feest

12 x Tips voor een coronaproof verjaardagsfeest!

24 mei 2020
12 x Tips voor een coronaproof verjaardagsfeest!
Na lang twijfelen, vierden wij dit jaar Lola’s zesde verjaardag corona style. Veilig, low-budget en toch écht een super tof feestje! Heb jij binnenkort ook een verjaardag op de kalender staan? Twijfel je hoe je nu een verjaardagsfeest makkelijk veilig (zonder stress) kunt organiseren? Op een veilige én toch feestelijke manier? Dan heb je vast veel aan deze 12 handige tips!

Coronaproof feestje

Onze oudste dochter Lola, was deze week jarig. Eindelijk mocht ze haar zesde verjaardag vieren, of toch niet? Dit jaar moest het allemaal net even anders en wisten we pas vlak voor de grote dag wat er wel en niet kon. Ondanks alles besloten we er toch een klein feestje van te maken, maar dan wel 100% veilig en coronaproof. Het was een beetje vreemd, maar wel heel erg fijn, om op deze manier toch een echt feestje te kunnen vieren en onze vrienden en familie weer even te kunnen zien.

Om dit verjaardagsfeestje zo goed mogelijk te laten verlopen, volgens de regels van het RIVM. Hadden we vooraf alles goed voorbereid én hebben we het net even andres aangepakt. Met de onderstaande handige tips kun je zien waar wij (en jij dus ook) ons aan gehouden hebben om een relaxt feestje te organiseren, zonder stress.

12 x Tips voor een coronaproof verjaardagsfeest!

1. Voorbereidingen

Het is belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over het feestje. Wanneer wil ik het vieren? Kan ik het buiten vieren? Is er genoeg ruimte om de andrehalve meter afstand te kunnen bewaren? Maar ook over wie je allemaal wilt uitnodigen en hoe lang het feestje gaat duren. Het is slim om hier eerst even over na te denken.

2. Planning maken

Kies een dag waarop jij denkt dat de meeste mensen kunnen komen. Kijk hoeveel gasten je wilt gaan uitnodigen en maak hiervoor een tijdschema. Wij planden voor iedere gast (gezin met kids) 1 uur in ons tijdschema. Oorspronkelijk wilden we starten vanaf 13 uur, maar uiteindelijk wilden veel gasten in de ochtend komen, dus begon het schema om 10:00 uur. Ieder uur was er ruimte voor één gast(gezin).

Zodra iedereen zich heeft “aangemeld” kun je deze planning invullen en doorgeven aand e gasten. Zo weten ze precies op tussen welke tijdstippen ze welkom zijn.

Tip: plan tussendoor ook even een uurtje vrij, zodat je rustig even kunt lunchen of rust kunt nemen.

3. Uitnodigingen

Daarna was het tijd voor de uitnodiging. Ik bestelde deze via Tadaaz, waar ik zelf een tof ontwerp kon maken. Hierop is het slim om duidelijk uit te leggen dat je een coronaproof feestje viert. Dat mensen nooit tegelijk met andere gasten aanwezig zijn én dat er zo genoeg ruimte is voor een veilig feestje op afstand. Ik had er ook ingezet dat iedereen voor zichzelf moest bepalen of ze wel of niet wilden komen en dat we dit uiteraard respecteerden. Ook schreef ik er in dat ik met hen via WhatsApp later zou communiceren op welk tijdstip ze welkom waren. Maar ook dat het feest in de tuin plaats zou vinden en ze verzocht werden om via de poort zich te melden.

Tip: Hoe duidelijker jij communiceerd, hoe beter de gasten zich kunnen voorbereiden en weten wat ze kunnen verwachten. Dat is vooral nu erg prettig om de keuze te maken of ze wel of niet willen komen. Zo weten ze goed wat ze kunnen verwachten.

4. Taart

De taart, dat was voor mij misschien wel de meest lastige keuze. Voor feestjes bak ik namelijk altijd het liefst zelf alle taarten. Zo heb ik al heel wat regenboog snoepjestaarten en Oreo monchoutaarten gebakken en niet te vergeten de regenboogkwarktaarten. Toch durfde ik dat dit jaar niet aan. Ik speelde op safe en kocht gebak uit de winkel. Kleine gebakjes, muffins en minidonuts voor de kids en twee kleine appeltaartjes.

Tip: Kies voor de losse gebakjes, deze hoef je niet onnodig aan te raken, waardoor het net wat hygiënischer is.

12 x Tips voor een coronaproof verjaardagsfeest!

5. Eten en drinken

Met eten en drinken heb je eigenlijk precies hetzelfde “probleem”. Tijdens ons “normale” verjaardagsfeestjes, staat de tafel vol met lekkers en kun je pakken wat je lekker vindt. Dat is natuurlijk niet coronaproof, al die handjes in het eten. Omdat iedereen toch maar maximaal 1 uur op bezoek komt, hoef je ook niet zoveel eten en drinken op tafel te zetten. Bij binnenkomst geef je de gast een gebakje en halverwege het uur ga je nogmaals rond met wat lekkers (verpakt). Op het moment van afscheid, krijgen alle kids nog een lekkere volle snoepzak mee naar huis. Dus aan suiker geen tekort.

Tip: Kies hiervoor snoepjes welke verpakt zaten in zakjes. Zo is het hygiënisch voor alle kleine kinderhandjes.

