gezin Persoonlijk

Die eerste telefoon, wanneer is het juiste moment?

20 mei 2023
Die eerste telefoon, wanneer is het juiste moment
Deze week viert onze oudste dochter alweer haar negende verjaardag, negen! Holy macaroni, over een jaar hebben we gewoon onze eerste tiener in huis! Nu de puber in haar zich al af en toe laat zien, ben ik erg benieuwd wat de komende jaren allemaal voor opvoed uitdagingen voorbij zullen gaan komen. Zo ook bijvoorbeeld met het hoofdstuk een eigen telefoon en alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Die eerste telefoon, wanneer is het juiste moment?

Alleen bellen en sms’en?

Een telefoon voor je kind is tegenwoordig zoveel meer dan alleen een middel om te bellen of sms’en. Kijk zelf maar eens hoeveel je jouw telefoon écht nog gebruikt om te bellen of sms’en? Ik eerlijk gezegd bijna nooit, alleen nu ik een eigen winkel heb, gebruik ik hem er wat vaker voor. Toch gebruik ik, net als vele anderen , mijn telefoon vooral voor het gebruiken van alles op het internet. Met een Sim Only abonnement bij BEN, heb je voor €6,50 al een abonnement om te bellen en sms’en. Zo heeft je kind dus een telefoon en kan hij/zij hem gebruiken waar hij voor bedoeld is. Op zich prima toch?

Toch internet erbij?

De meeste kids willen natuurlijk ook graag internet op hun mobieltje, zodat ze ook kunnen Whatsappen met hun besties, videos kijken op YouTube of TikTok én kunnen internetten. Dat maakt het hebben van een eigen mobiel natuurlijk nog veel leuker. Voor €10,- per maand sluit je al een abonnement af waarin kunnen je kids zowel kunnen internetten als bellen en sms’en met hun eigen mobieltje. Prima betaalbaar, toch? Met zo’n abonnement kunnen ze de hele maand vooruit en blijft het gelukkig ook betaalbaar.

Veiligheid

Nu het aanschaffen van een telefoon en abonnement is afgevinkt, vind ik de veiligheid nog wel een dingetje. Want wanneer is het voor jouw kind het juiste moment om een eigen mobiel te krijgen? Welke leeftijd is een goede leeftijd? Nu dochterlief een paar vriendinnetjes heeft die al 11 zijn, ziet ze hen natuurlijk ook rondlopen met een eigen mobieltje. Ze maken samen grappige video’s en ze vraag mij weleens of ze alle lieve berichtjes met daarin alle soorten icons op mijn telefoon mag Whatsappen naar haar BFF’s. Ik snap ook wel dat het allemaal superleuk is.

Toch zit er in de online wereld zoveel gevaar. Er zijn genoeg situaties waarvoor je jouw kinderen, zeker als ze nog zo jong zijn, wilt beschermen. Je wilt je kind bewust maken van alle gevaren, zonder paniek te zaaien. Je wilt graag de controle houden, maar ze ook het vertrouwen en vrijheid gunnen om zelf te ontwikkelen en groeien.

Bereikbaarheid

Een eigen mobiel om mee te nemen, geeft ook wel een gevoel van veiligheid. Zo kan ze ons altijd bereiken wanneer ze ons nodig heeft. Sinds een tijdje hebben we voor onze kids een GPS-horloge, waarmee ze ons op zo’n moment ook kan bellen. Dat is wel fijn, maar een echte mobiele telefoon werkt natuurlijk een stuk eenvoudiger.

Ik ben erg benieuwd wanneer jullie kids voor het eerst een mobiel kregen/krijgen en of dit met of zonder internet is. Hoe ga jij hiermee om, deel je mening en/of tips!

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply