gezin Home Sweet Home

Schoon slapen: zo vaak moet het beddengoed van je kids verwisseld worden

10 juli 2024
Schoon slapen: zo vaak moet het beddengoed van je kids verwisseld worden
Bij zowel je eigen beddengoed als dat van je kids heb je vast weleens de vraag: wanneer moet je het verschonen? Misschien dat je het af en toe door alle drukte vergeet, en het is duurzamer om het minder te wassen. Toch is het voor hygiëne en een goede nachtrust wel belangrijk dat je dit regelmatig doet. Lees hier hoe vaak en waarom.

Algemene regels

Hoe vaak je het bed echt moet verschonen om te zorgen dat je kinderen hygiënisch kunnen slapen, verschilt per situatie. Toch zijn er wel algemene voorschriften: het liefst eens per week verschonen, en laat het beddengoed zeker niet langer dan twee weken op het bed. Zeker met jonge kinderen kan het natuurlijk nog wel eens voorkomen dat het vaker nodig is. Bijvoorbeeld als ze ziek of nog niet helemaal zindelijk zijn. Dan verschoon je het bed natuurlijk vaker.

Zorg er altijd voor dat je al het beddengoed van je kinderen, ook de molton en het hoeslaken, op 60 graden (of warmer als het materiaal dat toelaat) wast om er zeker van te zijn dat het écht schoon is. Houd ook rekening met het seizoen: zweterige zomernachten kunnen ervoor zorgen dat je nog vaker het bed moet verschonen. In de winter kun je er vaak wat langer mee wachten, behalve als je weet dat je kids sowieso veel zweten tijdens het slapen. 

Waarom zo vaak?

Klinkt eens per week als veel te vaak? Vergeet dan niet dat zowel jij als je kinderen per jaar tot wel 1.000 liter aan zweet verliezen. Dit komt allemaal in je beddengoed terecht: niet zo fris dus! Voor een hygiënische slaapomgeving is het dus echt belangrijk om dit regelmatig te wassen. 

Echt goed schoon

Een zo hygiënisch mogelijke slaapomgeving krijg je niet alleen door het beddengoed regelmatig te wassen. Ook moeten het matras en het dekbed af en toe even gelucht worden. Haal alles van het matras af en hang het dekbed even op of uit het raam en zet alle ramen open. Wij zetten zelf bijna iedere ochtend even alle ramen open van alle slaapkamers. Zo fris je de kinderkamer en het bed gelijk helemaal op. Het is daarnaast verstandig om het matras eens per maand om te keren om de vorm te behouden.

Heerlijk slapen

Als mama ben je waarschijnlijk steeds druk bezig met het zorgen voor je kids. Schone kleding, voldoende en voedzaam eten en natuurlijk ook een fijne slaapplek. Door je aan de bovenstaande richtlijnen en adviezen te houden zorg je ervoor dat je kinderen elke nacht fijn én hygiënisch slapen!

Hoe vaak verschoon jij de bedden van jouw kid(s)?

Spread the love

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply