afvalrace Diet Battle Zomer

10 x Zo val je (ook) af tijdens je vakantie

10 augustus 2021
10 x Zo val je (ook) af tijdens je vakantie
Jawel, het kan echt. Afvallen tijdens je vakantie. Geloof mij, iedereen kan het, dus jij ook! Met deze 10 tips wordt het in ieder geval iets makkelijker! En al val je niet af, met deze tips kom je in ieder geval niet (onnodig veel) aan. Want alles wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af!

Hoe overleef ik de zomervakantie?

Je wilt graag afvallen, maar lukt dat ook tijdens de vakantie? Of lukt dat toch nooit? Ieder moment heeft wel weer een reden dat het (te) moeilijk is om te starten, wat denk je van de Feestdagen, Pasen, een verjaardag en ga zo nog maar (wat smoesjes) door. Natuurlijk wil je tijdens je vakantie ook lekker kunnen genieten, maar wel met mate. Met deze slimme tips kun je op vakantie én genieten én toch afvallen. Wie weet helpen ze ook bij jou!

1. Bereid je goed voor

Waar ga je naar toe, welke restaurants zijn er (in de omgeving) of welke buffetmogelijkheden zijn er. Als je vooraf weet wat je kunt verwachten, kun je er rekening mee houden bij je keuzes. Wat je ook kunt doen is in de dagen voor vertrek even goed je best doen om extra gezond te eten. Bewaar de slechte(re) keuzes voor tijdens je vakantie en ga in een gezonde flow naar je vakantiebestemming. Neem ook voldoende gezonde snacks mee voor onderweg. Zo kun je de verleidingen onderweg naar je bestemming beter weerstaan. Anders ga je al de mist in voordat je vakantie echt begint.

2. Neem je favorieten mee

Begin je thuis je dag het liefst met een gezond schaaltje havermout met lijnzaad en fruit of maak je graag je favoriete eiwitshakes afvallen? Neem deze producten dan ook mee op vakantie (als je ruimte hebt). Zo kun je jouw favoriete ontbijtje of shake blijven eten, zonder dat je ineens verplicht aan de croissants moet gaan omdat ze er geen havermout verkopen. Zo blijf je in je vertrouwde en gezonde routine en heb je geen excuus om hiervan af te wijken. 

3. Kook zelf

Misschien hóef je niet iedere dag uit eten tijdens je vakantie en zijn er genoeg (ontbijt, lunch of diner-) momenten wanneer je zelf kunt koken. Dan heb je alles zelf in de hand. Ga je die avond uit eten, dan kies je bijvoorbeeld voor een lichtere lunch. Een lekkere salade bijvoorbeeld. Zo kun je ’s avonds tóch kiezen voor wat je het lekkerst vindt op de menukaart.

4. All You Can Eat

Ga je op all-inclusive vakantie. Dit klinkt misschien als dé plek om juist aan te komen in plaats van af te vallen. Dat ligt helemaal aan jezelf. Neem eerst rustig de tijd om te kijken wat er allemaal voor verschillende soorten eten is. Check vooral de saladebar en het verse (!) groente en fruit. Kies voor vis, kip, groentes en fruit. Laat het stokbrood met kruidenboter links liggen en eet een normale portie. Het is nergens voor nodig om ineens drie borden vol te laden en 2 toetjes te eten. Morgen is weer en dag, en morgen kun je weer iets anders kiezen. Je hoeft niet van alles iets te proeven.

5. Maak bewuste keuzes

Wil je graag een pizza eten, neem dan niet ook nog een toetje. Deel je pizza met iemand en bestel een salade ernaast. Neem geen ijscoupe met drie bolletjes, chocoladesaus én slagroom. In plaats daarvan kun je ook drie dagen genieten van een klein ijsje óf lekker iedere dag van een waterijsje. Eet in de ochtend geen half stokbrood, 1 croissantje en een glas jus d’orange. Ga in plaats daarvan voor een gekookt of gebakken eitje, yoghurt met vers fruit, havermout of iets anders gezonds.

6. Gezonde tussendoortjes

Zorg er ook tijdens je vakantie voor dat je overdag genoeg gezonde tussendoortjes mee neemt wanneer je bijvoorbeeld een dagtochtje maakt. Thuis neem je toch ook een appeltje of banaan mee voor onderweg? Zo heb je altijd iets bij om de eerste honger te stillen en hoef je niet perse te kiezen voor die Snickers of Magnum bij het tankstation te gaan.

7. Extra beweging

Ga lekker zwemmen, wandelen, fietsen. Op vakantie is er genoeg leuks te doen om extra te bewegen. Begin je dag met een mooie wandeling, doe mee met de water aerobics bij de camping of het hotel en trek er op uit op de fiets. Ga lekker naar buiten en geniet.

8. Water drinken

Drink één wijntje en daarnaast vooral lekker veel water. Water is gezond, de perfecte dorstlesser en goed voor alles in je lichaam. Vooral als je flink zweet door de zon, is extra water drinken erg goed voor je. Zorg dat je altijd water bij de hand hebt. Drink voor iedere maaltijd een glas, dat stilt meteen de grootste honger een beetje.

9. Geniet!

Vindt je het moeilijk en lukt het je niet om af te vallen en kom je toch aan tijdens je vakantie. Wees dan niet getreurd en kijk goed naar waar het mis is gegaan. Heb je genoten? Dat is het allerbelangrijkste toch!?

10. Wees niet teleurgesteld

Kom je thuis na je vakantie en ben je niet afgevallen. Wees niet teleurgesteld. Misschien hou je nog vocht vast of heb je meer spieren opgebouwd tijdens alle activiteiten.

Tip: spring NIET meteen na een lange reis op de weegschaal. Door het lange stilzitten geeft je weegschaal hoogstwaarschijnlijk een verdraaid beeld van je gewicht omdat je nog veel vocht vasthoudt.

En weet je, misschien ben je dan niet afgevallen. Maar alles wat er nu niet extra aanzit, hoeft er ook niet meer af!

Deze artikelen vindt je misschien ook leuk om te lezen:

Ga jij helemaal los tijdens je vakantie of probeer jij ook net als ik op te letten zodat je niet (onnodig veel) aankomt?

 

10 x Zo val je (ook) af tijdens je vakantie

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

 • Daenelia 17 juli 2018 at 11:00

  Een van de leukste dingen op vakantie vind ik de supermarkten in gaan. En gek genoeg kun je daar vaak dezelfde dingen kopen als in je eigen supermarkt! Dus de gezonde keuzes die je thuis kunt maken, kun je ook maken op vakantie. Of andersom: je kunt net zo makkelijk naar gemaksvoer grijpen. Ik denk ook wel dat er naast croissantjes en halve stokbroden echt andere keuzes te maken zijn als je je havermoutmerk niet kunt vinden XD Dat is nou net de keuze die ik zelf maak, of ik op vakantie nou juist stokbroden met Nutella eet of gewoon een cracker zoals ik thuis gewend ben.
  Eigenlijk zie ik gezond(er) eten niet als een straf of beperking, of dat dat onmogelijk of moeilijk is op vakantie. Als je op vakantie wel denkt dat het normaal is om 3 keer je bord vol te laden bij het ontbijtbuffet is er iets anders aan de hand en dat moet je dan beseffen, zodat je je hulp kunt zoeken.
  … ik vind Nutella niet meer lekker 🙁 en dat vind ik best jammer. Maar ik geniet er niet meer van. Gek he?

  • janske 17 juli 2018 at 11:17

   Supermarkten bezoeken in het buitenland vind ik ook een feestje! Gezond eten is absoluut geen straf, al denk ik wel dat mensen op vakantie sneller voor ongezond gaan omdat “het vakantie is…” hetzelfde geldt voor 3x opscheppen. Slaat nergens op, maar je ziet het bij ieder buffet gebeuren..

   • Daenelia 17 juli 2018 at 11:34

    Ja, maar het is belangrijk om te beseffen dat er dan echt iets aan de hand is. Psychologisch of lichamelijk. Natuurlijk zijn er mensen die 3000 calorieën op een dag nodig hebben (ik leef met z’n persoon en hij heeft moeite om alles naar binnen te werken, terwijl ik naar de boterhammen met pindakaas kijk en denk dat ik er makkelijk 3 van kan opeten…). Maar extra opscheppen omdat het gratis is, en niet omdat je trek hebt, is een teken aan de wand dat er iets speelt waar je geen controle over hebt. En daar is hulp voor. Geen oordeel van mijn kant, maar het mooie is: er is nu echt heel veel hulp mogelijk bij eetproblemen.

    • Janske 17 juli 2018 at 11:38

     Ik denk dat het vooral een combinatie is van “jeejjj, het is vakantie, dus alles mag”, “we hebben er toch voor betaald” en “alles is lekker, ik kan niet kiezen”. Volgens mij is dat voor veel mensen heel herkenbaar en niet perse iets waar je hulp bij nodig hebt. Wanneer je hier alleen “last” van hebt tijdens je all -inclusive vakantie.

     Wel als je dit dagelijks hebt natuurlijk 😉 Dan zou je het ook terug moeten zien op de weegschaal 😉