Shoptip

Wat zijn de lekkerste Italiaanse koffiesoorten?

29 maart 2022
Wat zijn de lekkerste Italiaanse koffiesoorten?
Italië wordt toch wel gezien als hét koffieland bij uitstek! Al heel lang komen hier de lekkerste koffiesoorten vandaan. Er zijn dan ook heel wat koffiesoorten om uit te kiezen. Sinds ik in mijn winkel ook koffie serveer, heb ik al de nodige espresso’s en cappuccino’s mogen maken. Een goede reden om mij eens wat meer te verdiepen in de verschillende soorten Italiaanse koffie. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje. Wat is jouw nieuwe favoriet?

Espresso

Heb je trek in een sterk kopje koffie? Dan is espresso de uitgelezen keuze. Gebruik hier de juiste bonen voor, van illy bijvoorbeeld. Bij espresso gaat maar een klein beetje water, zodat het drankje krachtig smaakt en in een klein kopje kan worden geserveerd. Dit vormt het iconische drankje, dat zelfs wordt gezien als de nationale drank van Italië!

Doppio

Vind je een enkele espresso te weinig? Kies dan voor een doppio: een dubbele espresso. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat dit kopje koffie de dubbele hoeveelheid van een reguliere espresso. Het zijn als het ware twee espresso’s in een kopje. Daar kun je dus net wat langer mee vooruit.

kidskartel
Oefenen met cappuccino’s maken

Ristretto

Wil je niet direct meer koffie drinken dan bij een espresso het geval is, maar zoek je juist een nóg sterker bakje koffie? Dan is een ristretto iets voor jou: sterk geconcentreerde espresso. Waar je een espresso in een paar slokken wegdrinkt, is een ristretto eigenlijk maar een enkele slok. Zo proef je de sterkste koffiesmaak. Je moet er wel van houden: veel mensen vinden deze smaak toch wel iets te intens. Maar het is het uitproberen zeker waard. Met een glaasje koud water ernaast is het om van te genieten.

Cappuccino

Of Italianen alleen zwarte koffie drinken? Zeker niet! Ook koffie met melk is er geliefd. Maar dan niet met een scheut koffiemelk, zoals we dat hier in ons land vaak doen. De Italianen kiezen voor iets meer luxe in de bereidingswijze – wat dit ook zo smakelijk maakt. De cappuccino kennen we allemaal wel: deze klassieker is hier inmiddels ook allang ingeburgerd. Espresso vormt de basis, waar warme melk aan toe wordt gevoegd. Het gaat om een scheut melk evenals een schuimlaag melk. Zo krijg je die heerlijke romige smaak! Wil je de Italiaanse traditie aanhouden? Dan drink je een cappuccino alleen in de ochtend, het liefst met een croissant of een andere lekkernij erbij. Een goede start van de dag.

Latte macchiato

Heb je je koffie het liefst nog romiger en zoeter? Dan is een latte macchiato een ideale optie. Hier gaat veel melk bij. Eerst wordt er warme melk in het glas geschonken, gevolgd door een espresso – wat zo’n fraai effect creëert in het glas. Hier bovenop komt nog een laag melkschuim.

Caffè macchiato

Drink je graag koffie met een klein beetje melk? Kies dan voor een caffè macchiato. Dit is een espresso met een wolkje melkschuim erbij. Net weer even iets anders dan de doorsnee espresso.

Drink jij graag koffie? Welke is jouw favoriet?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Daenelia 31 maart 2022 at 09:50

    Volgens mij is cappuccino ook ‘uitgevonden’ om te verhullen dat iemand alleen een kop koffie drinkt in de ochtend. Door het melkschuim lijkt het net een echt ontbijt. Je eet er dan bijvoorbeeld een koekje bij of inderdaad een cornetto (dat is geen ijsje, maar een italiaanse ‘croissant’ met een suikerlaagje en soms een vulling). Oh, het is niet eens een italiaanse croissant, het is een italiaanse ‘kipferl’, en dat is een zwitserse croissant … omg 😀 Het verschil is dus dat er minder boter in zit en de Italianen er graag extra suiker en een vulling in doen.
    … Is het duidelijk dat ik Italië mis?

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge