duurzaamheid Persoonlijk

Begint een beter milieu wel echt bij jezelf?

15 augustus 2021
Begint een beter milieu wel echt bij jezelf?
Dat het slecht gaat met het milieu is inmiddels voor niemand meer een verrassing. Maar of én hoe wij daar zelf echt iets aan kunnen verbeteren, is best wel een hele goede vraag. De laatste dagen is dit onderwerp steeds vaker in het nieuws. Want wat kun je zelf het beste doen om zoveel mogelijk verschil te kunnen maken. Begint een beter milieu wel echt bij jezelf?

We moeten kei hard aan de bak

In het nieuws kon je volgen dat we de komende tijd als Nederland kei hard aan de bak moeten om beter voor het milieu te zorgen. Met als absolute nummer één, om de ergste scenario’s te kunnen voorkomen, moeten we de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Dat is het aller- allerbelangrijkste.

Ons steentje bijdragen

Wij zelf zijn niet de allergrootste boosdoeners, dat is de industrie. Deze zorgt voor de meeste vervuiling. Maar dat betekend niet dat wij zelf niets kunnen doen om ons steentje bij te dragen. Er zijn genoeg kleine en grote stappen, waar je zelf ook meehelpt aan een beter milieu.

Grote stappen en kleine stappen

Er zijn grote en kleine stappen, waarmee jij kunt helpen om de uitstoot te verminderen. Van groot naar klein zijn dat:

  • met je fiets of OV naar je werk reizen
  • geen verre vliegreis meer maken
  • alleen nog maar plantaardig eten
  • je huis energiezuinig verwarmen
  • vegetarisch eten

Deze bovenste twee in bovenstaand rijtje hebben veruit de grootste invloed op jouw bijdrage aan een beter milieu. Op zich wel logisch, maar zeker goed om te weten. (bron: milieu Centraal)

Begint een beter milieu wel echt bij jezelf?

Om terug te komen bij de vraag: Begint een beter milieu wel echt bij jezelf? Het antwoord is: ja! Ook al zijn onze stapjes maar kleine stapjes in verhouding met die van bijvoorbeeld de stappen die een regering kan maken met nieuwe regels, ook onze stapjes zijn stapjes.

Laat je auto wat vaker staan, kijk hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en leg je dak vol zonnepanelen. Eet bewust en minder vaak vlees. Koop een drinkfles en geen losse waterflesjes, scheid je afval. Koop bewust, koop tweedehands. Kies voor duurzame merken en onderzoek voor jezelf hoe jij met kleine stapjes ook jouw bijdrage kunt leveren aan een beter milieu. Als je dat doet, begint een beter milieu echt bij jezelf!

Wat doe jij om beter voor het milieu te zorgen? Welke stappen heb jij al gezet?

Begint een beter milieu wel echt bij jezelf?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like