Gezond Persoonlijk

Hoe smaken verschillen én soms veranderen

16 augustus 2021
Hoe smaken verschillen én soms veranderen
“Bah, dat lust ik niet!”, roept Coco, zodra ze ziet wat het avondeten van vanavond is. “Dat ga ik niet eten, mama!”, roept ze boos en huilend uit. Op tafel staat een bordje vol met lekkere verse groenten, aardappeltjes en een stukje vlees. Een maaltijd die ze al regelmatig zonder enige moeite heeft gegeten en nu is het ineens het “allervieste eten van de hele wereld”. Tja, daar sta je dan. Net twintig minuten in de keuken, met liefde staan koken…en dan krijg je dit als “bedankje”. Zou het een fase zijn?!

Moeilijke eter

Zelf ben ik nooit een super moeilijke eter geweest, al vond ik best veel dingen echt niet lekker. Wat natuurlijk onhandig was voor diegene die voor mij mocht koken, maar minstens net zo vervelend voor mijzelf. Ik vond het altijd lastig om bij mensen te gaan eten of om uit eten te gaan. Wat als ik het echt niet lust?! Ik lust bijvoorbeeld weinig soorten vlees en vis. Alles waar de botjes nog aan of inzitten hoef ik niet en alle vissoorten met een sterke smaak (bijna allemaal dus) vielen voor mij al af.

Wat was dat vies, bah!

Toch probeerde ik het nooit zo te laten merken en at ik zoveel mogelijk eten wel netjes op, uit fatsoen. Zo is het mij ook weleens overkomen dat ik uit eten ging in een poepiesjiek restaurant, waar ik alleen maar kon kiezen uit drie soorten eten waarvan ik wist dat ik ze allemaal niet zou lusten. Het was dus een onmogelijke keuze. Uiteindelijk bleek ook nog eens dat ik de slechtste keuze had gemaakt en ik echt moeite moest doen om het gerecht binnen te houden. Toen besloot ik dat ik dat nooit meer zou doen. Wat was dat vies, bah!

Nooit te oud om nieuwe smaken te ontdekken

Toch heb ik door de jaren heen, wel meer eten leren eten en lust ik de laatste jaren steeds meer dan vroeger. Zo vond ik bijvoorbeeld zalm er altijd zo lekker uitzien en bleef altijd proeven. Helaas bleef de smaak mij altijd zo ontzettend tegenvallen, dat ik het telkens vies vond. Tot ik een paar jaar geleden voor de zoveelste keer ergens een zalm recept mocht proeven en warempel, ik vond het superlekker. Ik was zo verbaasd! Er ging een wereld voor mij open en wat was ik blij dat ik weer een extra vissoort kon toevoegen aan mijn inimini lijstje van vissoorten die ik lust. Zo zie je maar, dat je dus nooit te oud om nieuwe smaken te ontdekken.

Dat-lust-ik-niet-momentjes

Wij hebben gelukkig geen mega slechte eters in huis *afkloppen*. Vooral Coco is een echte Bourgondiër en zie je zichtbaar genieten van eten. Dat is zo leuk en schattig om te zien. Toch heeft ze de laatste tijd steeds vaker van die “dat-lust-ik-niet-momentjes”, waarbij ze bepaalde dingen ineens niet meer lust. Heel irritant, maar gelukkig kan ik daar wel tegen en eet en of proeft ze altijd netjes haar eten. Ze gaat in ieder geval nooit met een lege buik naar bed en ik maak ook niet twee verschillende gerechten omdat de kids iets niet lusten. Het is vast een fase, toch?

Altijd blijven proeven

Ook geven we niet zomaar op en laten we de meiden alles een keer proeven. Zelfs al is het maar een super klein hapje. Pas als je mondje het proeft, kun je echt zeggen of het lekker of vies is. Soms zijn ze echt verbaasd, wanneer blijkt dat hun oogjes iets anders zeiden dan hun mondje. Wanneer het ineens toch lekker blijkt te zijn.

Natuurlijk zullen smaken verschillen en soms veranderen, maar dat maakt het eigenlijk ook best wel leuk!

Ben jij een moeilijke eter? En jouw kid(s)?

Ook leuk om te lezen:

Vijf simpele eettips voor slechte eters
Hoe smaken verschillen én soms veranderen

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

 • Daenelia 16 augustus 2021 at 10:22

  Het kost ongeveer 7 tot 15 keer proeven voor je iets lekker vindt wat je nog nooit gegeten hebt. Als kind heb je een voorkeur voor zoet (net als moedermelk zoet is) en is bitter een ander woord voor ‘vies’. Ik was een moeilijke eter maar moeilijke eters gaan vaak niet over smaak … dat gaat over ‘machtstrijd aan tafel’ en het leren zeggen van nee. Heeft weinig met eten te maken.
  Of … je kookt toch te vet, te zout, te flauw, te mager, te bitter, of je schotelt doorgekookte groenten voor. Vond ik ook echt niet lekker vroeger en nog steeds niet 🙂 Maar als het niet aan je kookkounsten ligt, dan is het het begin van de strijd ‘wie wint er aan tafel’.

 • Kirsten 16 augustus 2021 at 15:18

  Heel herkenbaar! Als baby en peuter smulde Elfa van avacado bijvoorbeeld. Nu vind ze het super vies. Ik denk door de structuur. Als peuter at ze alles, nu horen we vaak, dat lust ik niet! Maar bij ons netzo, ze moet altijd proeven en als ze iets minder lekker vindt, in elk geval de helft van wat op haar bord ligt. Soms eet ze dan alsnog de rest ook op hihi. Ui is een constante discussie maar doe ik er wel altijd doorheen. Sommige dingen doe ik wel apart zoals rauwe ui, dat snap ik dat je dat als kind echt niet weg krijgt. Dus die is dan optioneel. Net als een gerecht dat eigenlijk pittig hoort te zijn, daar zet ik dan voor ons sambal of sirracha saus voor op tafel. Maar ik ga geen twee verschillende dingen koken inderdaad. En sommige dingen mag ze ook niet lusten. Er zijn immers ook dingen die wij niet lusten, zoals witlof blugh! Dus die eten we dan niet, maar dat is gelukkig een heel kort lijstje.

  • Janske 16 augustus 2021 at 19:59

   Dat is inderdaad vergelijkbaar met hoe wij het doen 😍