Home Home Sweet Home Shoptip

5 (Bespaar)tips voor een groener huis

14 augustus 2020
5 (Bespaar)tips voor een groener huis
De meeste mensen zijn zich steeds meer bewust van het milieu en wat we hier zelf eenvoudig aan kunnen verbeteren. Zo schreef ik pas al over het gebruik van wasbare wattenschijfjes en hoe je met kleine stapjes beter voor het milieu kunt zorgen. Je kunt natuurlijk ook grote(re) stappen zetten, bijvoorbeeld in huis. Hierdoor creëer je een groenere leefomgeving en kun je (uiteindelijk) ook eenvoudig besparen. Een win-win situatie dus! Met deze 5 tips kun je eenvoudig een ‘groener’ huis creëren en besparen.

Led verlichting

Waar je eenvoudig op kunt besparen is in verlichting. Wanneer je nog gloei- of halogeenlampen in huis hebt, vervang deze door led lampen. Het rendement van led lampen is 7 keer dat van gloeilampen en het stroomverbruik is 75% lager dan dat van halogeenlampen. Ze zijn duurder in aanschaf, maar verbruiken minder en hebben een langere levensduur.

Zo zijn e27 led lampen een van de meest gebruikte lampen, met een wattageverbruik van 90% minder dan conventionele gloeilampen. Dit scheelt maandelijkse natuurlijk een hoop energiekosten en ze gaan tot 50 keer langer mee.

Zonne-energie

Nog zo’n goede investering om energiekosten te besparen zijn zonnepanelen. Binnen een aantal jaar heb je de onkosten er uit en je bespaard je maandelijks ontzettend veel aan energiekosten. Gelukkig zie je steeds meer huishoudens en bedrijven met zonnepanelen. Zeker met deze zonnige zomers, haal je superveel zonne energie binnen met je zonnepanelen. Kun je de energie meteen weer gebruiken voor de airco.

Eco stand

Bij het kopen van een nieuwe koelkast, wasmachine of vaatwasser, kijk dan goed op het energielabel. Het is het beste om artikelen met A +++ tags te kiezen, dit zijn de meest economische tags. Vaak kun je je afwasmachine of wasmachine in de ECO-stand laten (af)wassen. Het duurt dan misschien wat langer, maar is wel beter voor het milieu.

Slim thermostaat

Je kunt ook verwarmingsenergie besparen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle deuren in huis gesloten zijn en verwarm alleen de kamers die veel tijd kosten. Het verlagen van de thermostaat ’s nachts kan ook energie en geld besparen. Met behulp van een slimme thermostaat krijg je meer inzicht in verwarmingsmethoden en kun je de temperatuur op afstand regelen. Zo kun je in de nacht bijvoorbeeld de verwarming automatisch uitzetten, wat natuurlijk al enorm scheelt in warmte uren.

Airco een handje helpen

Hetzelfde geldt voor het gebruik van de airco. Zet hem alleen aan wanneer het echt nodig is en sluit ramen en deuren van ruimtes welke niet perse kouder hoeven te worden. Daarbij is het natuurlijk slim om goed de binnen en buiten temperatuur in de gaten te houden. Zo kun je precies zien wanneer je het beste je huis kunt laten luchten. Op dat moment kun je de buitenlucht je huis van binnen laten doorwaaien en gratis en groen luchten. Heerlijk, die frisse lucht!

Met deze vijf tips kun je jouw huis groener maken en maandelijks besparen.

Wat doe jij om je huis groener te maken en te besparen?

5 (Bespaar)tips voor een groener huis

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like