 

6. Bestek, bordjes & bekers

Kies voor deze keer voor wegwerp bestek, bekers en bordjes. Bij de HEMA hebben ze bijvoorbeeld superleuk wegwerpservies, van papier én met allerlei vrolijke printjes. Dat ziet er meteen ook nog extra feestelijk uit! Ik koos voor bekers en bordjes in matchende kleuren, zo was het makkelijk om te zien welke van wie was.

Ook handig: Wanneer de gasten weer naar huis gaan, kun je de tafel leegmaken en alles zo in de vuinisbak gooien. Makkelijk én snel! En je hebt geen afwas! Woop woop!

12 x Tips voor een coronaproof verjaardagsfeest!

7. Indeling ruimte

Wanneer je het feestje buiten kunt vieren is dit wel het allerfijnst. Genoeg frisse lucht en hopelijk genoeg ruimte om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren. Wij kozen er voor om het feest alleen in de tuin te vieren. Onze tuin is niet groot, maar omdat er telkens maar max 4 gasten aanwezig waren, ging dat prima. Een duidelijke indeling is wel fijn voor iedereen. Ze hadden we voor ons een eigen tafel én voor onze gasten.

Handig: Wanneer je duidelijk een indeling maakt, blijf je eigenlijk vanzelf al op afstand.

12 x Tips voor een coronaproof verjaardagsfeest!

8. Speelgoed

Tijdens het feestje wilden we niet dat de kinderen binnen speelden. Puur om het feit dat we dan telkens de hele woonkamer moesten desinfecteren en we niet precies wisten waar allemaal mee gespeeld zou worden. Omdat iedereen toch maar een uurtje bleef, was het ook niet zo erg dat de kids geen 85 soorten speelgoed hadden om mee te spelen. Zo hadden we de tipitent, schommel, glijbaan, VTech DigiArt Magisch Tekenbord 3 in 1, een piano, toffe VTech camera’s en wat autootjes klaargezet voor de kids. Dat was prima.

Tip: Kies er bewust voor welk speelgoed je klaar zet om mee te spelen. Dit scheelt een hoop in het schoonmaken tussendoor én achteraf. Kinderen hebben echt geen 20 soorten speelgoed nodig in dat kleine uurtje.

9. Schoonmaken

Op beide tafels hadden wij gezichtdoekjes, tissues en schoonmaakdoekjes staan. Eigenlijk was dat niet eens heel erg nodig, de meeste gasten bleven gewoon lekker op hun eigen stoel zitten om te kletsen. Zoveel raakten ze niet aan. Toch was het fijn dat het binnen handbereik stond.

Tip: Zorg voor voldoende materialen of te desinfecteren: pompjes handzeep, tissues, vochtige doekjes. je kunt ze maar bij de hand hebben.

10. Cadeautjes

Nu het lastig is om uitgebreid cadeautjes te gaan shoppen, kozen we voor Lola om geld te vragen als cadeau. Misschien niet zo gezellig, maar wel makkelijk voor de gasten. Dit had ik ook op de uitnodiging geschreven. Zo kan ze zelf een mooi cadeau uitkiezen.

Tip: vraag geld voor in de spaarpot. Dit scheelt een bezoekje aan de speelgoedwinkel.

11. Kaartjes & video

Je verjaardag vieren in deze coronatijd is best wel gek en misschien kun je daardoor niet iedereen zien. Daarom is het extra leuk als mensen een kaartje of videoboodschap sturen. Een kleine moeite, maar zo leuk voor de jarige job! Op Instagram vroeg ik een week voor Lola’s verjaardag of mensen haar een kaartje wilden sturen, waardoor ze super veel lieve verjaardagskaarten ontving! Zo leuk! Ook kreeg ze een aantal lieve videoboodschappen, de bofkont.

Tip: Vraag of mensen een kaartje of videoboodschap sturen naar de jarige job als ze niet van de partij kunnen zijn.

Lieve Lola 6 jaar

12. Geniet en relax!

Het allerbelangrijkste is om gewoon te genieten van de mooie dag. Wij hebben deze coronaproof verjaardag ervaren als iets positiefs. Het was fijn om voor Lola ondanks alles toch een feestje te kunnen vieren. Om iedereen weer even in real life te kunnen zien was zo ontzettend fijn. Ook al was het steeds maar 1 uurtje, je had wel echt even tijd voor elkaar. Een soort speeddate, met het hele gezin én taart. Helemaal leuk toch!?

Enige nadeel was dat we natuurlijk ieder uur opnieuw de gebakjes tevoorschijn haalden en onze kids niet “iedere ronde” mee mochten snoepen, haha. Dat was soms even moeilijk voor de meiden, hihi.

Verder was het echt een top verjaardagsfeestje, super gezellig en zelfs low-budget omdat ik veel minder boodschappen nodig had. Zeker voor herhaling vatbaar en een absolute aanrader voor iedereen die tijdens de coronatijd een verjaardagsfeestje wilt vieren!

Ga jij binnenkort ook een coronaproof verjaardagsfeest vieren? Deel je tips!

Ook leuk om te lezen:

Brievenbus traktaties inspiratie
Gezonde traktatie DIY - makkelijk, zonder snoep én low-budget!
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 15-25.jpg
12 x Tips voor een coronaproof verjaardagsfeest!
Spread the love

You Might Also Like