Kidskartel Persoonlijk

Hoe houd je als ondernemer balans tussen werk en privé?

18 mei 2022
Hoe houd je als ondernemer balans tussen werk en privé?
Ruim een half jaar geleden ben ik gestart met mijn eigen onderneming. Ik kocht de leukste kinderwinkel van Eindhoven én was naast mama en blogger ineens ook ondernemer. Van een jaar lang in de WW zitten, naar een fulltime eigen bedrijf runnen. Hoe heb ik dat het afgelopen half jaar ervaren? Was is er allemaal veranderd voor ons gezin en wat zijn de grootste aanpassingen? Tijd voor een terugblik én antwoord op de vraag, of en hoe ik balans kan houden tussen werk en privé als ondernemer.

Vooraf alles regelen

In oktober, de maand voordat ik de winkel over zou gaan nemen, hebben we alle eerste voorbereidingen gedaan. Vriendlief en ik moesten veel dingen regelen. Van inschrijven bij het KVK, tot het aanpassen van de opvang voor de kids. Van spullen inkopen voor de winkel, tot het open van een zakelijke rekening. Gelukkig was vriendlief daarbij een grote hulp en verliep alles voorspoedig.

Keuzes maken

Zo wilden we ook graag meteen een mobiel abonnement afsluiten voor het telefoonnummer van onze winkel. Ik wilde namelijk liever niet mijn persoonlijke telefoonnummer aan mijn klanten geven. Daarom hebben we gekeken naar een voordelig abonnement met een nieuw telefoonnummer, speciaal voor de winkel. Zo kan ik op mijn eigen telefoon alle telefoontjes aannemen en zie ik meteen wanneer er iemand naar Kidskartel belt óf naar mij persoonlijk. We kozen voor Sim-only, zodat ik niet altijd twee telefoons bij mij hoef te dragen. Zo ben ik altijd bereikbaar en heb ik een voordelig abonnement. Super handig!

Kidskartel

Stressvol of relaxt?

Als ondernemer heb ik het natuurlijk druk, maar doe ik allemaal dingen waar ik energie van krijg én die ik superleuk vind. Natuurlijk lig ik regelmatig ’s avonds uitgeteld op de bank, na een lange dag in de winkel staan en een gezellig, maar druk kinderfeestje vieren. Toch kan ik niet zeggen dat ik deze periode als stressvol heb ervaren. Ondanks dat er ook minder leuke momenten waren, zoals een lockdown in de tweede maand dat ik gestart ben, of opnieuw sluiten na eindelijk weer één dag open te zijn geweest omdat we in quarantaine moesten. Of het moment dat we te horen kregen dat de verhuizing van onze winkel toch minimaal 6 maanden vertraging had opgelopen. Ik kijk er met een goed gevoel op terug. Waarom? Ik geloof in mijn bedrijf, in onze kracht en wat Kidskartel zo bijzonder maakt. Ik heb het volste vertrouwen dat er nog zoveel meer mooist voor ons aan zit te komen en voel dat we op de goede weg zitten. Dat zie ik ook terug in onze cijfers en hoor ik terug in de reacties van onze trouwe en nieuwe klanten. Dat geeft zoveel vertrouwen en een gevoel van trots.

Minder tijd voor mijn gezin?

Sinds 1 november werk ik minimaal 4 dagen in de week voor mijn eigen bedrijf, Kidskartel. Daarnaast heb ik natuurlijk nog steeds mijn blog (wat nu wel op een iets lager pitje staat) én heb ik natuurlijk ook mijn gezin. Er is veel veranderd in mijn weekritme. Zo draaide mijn ritme vóór 1 november vooral rond de weekplanning van de kids. Tegenwoordig ziet mijn week er meestal zo uit: ma & di – bloggen voor Janske.nl / huishouden / me time / in de middag met de kids, op wo / do / vr / za – Kidskartel van 10 tot 17 (of vaak al vroeger) en zondag vooral zoveel mogelijk family time en chillen.

Onze tweede thuis

Laatst vroeg ik aan Lola wat zij vond van het feit dat we nu een eigen winkel hebben. Zij antwoordde dat ze het heel erg leuk vindt. Iedere vrijdagmiddag haalt vriendlief de meiden uit school, waarna we samen in onze winkel lunchen aan de grote tafel. Ook iedere zaterdag start Lola samen met mij in de winkel, tot vriendlief haar in de middag ophaalt om naar de scouting te gaan. Soms helpt ze mee in de winkel, soms doet ze lekker haar eigen ding. Ook zijn er al vele vriendinnetjes komen spelen in de winkel. Trots geven de meiden dan een rondleiding, spelen ze samen verstoppertje, verkleden ze zich óf crossen ze rond door de winkel, op de loopfiets of step. Eigenlijk is het ook best wel cool, als je mama zo’n leuke kinderwinkel heeft, waar je altijd kunt spelen en lol kunt hebben. We hebben samen al heel veel mooie genietmomentjes gespaard in onze tweede thuis.

Kidskartel

Hoe houd ik balans tussen werk en privé ?

Ik moet bekennen dat het soms best een uitdaging is om de balans te houden. Ik ben een enthousiaste ondernemer en wil veel energie en tijd stoppen in mijn bedrijf. Omdat vriendlief mij regelmatig helpt, ben ik vaak ook thuis nog bezig met werk gerelateerde dingen. Maar wel met mate. Er blijft genoeg tijd voor ons gezin en omdat ik zo’n fijne werkplek heb, kan ik deze juist ideaal combineren mét mijn gezin. Omdat het als een tweede thuis voelt, voelt het ook niet alsof ik aan het werk ben. Het enige wat ik minder handig vind, is het plannen van activiteiten en afspraken buiten mijn gezin. Mijn agenda is nu gewoon veel voller dan voorheen, waardoor dat wel een grotere uitdaging is.

Ben jij ondernemer? Hoe houd jij balans tussen werk en privé?

Hoe houd je als ondernemer balans tussen werk en privé?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like