Persoonlijk

Help, mijn tanden breken af in mijn slaap!

15 mei 2020
Help, mijn tanden breken af in mijn slaap!
Ik doe het al zo lang ik mij kan herinneren en ik ben helaas niet alleen. Ook mijn kids hoor ik regelmatig knarsetanden, wanneer ik ze ’s nachts nog een keertje zachtjes instop. Laatst brak er zelfs een stuk van mijn kroon af, tijdens mijn slaap. Wat een nachtmerrie was dat! Ik vind het vreselijk, dus tijd om er iets aan te doen. Maar hoe kom ik er vanaf?!

Altijd pech

Mijn tanden zijn altijd al mijn zorgenkindje geweest. Er is altijd wel iets mis mee. Ik poets mijn tanden erg goed en ben hier ook bewust mee bezig. Toch heb ik al vaak pech met mijn tanden. Zo heb ik sinds mijn jeugd een stuk neptand op een van mijn voortanden. (Hallo deur, die iets te hard aankwam tijdens het apenspel bij turnles). Later verruilde ik hem voor een kroon. Tot ongeveer mijn 12e had ik nooit gaatjes. Daarna (hallo hormonen?!) had ik er meteen 6 in één keer.

Verstandskies met verlatingsangst

Daarna kreeg ik een beugel, die later vervangen werd door een spalkje. Dit spalkje lag er vervolgens iedere week uit, waardoor ik wekelijks in de tandartsstoel lag. Dus hebben we hem uiteindelijk maar verwijderd. In de afgelopen jaren had liet ik mijn verstandskiezen trekken. Gewoon omdat het een goed idee was, tenminste dat dacht ik. Helaas had een daarvan extreme last van verlatingsangst, want het lukte mijn tandarts na 2 pogingen (van ruim 1 uur trekken en 3x de dosis verdoving) nog steeds niet om hem eruit te krijgen. Een paar weken later mocht ik naar de kaakchirurg (met het laatste stuk verstand nog in mijn mond), waar ik genoeg verdoving kreeg om drie paarden om te verdoven, en nog steeds verging ik van de pijn. Ook hij kreeg hem er niet uit. Uiteindelijk is het gelukt, door iemand anders. Ik was een verstandskies armer, maar ook een trauma rijker.

Oh shit, dit is geen droom!

Ook liet ik een straatje van kronen maken in mijn mond. Dan zijn we meteen klaar, dacht ik. Drie kiezen waar altijd iets mee was, gaatjes, wortelkanaalbehandelingen, vullingen die er uit vielen. Tijd om het voor eens en altijd te verbeteren. Tenminste. Totdat ik laatst wakker schrok omdat ik een kei harde ‘KRAK!’ hoorde en voelde in mijn mond. Oh shit, dit is geen droom. Dit gebeurde echt! Ik haalde zo een stuk kroon uit mijn mond. Verstijfd bleef ik liggen. Neeeee, hoe kan dit nou!? Hoezo breekt mijn kroon af? In mijn slaap!?

Pfff

Ik droom regelmatig dat mijn tanden afbreken en ik ze zo uit mijn mond kan trekken, maar dit was geen droom! Ik besloot de tandarts te bellen voor een afspraak. Kon hij meteen het gaatje dicht maken waar een week eerder een vulling uitviel. Pfff. Zo balen!

Ik was zo geschrokken,dat ik er moeilijk van kon slapen. Wetende dat ik zo hard met mijn tanden knars,dat zelfs mijn kroon kan breken. Misschien moet ik toch een bitje aanschaffen voor mijn tanden. Als ik daardoor mijn tanden kan beschermen, lijkt mij dat een verstandig idee!

Corona, dus geen tandartsafspraak

Inmiddels zijn we drie maanden verder en ben ik nog steeds niet naar de tandarts geweest. Helaas is mijn afspraak meerdere keren verzet en “mag”ik pas in juni komen. Gelukkig doet het geen pijn, maar fijn is anders natuurlijk. Nu ik nog niet naar de tandarts kan en liever niet meer wil wachten, ben ik zelf ondertussen alvast online op onderzoek gegaan. Ik wil namelijk rustig kunnen slapen, zonder dat ik (bang ben dat) ik mijn tanden kapot knars.

Knarsbitje

Zo ben ik online op zoek gegaan naar een knarsbitje tegen tandenknarsen en vond ik al snel een bitje wat ik zelf ook graag wil gaan uitproberen. Ik heb gekozen voor de Sova Nightguard, die volgens de vele reviews erg goed en veilig blijkt te zijn. Eens kijken of mijn tanden vanaf dan ook heel blijven én ik weer relaxt kan slapen. Ik ben zo benieuwd!

Mijn persoonlijke ervaring

Update: Inmiddels heb ik een aantal dagen geslepen met het bitje. De eerste nacht was zo gek, ik sliep heel erg licht en droomde alleen maar over tanden die uit mijn mond vielen. Ik denk dat ik echt nog even moest wennen aan het gevoel. Het voelt niet mega storend en ik kan er makkelijk mee in slaap vallen. Wel merk ik dat ik hem steeds tijdens mijn slaap uit doe, haha. Hij redt het niet tot de ochtend. Nog even doorzetten dus.

Lola is erg nieuwsgierig naar haar bitje. Omdat ze momenteel 2 losse voortandjes heeft, durf ik nu nog niet te beginnen met maar bitje. Ik bewaar hem dus nog even voor een later moment. Ik ben erg benieuwd hoe zij het bitje zal ervaren.

Lig je ’s nachts in bed ook te knarsentanden en wil je hier zelf ook meer over te weten komen? Lees hier meer blogs over mondverzorging op vraagdetandarts.nl

Knars jij ook ’s nachts met je tanden? Heb jij al eens een bitje gebruikt?

Help, mijn tanden breken af in mijn slaap!

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

  • Marieke 16 mei 2020 at 08:01

    Ik draag ’s nachts een splint (bitje) . Het is een hard hoesje over mijn ondertanden. Ook ik klem zo hard dat ik meerdere kiezen kapot heb gebeten maar ook mijn kaakmeniscus. Hallo oorpijn!! Sinds de splint gaat het een stuk beter. Ik ben via de kno arts bij de kaakspecialist terechtgekomen. De splint is in het ziekenhuis aangemeten en werd compleet vergoed.