Home Home Sweet Home

Meer daglicht en toch privacy in huis

14 december 2021
Meer daglicht en toch privacy in huis
Ik word altijd blij van huizen waar veel daglicht binnen komt. Een huis met veel grote ramen of zo’n prachtige serre. Heerlijk, al dat daglicht. Toen wij ons huis kochten hebben we een aanbouw geplaatst met daarin lichttubes om extra daglicht binnen te laten komen. Toch blijft het soms naar mijn gevoel toch iets te donker in de woonkamer, wat ik wel jammer vind. Maar is dit wel op te lossen?

Makkelijk binnen kijken

Omdat we maar een kort voortuintje hebben en mensen makkelijk (en vrij snel) bij ons binnen kijken, moesten we goed opletten tijdens het gordijnen kopen. Ik vond zelf houten jaloezieën wel erg mooi en sfeervol, maar was het niet slimmer om toch te kiezen voor vitrage vanwege de privacy. Ik wilde wel naar buiten kunnen kijken en niet iedereen naar binnen laten kijken. Maar ook moest het niet te dicht zitten zodat er bijna geen daglicht meer doorheen kon komen. Dat was nog wel even een dilemma.

foto door Charlotte

De perfecte raambekleding?

Want hoe kies je nou de perfecte raambekleding, waarbij je én genoeg privacy én toch genoeg daglicht binnen krijgt? We kozen uiteindelijk voor hele lichte rolgordijnen en dikke gordijnen voor in de avonden. Wanneer het ’s avonds namelijk al donker is buiten en wij binnen een lamp aan hebben, dan zie je vanuit buiten dus alles. Daar had ik niet zo’n behoefte aan, hihi. Zodra het buiten donker wordt, gaan daarom hier altijd de gordijnen dicht.

Rolluiken

Op de slaapkamers kwamen we er al helemaal niet uit. Daar hebben we uiteindelijk ook overal rolgordijnen en gordijnen of glasgordijnen opgehangen. Gelukkig hebben we daar ook nog overal rolluiken, die kunnen al het overige geluid, warmte, kou en licht buiten houden. Dat is wel ideaal. Hoeveel ik overdag zoveel van licht hou, zo fijn vind ik het wanneer het ’s nachts juist lekker donker is in de slaapkamer.

Mijn droomhuis

Toch zou ik heel graag bij een volgend huis een grote tuin met een glazen veranda willen, zodat ik nóg meer leefruimte kan creëren, “buiten” huis.  Zodat ik een extra open ruimte heb, zonder daglicht te verliezen. Hmmm, wie weet…ooit. Ik zet hem alvast op mijn wensenlijstje voor ons toekomstige droomhuis. Huis met veel licht, grote ramen én lange voortuin – check!

Heb jij veel daglicht in huis? Van wat voor raambekleding word jij blij van?

Meer daglicht en toch privacy in huis

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

  • Jacqueline 14 mei 2019 at 16:57

    De woonkamer wordt op dit moment aangepakt, maar over de raambekleding zijn we nog niet uit. Het raam is vrij klein en het is ook snel donker.