Home Home Sweet Home

Zo creëer je meer privacy in en om je huis

14 maart 2022
Zo creëer je meer privacy in en om je huis
Herken je dat, wonen in een drukke woonwijk? Soms is de privacy daar ver te zoeken. Toch kun je met een aantal (eenvoudige) aanpassingen de nodige privacy creëren, zonder je hele huis af te sluiten van de buitenwereld. Zodat je wel genoeg licht je huis krijgt, maar ook je eigen privacy hebt. Zo creëer je meer privacy in en om je huis.

Drie soorten huishoudens

Als ik bij ons in de wijk rondloop, zie ik eigenlijk drie soorten huishoudens.

De ‘niemand-mag-weten-wat-wij-hier-doen’ huishoudens, deze hebben vaak hun hele huis afgeschermd van de buitenwereld. Alle rolluiken en gordijnen zitten altijd dicht en aan niets zie je van buitenaf wat er daarbinnen gebeurd. In sommige gevallen vraag ik mij ook oprecht af WAT er daar in hemelsnaam allemaal in zo’n huis gebeurd. Gelukkig ga ik daar niet over.

wie weet wat die mensen doen in huis? 😉

Komt dat zien, komt dat zien!

Dan heb je nog de ‘kijk-vooral-even-gezellig-bij-ons-binnen’ huishoudens. Zij hebben juist altijd de gordijnen open (als ze deze überhaupt al hebben hangen) en doen gerust zelfs in de avonduren de (tl-)verlichting aan in de woonkamer. Vanuit de straat wordt je bijna gedwongen om mee tv kijken op de mega flatscreens, waardoor je het bijna niet kunt laten om “stiekem” even naar binnen te loeren.

Genoeg licht, maar wel privacy

De laatste categorie zijn de ‘ik-wil-wel-licht-binnen-maar-ook-graag-mijn-privacy’ huishoudens. In deze categorie vallen wij. Bij ons hoeft niet iedereen naar binnen te kijken als ze voorbij lopen of rijden. Maar we willen wel dat onze woonkamer genoeg licht binnenkrijgt. Hiervoor hebben we destijds al op de hele breedte van ons huis ramen laten plaatsen in de aanbouw. Ook hebben we twee lichttubes in het plafond voor nog meer licht.

Toch willen we ook aan de straatkant wat licht naar binnen krijgen. Daarom hebben we gekozen voor rolgordijnen die net als inbetween gordijnen wél zonlicht doorlaten, maar waar je van buitenaf niet doorheen kunt kijken. Van binnenuit kun je wel alles wat buiten gebeurd goed zien. Ideaal dus voor licht in je woonkamer én privacy.

12 x Tips voor een coronaproof verjaardagsfeest!

Privacy in de tuin

Ook in onze tuin proberen we privacy te creëren. Dit is met ons stadstuintje al een stuk lastiger. In de zomer doen we dit vooral met ons zonnescherm en een grote parasol, waar we bijna de hele tuin mee beschutten. Fijn voor de privacy én zo creëren we meteen lekker veel schaduw in huis én tuin.

Als ik een grotere tuin zou hebben, zou ik met een hoge groene heg en bomen extra privacy creëren. Dat ziet er meteen gezellig uit.

Hoe creëer jij privacy in en om je huis?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like