DIY gezin Home Sweet Home Persoonlijk

10 Tips om je tuin een kidsproof upgrade te geven

27 juli 2023
Nu het zomer is en we veel tijd doorbrengen in de tuin, ben ik mij er extra van bewust hoe belangrijk het is om een fijne tuin te creëren. Onze tuin kan zeker wel een upgrade gebruiken. Tegenwoordig lijkt hij namelijk meer op een opslagplaats van buitenspeelgoed, fietsen en picknicktafels, dan op een fijne tuin. Tijd dus voor een flinke opruimbeurt óf een echte upgrade. Met deze 10 tips, geef je ook jouw tuin een kidsproof upgrade.
  1. Cortenstaal plantenbakken: Voeg een of meerdere cortenstaal plantenbakken toe aan je tuin om een eigentijds en stijlvol accent te creëren. De warme roestkleur van het cortenstaal vormt een prachtig contrast met de groene planten en bloemen. Plaats de plantenbakken op een strategische plek in de tuin om de aandacht te trekken en de algehele uitstraling te verbeteren.
  1. Kindvriendelijke beplanting: Kies voor kindvriendelijke planten die geen stekels of doornen hebben en niet giftig zijn. Overweeg siergrassen, kleurrijke bloemen en fruitbomen waar kinderen van kunnen genieten. Zorg er ook voor dat de planten niet gemakkelijk beschadigd kunnen worden tijdens het spelen. Plant ze dus op een logische en veilige plek in je tuin.
  2. Speelhoek: Creëer een speciale speelhoek in de tuin met kindvriendelijke speeltoestellen, zoals schommels, glijbanen of een zandbak. Plaats deze speelhoek in het zicht zodat je als ouder altijd een oogje in het zeil kunt houden terwijl de kinderen spelen.
  3. Zacht oppervlak: Zorg ervoor dat het speelgedeelte een zacht oppervlak heeft om eventuele valpartijen op te vangen. Overweeg rubberen tegels of een dikke laag zand of houtsnippers. Wij hebben hiervoor onze nepgrastegels. Deze kunnen we eenvoudig verplaatsen op te plekken waar we ze het liefst willen hebben, onder de glijbaan én onder de schommel bijvoorbeeld.
Het Wylde Pad

5. Veiligheid: Controleer of er geen scherpe randen, uitstekende spijkers of andere gevaarlijke objecten in de tuin zijn. Plaats hekken rondom vijvers of andere potentieel gevaarlijke gebieden.

6. Eetbare tuin: Betrek kinderen bij het verbouwen van hun eigen groenten en fruit in een verhoogde eetbare tuinbak. Dit is niet alleen leuk en leerzaam, maar stimuleert ook gezonde eetgewoonten. Creëer een (mini) moestuin in je eigen tuin, superleuk is dat!

7. Natuurlijk leren: Richt een leerzame hoek in met bijvoorbeeld een insectenhotel, vogelvoederplaats en een moestuin. Dit zal kinderen interesse in de natuur en biodiversiteit bijbrengen.

8. Onderhoudsgemak: Kies voor gemakkelijk te onderhouden materialen en planten. Cortenstaal plantenbakken zijn duurzaam en vereisen weinig onderhoud, waardoor je meer tijd hebt om van de tuin te genieten met de kinderen.

9. Voldoende opbergruimte: Zorg voor voldoende opbergruimte voor speelgoed en tuinbenodigdheden. Overweeg een opbergkist of hangende netten om alles netjes op te bergen. Wij zijn hier ook groot fan van onze opbergbox in onze tuin, alles netjes opgeborgen én droog tijdens slecht weer.

10. Betrek de kinderen: Laat de kinderen actief deelnemen aan het tuinieren en geef ze de verantwoordelijkheid om voor bepaalde planten te zorgen. Dit zal hun interesse vergroten en hen trots maken op hun bijdrage aan de tuin.

Met deze tips kun je je tuin upgraden en deze tegelijkertijd kidsproof maken, zodat zowel jij als je kinderen kunnen genieten van een veilige en mooie buitenruimte.

Breng jij veel tijd door in jouw tuin?

Dit artikel is mogelijk gemaakt d.m.v. een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply