Home Home Sweet Home Persoonlijk

Een huis kopen in Eindhoven of buiten de stad?

23 oktober 2020
Een huis kopen in Eindhoven of toch buiten de stad?
Mijn lief en ik twijfelen steeds meer of we de komende jaren in de stad willen blijven wonen. Ik schreef er eerder deze week ook al over. Blijven we in Eindhoven of willen we toch de sprong wagen en verhuizen naar een dorp? Een rustigere plek om onze kids te laten opgroeien. Een enorme stap, die je niet zomaar even neemt. Want is dat wel echt wat we willen? Of gaan we onze stad dan veel te veel missen?

Opgroeien in een dorp

Mijn vriend en ik zijn beiden opgegroeid in een dorp. Hij woonde in de Limburgse heuvels bij Maastricht, in een heel klein dorpje. Er was maar één klein mini basisschooltje en niet eens een normale supermarkt. Eigenlijk was en is daar bijna niets te beleven. Zijn moeder woont er nog steeds, maar vriendlief zou er volgens eigen zeggen nooit meer terug willen. Hij is blij met wat meer leven in de brouwerij. In de stad is er altijd wat te doen en alles is binnen handbereik. Ik snap het wel.

Zelf ben ik ook opgegroeid in een dorp, maar niet zo’n mini dorpje. Wij hadden een paar supermarkten, vier basisscholen en zelfs een station. Met 9 minuten in de trein was ik al in de grote stad. Dat was helemaal prima. Toen ik ouder werd en ging studeren, merkte ik de voordelen van de grote stad. Vanaf mijn 16e was ik vaker in de stad te vinden dan in mijn eigen dorp. Ik werkte er, ging er naar school en ging er uit met vrienden en vriendinnen.

Ons eerste huis kopen in Eindhoven

Ik ging “op kamers” bij mijn nichtje in ‘s-Hertogenbosch, mijn eerste stad waar ik mijzelf mocht inschrijven. Super spannend, maar ook zo vertrouwd omdat ik bij mijn nichtje in huis woonde. Na een jaar kocht vriendlief een appartement waar we samen in gingen samenwonen in Eindhoven. Ik kende de stad al jaren, dus ik voelde mij er meteen thuis. Na zo’n zes jaar besloten we ons eerste huis te kopen in Eindhoven.

Inmiddels wonen we alweer 7 jaar in ons huis in Eindhoven en merk ik dat we de laatste tijd steeds vaker samen fantaseren over ons huis op het “platteland”. Samen kijken we naar ‘Voor hetzelfde geld’, een tv-programma over het wel of niet verhuizen van de stad naar het platteland. Ik probeer mijzelf uit de buurt van Funda te houden, zodat ik niet verliefd word op een huis wat we toch niet gaan kopen. Voor nu kunnen we namelijk gewoon even niet verhuizen. Het is niet het juiste moment voor ons.

Huis kopen in Eindhoven of toch niet?

Wel is het goed om de feiten naast elkaar te leggen. Waarom willen we weg uit de stad? Wat geven we allemaal op als we verhuizen naar een dorp. Willen we dat eigenlijk wel? Gaan we de levendigheid in de stad niet ontzettend missen. Willen we dat wel allemaal opgeven voor de kinderen? Nemen we ze niet van alles af als we niet weg gaan uit de stad? We hebben het hier toch goed? Willen we niet gewoon een groter huis kopen in Eindhoven?

Het is goed om hier eerst even rustig de tijd voor te nemen. Tegenwoordig zie je mensen binnen een paar maanden een huis kopen en hun eigen huis verkopen. Wat nou als je te snel de verkeerde beslissing neemt. Terug verhuizen omdat je niet gelukkig bent lijkt mij helemaal vreselijk. Zeker voor de kinderen. Je doet het uiteindelijk toch samen en wilt je allemaal thuis voelen op de plek waar je woont. Of dat nou in de stad is of op het platteland.

Goed regelen

Wat we in ieder geval goed willen regelen is de hele financiering. We zijn alweer een stuk wijzer dan bij de aankoop van ons huidige huis. Dat waren spannende tijden met allemaal grote mensen keuzes. Belangrijke keuzes, zoals kiezen voor hypotheekrente 20 jaar vast of langer. Ik was zo blij toen alles geregeld was, want dat was allemaal nieuw voor mij. Zo lossen wij bijvoorbeeld regelmatig extra hypotheek af, wat ons maandelijks weer extra voordeel geeft op hypotheekkosten.

Vooraf kunnen we alvast hypotheekrente vergelijken, zodat we de hele financiering zo goed mogelijk kunnen voorbereiden. Dat vind ik wel een fijn idee. Verhuizen is al stressvol genoeg met alle keuzes die je moet maken. Dan is het fijn wanneer deze belangrijke keuze helder is.

Ik ben benieuwd wanneer wij ons hier mee bezig mogen houden én dus gaan verhuizen!

Woon jij in een stad of in een dorp? Waar woon jij het liefst?

Een huis kopen in Eindhoven of toch buiten de stad?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

  • Kirsten (imolnen) 23 oktober 2020 at 07:52

    Wij zijn van stad, naar dorp, naar stad verhuisd. Toen ik zwanger wilde worden zochten we een huis met een tuin en rustige omgeving zodat ons kind daar kon opgroeien. Het werd een echt grote mensen huis in een dorp. Maar wat bleek? We vonden het vreselijk. Te rustig, ik voelde me aan alle kanten in de gaten gehouden, het OV was een tegenvaller ook al was het voor dorpse begrippen heel goed en frequent. Mijn mond viel open toen iemand aan de kassa bij de Appie vroeg waar mijn baby was. Ik had die vrouw nog nooit gezien, hoe wist ze dit? Maar blijkbaar gaat dat zo in een dorp. We zijn na een krappe 2 jaar daar wonen weer naar de stad verhuisd. We stonden de eerste avond op het balkon te kijken over de binnentuin. We zagen al die lichtjes van alle verschillende mensen en voelden ons echt zo senang. “Dit is hoe het moet zijn”. Zeiden er tegen elkaar. We weten nu dus, een dorp is echt helemaal niets voor ons. Ik begrijp dat je op dit moment in je leven niet zomaar verhuisd. Toen wij naar Den Haag verhuisden was Elfa net anderhalf. Dat is toch wel heel anders met kinderen die al groter zijn. We zijn nog een keer verhuisd naar een huis met een tuin toen ze bijna vier was. Die verhuizing heeft een hele hoop indruk gemaakt en is de reden dat wij beloofd hebben tijdens haar basisschool periode soweiso niet meer te verhuizen. Ik ben heel benieuwd naar wat jullie gaan doen uiteindelijk. Succes met de keuze en veel plezier met zoeken!

  • Vivianne 24 oktober 2020 at 07:48

    Ik woon ik een klein dorp in midden Limburg. Heerlijk rustig. Lekker grote tuin bij het huis en iedereen kent elkaar. Ik vind dat juist super fijn. Lekker een praatje maken bij de dorpsbakker. Binnen een kwartier met de auto ben ik in de stad en i 10 minuten met de auto i n een groter dorp voor de boodschappen. De kinderen kunnen hier nog lekker op straat spelen en zelf het hele dorp doorkruisen. Ook is hier lekker veel natuur. Tegenover ons huis loop in zo het bos in. Nee ik vind het juist zeer prettig wonen hier. Heerlijk die rust en de sfeer van het kleine dorp.