duurzaamheid

Hoe kun je jouw keuken verduurzamen?

28 mei 2021
Hoe kun je jouw keuken verduurzamen?
Duurzaamheid is iets wat ik steeds belangrijker vind. Daarom deel ik hierover graag handige tips op mijn blog, zoals laatst mijn artikel over “4 Keuken musthaves voor een healthy lifestyle“. Er zijn namelijk genoeg bewuste keuzes die je kunt maken om je leven stap voor stap te verduurzamen. Zo ook in je keuken, want hoe kun je eigenlijk jouw keuken verduurzamen?

Kokend water kraan

Bespaar water met een kokend water kraan. Hierdoor hoef je niet de kraan onnodig te laten stromen Γ©n vervolgens te laten koken. Het bespaard dus dubbel Γ©n scheelt je een hoop tijd. Wij hebben ook al jaren een kokend water kraan en ik zou echt niet meer zonder willen. Ik vind het superhandig en ook met kids is hij helemaal veilig. Een mooie start om je keuken te verduurzamen en onnodig waterverspilling te voorkomen.

Stop voedselverspilling

Probeer bewust boodschappen te doen, zodat je zo voedselverspilling kunt voorkomen. Kook voor twee dagen en/of vries een gedeelte van de maaltijd in. Het bespaart je ook meteen in je portemonnee Γ©n in tijd. Je hoeft tenslotte de tweede keer alleen je maaltijd nog maar eventjes op te warmen.

Inductie kookplaat

Kies voor elektrisch koken met groene stroom. Wij koken op een inductie kookplaat en ik vind dit zo fijn. Hij is energiezuinig, ziet er mooi uit en is ook nog eens makkelijk schoon te houden. Dat laatste is natuurlijk ook erg aangenaam. Daarnaast heb je nu ook inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging. Deze hebben energieklasse A+++ en zijn daardoor nog duurzamer. Ik geloof wel dat dit de toekomst zal zijn, in plaats van alle grote afzuigkappen.

Ontspullen

Heb je echt 5 spatels, 25 opbergbakjes en 3 mixers nodig in je keuken? Door eens kritisch te kijken naar je keukengerei en uit te sorteren wat je echt gebruikt, ben je ook duurzaam bezig. Bewaar wat je echt nodig hebt en doe de rest weg. Is je keukengerei nog prima, maak er iemand anders blij mee. Zo zijn zij duurzaam met tweedehands keukengerei Γ©n besparen meteen. Ook scheelt het je weer in opbergruimte, weet je wat je hebt en shop je daarom minder snel iets wat je nog ergens achter in een kastje had staan. Oops!

Energielabels

Koop je een nieuwe koelkast? Check dan even goed het energielabel. Dit kan je zoveel stroomkosten per jaar besparen. Erg belangrijk dus om hierin een duurzame keuze te maken.

Afval scheiden

Natuurlijk is het ook belangrijk om je afval goed te scheiden. In de Keukenaccesoiresshop kun je veel handige afvalemmers vinden, waarin je makkelijk al je afval kunt scheiden. Iets wat een kleine moeite is, maar wel helpt bij een beter milieu.

Dit zijn een aantal tips hoe jij jouw keuken kunt verduurzamen. Heb je zelf nog handige tips? Deel ze hieronder in de reacties.

Hoe kun je jouw keuken verduurzamen?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Martijn 2 juni 2021 at 12:06

    Ja, goed stuk! Hier ook fan van de kokend water kraan.

    afval scheiden is zo goed om te doen, maar helaas wordt alles uit gemak en ruimte gewoon op 1 hoop gegooid.
    Alleen al plastic apart inzamelen scheelt zoveel (ook aan ruimte in de kliko). Er zijn inderdaad mooie systemen voor het scheiden van afval. Ook op elkaar als je wl in hoogte, maar niet in breedte kan.

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge