kinderkleding Mommy Stuff Shoptip

10 x Vlekken verwijderen uit kinderkleding

18 september 2020
10 x Vlekken verwijderen uit kinderkleding
Ik heb twee knoeipotjes in huis, of beter gezegd, drie knoeipotten. Volgens mij heeft Lola als ze 18 is nog steeds een slabber nodig, want jeetje…dat is mij een smeerkees. Geen wonder dat ze zo’n fan is van Floddertje, haha. Gelukkig ben ik de vlekkenkoningin er krijgt ik (bijna) alle vlekken er uit. Niet altijd even makkelijk, maar meestal lukt het. Gelukkig heb ik inmiddels een aantal tips en trucs verzameld om alle vlekken er uit te krijgen. Heb jij ook zo’n smeerkees in huis? Dan kun je deze 10 tips vast goed gebruiken!

Chocolade

Probeer geen zeep te gebruiken, maar giet wat melk over de vlek, laat het even intrekken en was het daarna in de wasmachine.

Poep en plas

Spoel allereerst zoveel mogelijk resten uit met koud water. Geen warm water! Ik gebruik zelf Marseille zeep (gekocht op de Feel Good Market) en wrijf dit goed in op de vlek. Laat daarna een klein half uurtje weken in water en spoel het daarna uit. Indien nodig daarna meteen in wasmachine.

Fruit

Kijk uit met vlekken van rood fruit. Hier mag je geen zeep bij gebruiken, want daar worden de vlekken juist groter van. Wat je wel kunt doen, is citroensap druppelen op de vlek en vervolgens uitwassen in de wasmachine. Herhaal dit wanneer de vlek er nog steeds in zit. Wat je ook kunt gebruiken is karnemelk.

Stift

Leuk hoor, al die crea bea kids…helaas houden ze op (onze) school geen rekening met uitwasbare stiften. Helaas! Spiritus werkt het beste tegen viltstift vlekken. Gebruik een watje, wattenstaafje of stukje keukenrol met spiritus en dep hiermee de vlek. Laat het vervolgens een aantal min inweken en was het daarna uit in de wasmachine. Zorg er wel voor dat zoveel mogelijk inkt er uit is, anders kan het ervoor zorgen dat je hele kledingstuk onder de inkt zit wanneer je klaar bent met wassen. Wat je ook kunt proberen is je kledingstuk enkele minuten laten weken in melk of de vlek insmeren met tandpasta en vervolgens uitspoelen met water.

Gras

Groene zeep of wasmiddel werken vaak goed. Smeer het op de vlek en laat het even intrekken. Was het vervolgens in de wasmachine. Zorg dat de vlek zo snel mogelijk wordt uitgewassen en wacht hier niet onnodig lang mee.

Tomatensaus

Probeer eerst zoveel mogelijk resten met een lepel of mes te verwijderen. Dep wat vloeibaar wasmiddel op de vlek. Was het vervolgens in koud water binnenstebuiten en daarna in de wasmachine. Je kunt het ook laten intrekken met ossengalzeep en een nachtje in water laten staan.

Modder

Spoel het kledingstuk af en probeer zoveel mogelijk zand en modder er af te krijgen. Wrijf het in met wasmiddel en laat dit ongeveer 20-30 minuten weken. Uitspoelen en herhalen. Daarna kun je het wassen in de wasmachine.

Bloed

Probeer de vlek zo snel mogelijk te wassen met koud water. Nooit met warm water! Laat de vlek zo’n 10-15 minuten weken en was het kledingstuk daarna het liefst apart. Wat je ook kunt gebruiken is zout, soda of melk. Goed laten intrekken en daarna uitspoelen.

Vet

Vetvlekken behandel je met lauw of warm water. Je kunt hiervoor afwasmiddel gebruiken door het in te smeren en in te laten trekken. Vervolgens uitspoelen en eventueel herhalen.

HG producten

Sinds kort heb ik de producten van HG ontdekt. Naast de ontelbare schoonmaakmiddelen, hebben ze ook voor ieder soort vlek een oplossing. Er is zoveel keus, dat het soms lastig is om het juiste product te kiezen. Gelukkig hebben ze daarom de keuzehulp voor textiel en kleding, waarbij je snel en makkelijk kunt zien wel product precies past bij jouw specifieke kledingstuk en vlek. Zo is de HG vlekken en plekken voorbehandeling extra sterk een echte lifesaver voor mama’s. Zeker wanneer je dochter haar nieuwe jurk voor het eerst draagt en er binnen 2 minuten al een mega vlek chocolademelk op maakt. Jikes!

Janske’s tips en trucs

Allereerst probeer ik altijd zo snel mogelijk de vlek te behandelen. Ik wacht niet langer dan nodig is. Het liefst gebruik ik voor bijna alle vlekken een stuk Marseille zeep. Ik maak de vlek nat met koud (of lauw) water en smeer de vlek in met een dikke laag zeep. Vervolgens laat ik het even weken in een laagje water. Soms een paar minuten, soms een paar uur. Daarna spoel ik het kledingstuk uit en meestal is de vlek op dit moment al verwijderd. Als dit niet zo is, herhaal ik deze handeling, waarna ik het uitwas in de wasmachine. Nu ik een aantal producten van HG in huis heb, kan ik deze ook gaan gebruiken voor de grootste vlekken. Dat scheelt weer een hoop handwasjes!

De belangrijkste tips zijn dus: een goede wasmachine kopen én zorgen dat je de juiste producten in huis hebt.

Heb jij thuis ook zo’n smeerkontje(s)? Hoe krijg jij het beste de vlekken uit kinderkleding gewassen? 

10 x Vlekken verwijderen uit kinderkleding

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

 • Karin 11 juli 2018 at 08:31

  Thanx voor de tips! Zelf gebruik ik vanish. Werkt vaak ook goed. In een emmer paar uur laten weken en daarna direct de wasmachine in!

 • Femke 11 juli 2018 at 22:25

  Dasty is mijn wondermiddel! Staat standaard bij de wasmachine.
  En ossengalzeep vloeibaar vd action. Zit in een klein flesje. Krijg eigenlijk alle vlekken eruit

  • Janske 12 juli 2018 at 15:13

   Dasty heb ik inderdaad ook, helpt vaak goed, maar helaas ook niet altijd. Ossengalzeep ga ik ook ff halen, handig!

 • LennaDuFin 12 juli 2018 at 15:43

  Heerlijke tips, ga ik zeker meenemen, uitprinten en boven de machine hangen! 😀
  Heb je misschien nog een tip voor volgende; Mijn partner werkt in de bouw. Zijn baas geeft jaarlijks T-shirts: Witte!!! Inderdaad… Ik was die constant met extra Vanish in de machine en laat ze soms een beetje weken in koud water met een kleine scheut javel. Toch, tot mijn spijt, worden ze grauw en zie je vlekken. Partner van zijn collega weet die shirt spierwit te houden, maar wil haar geheim niet delen…

  • Janske 12 juli 2018 at 15:48

   Dat is flauw, zou ze gewoon steeds een nieuw shirt meegeven 😉 of misschien in bleekmiddel of chloor gooien 😉