Persoonlijk

Financieel onafhankelijk worden, wat zijn de mogelijkheden?

10 januari 2023
Financieel onafhankelijk worden, wat zijn de mogelijkheden?
Financieel onafhankelijk zijn betekent genoeg geld hebben om jezelf te onderhouden zonder afhankelijk te zijn van anderen of van werk voor geld. Maar wat houdt financiële onafhankelijkheid precies in? Hoeveel geld moet je dan hebben. Hier vind je een paar stappen die je kunt nemen om financieel onafhankelijk te worden.

Hoeveel heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

Als je financieel onafhankelijk bent heb je voldoende vermogen om tot het einde van je leven al je uitgaven te kunnen bekostigen. Daarom moet je weten hoe groot je vermogen moet zijn om dit te kunnen doen. Eerst moet je weten hoeveel je uitgeeft per jaar. Het beste kun je daarom een overzicht maken van je jaarlijkse uitgaven. Maak een berekening en vul per categorie je uitgaven in. Als je je uitgaven in beeld hebt, ben je er nog niet. Je moet namelijk ook rekening houden met de inflatie. Op korte termijn merk je vaak niet zoveel van inflatie, maar op de lange termijn kan het behoorlijk wat geld kosten. In 20 jaar tijd zijn de prijzen bijvoorbeeld ongeveer 44% gestegen.

Kies voor een schuldenvrij leven

Heb je geen leningen die je hoeft af te betalen dan heb je meer geld om vrij te besteden. Een stap naar financiële onafhankelijkheid is bijvoorbeeld het vervroegd aflossen van je hypotheek. Door het aangaan van leningen wordt je financieel afhankelijk van anderen en van je inkomen. Geld lenen kost namelijk geld en het stelt financiële afhankelijkheid alleen maar uit.

Investeer en zorg voor passief inkomen

Passief inkomen is inkomen dat binnenkomt door een eerder gedane investering. Er komt maandelijks geld binnen waarvoor je minimale inspanningen levert. Dat kan bijvoorbeeld uit verschillende investeringen komen. Investeer je bijvoorbeeld in vastgoed dan levert dat huuropbrengsten op. Hier hoef je maar een beperkte inspanning voor te leveren als het pand eenmaal verhuurd is. Beleg je op de beurs dan kan je inkomen genereren uit dividend. Je kunt ook beleggen in Bitcoin of Ethereum en worden deze cryptomunten meer waard dan kun je ook hieruit passief inkomen genereren. Hiervoor hoef je alleen de Bitcoin koers of de Ethereum koers in de gaten te houden. 

Het Wylde Pad

Investeer in vastgoed

Door je eigen huis af te betalen breng je je eigen leefkosten omlaag. Het is ook mogelijk om te investeren in vastgoed en dit te verhuren. Hierdoor krijg je een regelmatige stroom van inkomsten. Het gemiddelde rendement van vastgoed is erg aantrekkelijk. Je profiteert en van de waardestijging van het vastgoed op langere termijn en de huurinkomsten. 

Spaar voor later

Word sneller financieel onafhankelijk door eerder te stoppen met werken. Hoe meer je maandelijks opzij zet en bespaart, hoe eerder je kunt stoppen met werken. Zorg dat je voldoende pensioeninkomsten hebt. Bijvoorbeeld door te doen aan pensioenbeleggen. Zo kun je makkelijk extra pensioen opbouwen. 

Maak een financiële planning

Financieel onafhankelijk worden vergt een goede financiële planning. Breng je financiële situatie in kaart en maak financiële doelen en bedenk hoe je deze kunt bereiken. Breng vervolgens de risico’s in kaart en kijk hoelang je nodig denkt te hebben om deze te kunnen bereiken.

Ben jij al bezig met jouw financiën voor jouw toekomst?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like