Kids Mommy Stuff Persoonlijk

Help! Mijn kind klaagt vaak over buikpijn, wat nu?

17 maart 2022
Help! Mijn kind klaagt vaak over buikpijn, wat nu?
Wat doe je als je kind regelmatig aangeeft dat ze buikpijn heeft? Ren je meteen naar de huisarts? Test je alle voeding uit en noteer je alles? Of kijk je het even aan en hoop je dat het “een fase” is? Hier hebben we ook zo’n dochter, die regelmatig aangeeft dat ze buikpijn heeft. We vinden het maar lastig, want hoe kom je er achter of en wat er precies aan de hand is.

Bij het toetje is de buikpijn spontaan verdwenen

“Ik heb buikpijn, mama.”, hoor ik regelmatig voorbijkomen tijdens het avondeten. Maar zodra er een toetje op tafel komt, lijkt de buikpijn spontaan te zijn verdwenen. Op zo’n moment denk ik vooral… het zit gewoon tussen haar oren. Of ze gebruikt de “buikpijn” om te mogen stoppen met eten. We laten ons daar ook niet altijd door afleiden en kijken per maaltijd of ze genoeg heeft gegeten. Want tja, van honger krijg je ook weer buikpijn.

Toch een allergie?

Soms denk ik toch dat er meer toch echt achter schuilt. Wat als de buikpijn wél echt aanwezig is en een medische reden heeft. Is ze allergisch voor gluten? Heeft ze coeliakie? Ze heeft ook last van overmatig boeren, wat er misschien ook wel mee te maken heeft. Ik probeer zelf al te kijken wanneer ze aangeeft buikpijn te hebben, maar er is geen touw aan vast te knopen.

Onderzoeken dan maar?

Al regelmatig stond ik op het punt om de huisarts te bellen voor een afspraak, maar iets hield mij tegen. Kinderen klagen om allerlei redenen over buikpijn, wat zich vaak gelukkig ook gewoon vanzelf weer oplost. Maar daartegenover staat wel dat dochterlief een hele hoge pijngrens heeft. Dus misschien heeft ze wel veel vaker en meer last van buikpijn, dan ze ons laat doen geloven. Maar waar start je dan? Wat voor onderzoeken ga je in bij de huisarts en is dat wel allemaal nodig?

Zelf stappen ondernemen

Misschien moet ik zelf proberen uit te zoeken waar het aan kan liggen. Voor haar een tijd lang glutenvrij brood bestellen en eens kijken wat voor effect dat heeft. Geen melkproducten geven in een bepaalde periode, om te zien of er iets verbeterd of veranderd. Ik vind het toch echt een dingetje hoor. Misschien overdrijf ik, of misschien heeft ze echt een allergie o.i.d., welke we (eenvoudig) kunnen verhelpen.

Heeft jouw kind ook vaak buikpijn? Weet jij waardoor dat komt?

Help! Mijn kind klaagt vaak over buikpijn, wat nu?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

 • Saskia de Reus 21 maart 2022 at 08:12

  Hoi Janske,
  Mijn dochter heeft coeliakie, dat weten we sinds ze 3 is (ze is nu 7). 1 advies, ga NOOIT glutenvrij eten voor je weet of je kind coeliakie heeft. Anders kan je dit niet meer vaststellen en moet je gaan provoceren met gluten en dat is een traject wat echt niet leuk is voor je dochter. Bij mijn dochter zijn we er achter gekomen doordat ze niet groeide en een bolle buik had. Het consultatiebureau zag dit en heeft ons toen doorverwezen naar een kinderarts met het vermoeden coeliakie. En na de eerste keer bloed prikken was het meteen duidelijk, de waardes waren onmeetbaar hoog! Na nog een keer bladprikken (volgen protocol moet er 2 maal een verhoogde waarde zijn aangetoond in het bloed) mochten we meteen glutenvrij gaan eten.
  Mijn dochter gaf nooit buikpijn aan, ze at wel heel slecht. Maar het rare was dat ze wel graag brood at (terwijl dat toch de gluten bevatte), maar warm eten (wat doorgaans glutenvrij is) at ze helemaal niet graag. Achteraf zei ze wel dat ze altijd buikpijn had, maar ja, waarschijnlijk heeft ze altijd gedacht dat het erbij hoorde.
  Tegenwoordig geeft ze regelmatig buikpijn aan, we merken dat het haar zwakke plek is. Wanneer ze erg moet is…buikpijn, als ze iets spannend vind….buikpijn, enzovoort.
  Ik zou zeggen als je moedergevoel je zegt dat er iets aan de hand is, ga naar de huisarts en leg het haar/hem voor. Vaak klopt het moedergevoel.
  Heel veel sterkte met uitzoeken!
  Groet,
  Saskia

 • Daenelia 27 maart 2022 at 17:13

  Misschien zit ze ook gewoon vol. Kinderen eten vaak minder dan menig ouder denkt, dus ik zou aanraden daar ook eens naar te kijken. Zomaar een dieet beginnen met het uitsluiten of vervangen van producten zou ik niet snel doen, dat kan beter onder begeleiding. En de toetjes gaan er toch goed in? Zitten daar dan geen gluten in?
  Ik weet dat ik als kind vaak aangaf dat ik vol zat door te zeggen dat ik buikpijn had. Want zo voelt het ook een beetje als je maag propvol zit.
  Ik denk wel dat een arts of dietist je beter kan begeleiden als er iets aan de hand zou kunnen zijn. Ik kan dat natuurlijk ook niet op afstand. Moet gewoon iemand naar kijken die er voor gestudeerd heeft 😉 Komt goed.