advertorial

Hoe weet je welke wijn bij je gerecht past?

3 oktober 2022
Hoe weet je welke wijn bij je gerecht past?
Wijn kan een gerecht lekkerder maken, dat weet vrijwel iedereen. Maar niet iedereen heeft genoeg kennis van wijn dat hij of zij bij een bepaald gerecht meteen kan benoemen welke wijn daar perfect bij past. Niet zo vreemd; er zijn bijna ontelbaar veel wijnen te koop in de wereld, en alleen die allemaal kennen is al niet te doen. Dan precies weten welke bij jouw gerecht het lekkerst is, is al helemaal onmogelijk. Niet voor niets moet je om een goede sommelier te worden een serieuze opleiding volgen. Toch kun je ook zonder je er al te veel in te verdiepen best zelf uitvinden welke wijn goed past bij jouw gerecht. Want dat is soms makkelijker dan je denkt.

Wit bij vis, rood bij vlees

De makkelijkste vuistregel die je moet onthouden als je wilt weten welke wijn bij jouw gerecht past, is dat witte wijn het meestal goed doet bij vis, en rode wijn juist bij vlees. De eiwitten in het vlees verzachten de tannines in de wijn, die vaak bij rode wijnen sterk aanwezig zijn. Daarom past een rode wijn vaak zo goed bij vlees. Een perfecte combinatie.

De combinatie met vis is weer een heel andere, waarbij juist een goed glas wit het weer beter zal doen. Een Sauvignon blanc wijn bijvoorbeeld, die doet het vaak prima bij vis. Welke witte en welke rode wijn je koopt, dat is vaak een kwestie van persoonlijke smaak, en ook budget. Natuurlijk zal je de ene lekkerder vinden dan de ander, maar let je een beetje op dan zal je in ieder geval zonder al te veel moeite een fles vinden die je gerecht eer aan doet.

Maak gebruik van de informatie

Goed, rood bij vlees, en wit bij vis dus. Dat is een mooie basis waardoor je eigenlijk niet meer de mist in kan gaan. Maar we weten ook dat het ene stuk vlees het ander niet is; een stuk wild heeft veel meer smaak dan een karbonade, en ook als het gaat om vis liggen de smaken ver uit elkaar. Hoe ga je daar mee om?

Simpel: laat je adviseren. Koop je je wijn, zeker als je dat online doet, vind je in de beschrijving vaak al wat meer informatie, ook over het soort vlees of vis waar de wijn bij past. Toch nog twijfel? Vaak kun je bij de (online) winkel ook terecht voor meer advies. Kom je er toch niet uit? Dan is Google vaak je beste vriend.

Drink jij graag wijn? Welke smaak is jouw favoriet?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like