open en eerlijk Persoonlijk

Open en eerlijk: Ik heb rijangst

14 juli 2021
Open en eerlijk: Ik heb rijangst
Autorijden is geen hobby van mij, dat is het nooit geweest en zal het waarschijnlijk ook nooit meer worden. Nu ik de kids wekelijks naar zwemlessen toe breng in een dorp verderop, moet ik er toch aan geloven. Met flinke tegenzin, dat wel. Waarom ik niet graag wil autorijden? Dat heeft verschillende redenen.

Auto trips

Ondanks dat ik zelf niet megaveel kilometers heb gereden, heb ik wel de nodige roadtrips achter het stuur gemaakt. In mijn eentje, midden in de nacht het hele land door crossen in een Smart, op roadtrip in een camper van 12,5 meter langs de afgronden in Amerika. Tot alle avontuurlijke mijlenlange (nacht) roadtrips door Europa en Amerika met de girls tijdens mijn vele Backstreet Boys tours. Toch zijn de tegenwoordige simpele wekelijkse ritjes naar het zwembad (van slechts 13 minuten) iedere week opnieuw weer een flinke uitdaging voor mij.

Traumatisch auto-ongeluk

Ik zal mijzelf maar meteen even kwetsbaar openstellen, ik ben er niet trots op, maar schaam mij er ook niet voor. Ik heb best wel last van rijangst. Een paar jaar na het behalen van mijn rijbewijs, heb ik in 2005 in Amerika een heel heftig auto-ongeluk gehad. Dit was zeker een traumatische ervaring voor mij, waarbij ik 2 weken in het ziekenhuis heb gelegen, waarna ik gelukkig terug naar Nederland vloog om verder te herstellen. Dat heeft er flink ingehakt.

In herinneringen onthouden ben ik geen held, zeker niet na mijn twee zwangerschappen, maar alles wat er gebeurde op 5 juli 2005 zal ik nooit meer vergeten. Ik kan die hele dag nog steeds dromen. De geluiden, de pijn, de geur, de rook, de angst. Alles. Ik heb ervaren hoe snel alles binnen 1 seconde zomaar ineens voorbij kan zijn.

Rijangst

Mijn ongeluk is voor mij de grootste reden waarom autorijden voor mij zo spannend is. Ik doe echt mijn best om hier aan te werken en merk dat het stapje voor stapje steeds beter gaat. Ik heb zelf antislipcursus gevolgd, waarbij ik volgens de instructeur veruit de beste bestuurder was in een auto vol mannen. Dat dan weer wel, haha! Wat ik misschien wel het lastigste vind, is dat je nooit weet wat een ander doet. Mijn rijinstructeur zei altijd; “verwacht het onverwachte.” Iets wat nog altijd door mijn hoofd gaat als ik tussen andere autobestuurders op de weg rij. Tegenwoordig rijden er zoveel gekken rond. Dat helpt natuurlijk niet mee.

Goed voorbereid

Wat mij dan wel weer goed helpt, is goed voorbereid op pad gaan. Want het idee om ergens langs de weg stil te staan is ook een van die fijne angsten van mij. Zo wil ik een veilige auto, waarin ik mijzelf op mijn gemak voel en waar ik fijn in kan rijden. Ik wil alles bij de hand hebben voor het geval we onverwachts moeten stoppen, al heb ik natuurlijk geen heel overlevingspakket in de auto liggen.

Genoeg sleutels

Zo staat er wel nog een ding op ons to-do lijstje. Ik wil graag een reserve autosleutel laten bijmaken, zodat we nooit zonder komen te staan. Deze hebben we namelijk nog niet en ik zou dat toch wel een prettig idee vinden. Gelukkig kun je tegenwoordig snel een nieuwe autosleutel laten bijmaken. Of je nou een Peugeot autosleutel wilt laten bijmaken of een Renault autosleutel moet bijmaken. Zelfs autosleutels met afstandsbediening, dus dat is wel een fijn idee. Hoef ik mij daar in ieder geval geen zorgen over te maken!

Angst overwinnen doe je zo 

Onlangs heb ik het boek ‘Angst overwinnen doe je zo‘ gelezen. Dit heeft mij ook veel nieuwe inzichten gegeven en helpt zelfs nu al bij het overwinnen van mijn rijangst. Over dit boek lees je binnenkort een uitgebreide review รฉn winactie op Janske.nl.

Heb jij ook last van rijangst?

Open en eerlijk: Ik heb rijangst

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Daenelia 14 juli 2021 at 14:40

  Weet je, je hoeft ook geen auto te rijden. Het is geen eerste levensbehoefte. Heb je ook angst als je op de fiets zit? Dan is het toch geen probleem? ๐Ÿ™‚
  Nou heb ik zelf geen auto of rijbewijs, dus ik ben zeker sterk bevooroordeeld. Maar autorijden is echt niet meer van deze tijd ๐Ÿ™‚

  • Reply Janske
   Twitter:
   15 juli 2021 at 17:24

   Onze auto staat 99% van de tijd stil. We gebruiken heb namelijk erg weinig. Alleen bij afstanden die niet zonder auto te doen zijn gebruiken we hem. Dus ja, ik heb hem wel nodig, gelukkig niet zo vaak. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar onze (bak) fiets of lopen.

   Autorijden en fietsen zijn wat mij betreft ook totaal verschillend, dat merk je wel als je achter het autostuur zit ๐Ÿ˜‰

  Leave a Reply

  CommentLuv badge