Kids Mommy Stuff

Mama, wanneer mag ik ook een telefoon?

17 mei 2021
Mama, wanneer mag ik ook een telefoon?
Ondanks dat onze oudste dochter volgende week pas zeven wordt, hoor ik soms al de vraag “Mama, wanneer mag ik ook een telefoon?” Zelfs Coco (4 jaar oud) wil het liefst een eigen telefoon voor haar vijfde verjaardag. No way Jose, dat gaan we dus eventjes nog niet doen. Het lijkt misschien nog ver weg, dat onze kids “aan de telefoons gaan”, maar voor je het weet gaan ze op kamers. Daarom zijn vriendlief en ik nu alvast naar onze opties aan het kijken, voor over (hopelijk) nog heeeeel wat jaartjes!

Sim Only abonnement

Gelukkig kun je bij een Sim Only abonnement afsluiten, waarbij je de ruime keuze hebt tussen internetten bellen en sms-en. Het is dus ook mogelijk om een Sim Only abonnement af te sluiten zonder internet bundel te selecteren. Gewoon lekker oldskool, zoals wij zelfvroeger ook hadden. Je weet wel, die tijd voordat we de hele dag op het wereld wijde web zaten te scrollen op onze mobieltjes?! Man, wat worden we oud! Zo hebben ze toch een mobiele telefoon, waarmee ze ons altijd kunnen bereiken wanneer ze bijvoorbeeld met vriendinnetjes gaan spelen in de buurt. Als je kinderen eigenlijk nog iets te klein zijn om zelfstandig rond scrollen op internet, maar je ze wel een telefoon wilt geven. Al voor €8,50 per maand kunnen ze onbeperkt bellen en sms-en, ideaal! Misschien moeten we daar eerst maar mee starten. Het klinkt in ieder geval als een goed begin. Wel bereikbaar, maar geen internet.

Pubers en hun telefoons

“Thuis moeten ze wel hun telefoon inleveren”, zei vriendlief, toen we het hadden over hoe onze meiden later hun telefoons mogen gebruiken. We visualiseerden hoe het was om straks twee pubers in huis te hebben. Over hoe we de meiden dan alleen nog maar tijdens het eten zien omdat ze altijd op hun kamers zitten met hun telefoontjes. Alleen al de gedachten dat mijn kinderen uren op hun telefoon zitten in die grote enge online wereld, vind ik stiekem best wel spannend.

Mijn ervaringen online zijn helaas niet altijd even positief geweest. Zo gebruikten meerdere mensen de foto’s van mijn kinderen zonder toestemming. Een vrouw vond het nodig om Lola als haar eigen dochter te showen op Facebook en deelde trots meerdere foto’s van haar. Ook stond Lola meerdere keren op AlieExpress als model, zonder het ooit te vragen en werd ik zelf ook al eens gebruikt als blije foto bij een winactie. Die foto was overigens ook wel erg vrolijk, dus ik snap het wel, haha. Toch weet je gewoon niet wat mensen doen aan de andere kant van de computer. Er zitten helaas hele gevaarlijke mensen tussen.

Veilig op internet

Zodra de meiden oud genoeg zijn om zelf veilig op internet te kunnen zijn, kunnen we altijd hun abonnementen aanpassen en er een internetbundel aan koppelen. Wanneer dat zal gebeuren weet ik echt niet. Ik hoop dat het nog wel eventjes gaat duren en ben erg benieuwd wanneer andere ouders dit doen. Wat is een geschikte leeftijd om je kinderen “vrij te laten” op internet? Ik merk nu al dat ze het grappig vinden om op vieze woorden te zoeken op YouTube, nu Lola zelf kan schrijven. Ze is zich van geen kwaad bewust, maar wat krijgt ze te zien als ze bepaalde woorden in Google opzoekt. Daar wordt je als ouder natuurlijk niet zo vrolijk van.

Wanneer kreeg jouw kind een telefoon en wat voor abonnement heb je toen afgesloten?

Mama, wanneer mag ik ook een telefoon?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

 • Daenelia 17 mei 2021 at 16:36

  Ik denk dat 16 een goede leeftijd is om los te lopen op internet. 13 kan ook, onder toezicht. En onder de 13 onder BEGELEIDING, maw: dan zit je er dus naast en bepaal jij waar op internet gekeken kan worden.
  En als ze 12 of 13 zijn is het ook meteen een mooi moment om met wat serieuzere coding aan te gang te gaan. Ofwel JavaScript, of Python. Gewoon lekker samen een siteje maken, beetje de IT skills oppoetsen.
  Telefoons zijn niet nodig, tenzij je ze als puber-baby-foon gebruikt. Dan hoeft er dus alleen mee gebeld te worden. En dan is 16 ook een mooie leeftijd voor de eerste smartphone of wat we dan hebben. Want als ze nu nog maar 7 is, hebben we het over 9 jaar technische vooruitgang.
  Echt, ze willen de telefoon alleen maar omdat volwassenen ze hebben en een steeds groter aantal kids met ouders die geen benul hebben. Gewoon niet doen. Denk er over zoals je ook denkt over drank, of sigaretten, of films voor 18+.

 • Will 27 mei 2021 at 23:09

  Mijn kleinkinderen hebben allemaal al een telefoon .(11 , 10 , 9 , 8 en 7 jaar)
  Ik vind ze daar nog veel te jong voor, vooral de jongsten , maar ja zo gaat het tegenwoordig.
  “Mama mijn vriendinnetje heeft er al één , mag ik er ook één?”
  Ik zou wachten tot ze naar de middelbare school gaan, maar ik ben natuurlijk van de ouderwetse.
  Dat vindt mijn dochter tenminste. Zij zegt het hoort bij deze tijd.