duurzaamheid Home

Afval scheiden: hoe pak jij het aan?

15 juli 2021
Afval scheiden: hoe pak jij het aan?
Bijna iedereen doet het tegenwoordig: zijn afval scheiden. Een goed idee, want afval gescheiden verzamelen, betekent dat steeds vaker grondstoffen als plastic, glas en papier opnieuw gebruikt kunnen worden. Wel zo duurzaam, en een stuk beter voor onze toekomst. Maar een beetje lastig kan het ook best zijn. Want hoe pak je dat aan, je afval scheiden? Hoe zorg je ervoor dat het afval dat je binnenshuis hebt, ook daadwerkelijk op de juiste plek terechtkomt, zonder hiervoor een complete milieustraat in je huis te hoeven inrichten?

Een prullenbak met meerdere compartimenten

Wat je momenteel veel ziet, zijn prullenbakken met meerdere compartimenten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Brabantia pedaalemmer met daarin meerdere bakken, zodat je je afval direct kunt scheiden. In veel gevallen gaat het om twee of drie bakken, zodat je bijvoorbeeld plastic, groen en restafval kunt scheiden, maar je kunt hier natuurlijk ook je eigen invulling aan geven.

Door een dergelijke bak in je huishouden te hebben staan, maak je het makkelijker en aantrekkelijker om je afval te scheiden dan wanneer je voor ieder soort afval naar je mini-containers die buiten staan moet lopen. In veel gevallen kiezen mensen ervoor om 1 of 2 van dergelijke prullenbakken in huis te plaatsen, op de plekken waar het meeste afval ontstaat. Het liefst lekker dichtbij in de keuken.

Ieder afval zijn eigen bak

Natuurlijk kan het ook anders. Je kunt er ook voor kiezen om met meerdere prullenbakken te werken, ieder bestemd voor een bepaald soort afval. Het voordeel daarvan is dat je ze kunt plaatsen op de plekken waar je het specifieke soort afval het vaakst maakt. Zo kun je bijvoorbeeld de prullenbak voor papier op je werkkamer plaatsen, en die voor groen afval in de keuken. Ook kun je voor het soort afval dat je het vaakst maakt, grotere bakken kopen dan voor afval waarvan je veel minder hebt. Onthouden wat er ook alweer in welke bak moet, kun je doen door er een etiket op te plakken. Of koop prullenbakken die aansluiten bij de kleur van de container waar het afval uiteindelijk in moet; bijvoorbeeld een groene prullenbak voor groen afval.

Afval dat je waarschijnlijk minder vaak hebt, zoals glas en klein chemisch afval en batterijen, dat kun je het best verzamelen op een plek waar het zo min mogelijk in de weg staat. In de schuur bijvoorbeeld, of op een andere plek. Het is in deze gevallen wat minder belangrijk dat je er heel makkelijk en snel bij kunt, die enkele keer dat je dit soort afval hebt wil je er best even naar toe lopen.

Brabantia pedaalemmers

Zo doen wij het

Wij scheiden ook altijd ons afval. Dat leren we ook aan onze kinderen. Zo hebben we een GFT bak, verzamelen we ons papier en glas apart en hebben we twee grote Brabantia pedaalemmers naast elkaar in onze keuken staan. Eentje voor restafval en eentje waarin we alle plastic verzamelen. Dit bevalt ons super goed en werkt prima om afval te scheiden.

We gebruiken onze pedaalemmers al jaren met veel plezier, ze hebben een stoere uitstraling en zijn fijn in gebruik. Toch vreesde ik laatst dat er eentje vervangen moest worden. De klep viel er spontaan af. Gelukkig kregen we na een mailtje naar Brabantia een dag later al een nieuw onderdeeltje om de klep weer te kunnen maken. Zo fijn! Super service.

Scheid jij thuis ook al jouw afval?

Afval scheiden: hoe pak jij het aan?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

  • G.T. 16 juli 2021 at 07:00

    Wij hebben een vuilnisbak voor restafval en 2 bakken voor plastic en papier in de keuken. Voor groenafval loop ik meteen naar de groene kliko, glas gaat naar de garage. Kleine moeite.

    • Janske 16 juli 2021 at 07:59

      Goed bezig! 💪