DIY Home Home Sweet Home

Ikea KURA stapelbed hack (met instructies!)

28 april 2020
Ikea Kura stapelbed hack (met instructies!)
Twee jaar geleden maakten wij voor de meiden een supertof stapelbed voor in hun slaapkamer. Onze eigen Ikea KURA hack! Sinds ik hier op Janske.nl het artikel “Onze kinderslaapkamer makeover – het eindresultaat in foto’s!” heb gedeeld, krijg ik regelmatig vragen over hoe we het bed precies gemaakt hebben. Daarom deel ik nu eindelijk onze Ikea KURA hack met daarbij alle DIY instructies en een handige tekening! Zo kun jij ook aan de slag met jouw eigen Ikea KURA hack!

Van één naar twee

Het begon allemaal nog ruim voor onze Ikea KURA hack, namelijk in de zomer van 2016. Ik was inmiddels alweer hoogzwanger van Coco, wanneer we voor Lola ons eerste Ikea KURA bed kochten. Wij kozen speciaal voor dit bed, met de achterliggende gedachten, dat ze dit bed op verschillende manieren kon gaan gebruiken. Zo is ze van ledikant, meteen overgegaan naar haar grote meiden bed en kon ze er nog jaren plezier van hebben. Natuurlijk wilde ik dat hij perfect paste in de kinderkamer, zoals ik hem in mijn hoofd had en kreeg hij een mooie mintkleur. Het was een flinke klus, maar het eindresultaat mocht er wezen. Lola was dolgelukkig met haar grote bed en sliep er in als een roosje.

Ikea KURA stapelbed hack (met instructies!)

Samen in een stapelbed

Twee jaar geleden kwamen we op het idee om de meiden samen op één slaapkamer te laten slapen. Zo kregen we één kamer om in te slapen en één kamer om in te spelen en om te kleden. Ik zette de voor- en nadelen onder elkaar en we besloten het gewoon te proberen. Aangezien we maar één eenpersoonsbed hadden, moest er eentje extra bij komen.

Twee Ikea KURA bedden

Eerst hadden we het idee om Lola’s KURA bed om te draaien, zodat ze bovenin zou liggen. Zo konden we er onder een bedje maken voor Coco. Na wat brainstormen en opmeten, leek het ons niet zo’n prettig idee om Coco zo laag op de grond te leggen. Het voelde gewoon niet goed. Na lang puzzelen en rondkijken, kwamen we op het idee om nóg een KURA bed te kopen, zodat we daar een stapelbed van konden maken, wat precies aan onze wensen voldeed.

Ikea KURA stapelbed hack (met instructies!)

DIY

Omdat beide bedden samen het stapelbed zouden vormen, wilde ik hem een nieuwe kleur verven. Ik koos voor de kleur oker, de themakleur voor de nieuwe slaapkamer van de meiden. Ik heb alle houten balkjes twee lagen verf gegeven, voordat ze gemonteerd waren. De witte platen heb ik verder niet behandeld. Deze kun je bijvoorbeeld ook verven of behangen. Daarna was het de taak voor vriendlief om een stapelbed te maken, van alle losse onderdelen.

Ikea KURA stapelbed hack (met instructies!)

Ikea KURA hack DIY Instructies

 1. Verf eerst alle onderdelen welke je een andere kleur wilt geven.
 2. Monteer bed 1 zoals in de instructies van IKEA staan, met het slaapgedeelte beneden.
 3. Kijk goed aan welke zijde je het trapje wilt monteren. Let hierbij op – Wat is voor beide kinderen het handigst? Heeft mijn kind op deze plek genoeg ruimte om in en uit het bed te klimmen. Zit er bijvoorbeeld een kamerdeur of raam wat open kan vlakbij?
 4. Wij hebben de onderste balk en plaat er onderuit gelaten, zodat we extra veel opbergruimte konden creëren onder het bed.
 5. Wij kozen er voor om de bovenste plaat aan de het voeteind/hoofdeind er uit te laten, zodat je een klein doorkijkje krijgt, voor wat extra lichtinval.
 1. Zodra het onderste bed af is, begin je met het tweede bed.
 2. Het bovenste bed heeft geen traphekje nodig.
 3. Wij kozen er voor om van de platen van het hoofdeind/voeteind, alleen de onderste te plaatsen.
 4. Het matras plaatsten we één plateau lager in het bed (zie dikke rode pijlen in foto)
 5. Op deze manier is de zijkant meteen een beschermende rand, zodat je kind niet uit het bed kan rollen.
 6. Vanuit de onderkant van de bovenste balken van het onderste bed, schroef je de bedden aan elkaar (zie dunne rode pijlen in foto)
 7. Omdat Coco nog zo klein was, hebben we onderin met de overige onderdelen een extra schotje gemaakt, zodat ook zij niet uit het onderste bedje kon rollen.
 8. Als extraatje hebben we een klein nachtkastje gemaakt voor het onderste bed (eigenlijk puur functioneel over de verwarmingsbuizen) maar ook zodat er een verhoging was, naast het bed.
Ikea KURA stapelbed hack (met instructies!)
Let op: Het onderste bed in deze foto’s monteer je als eerste

Extra’s

Om het geheel nog leuker te maken, schilderde ik ook de boekenrekjes (VLISAT wandopberger van IKEA) in dezelfde kleur oker. Ook kocht ik een stapel grote witte KUGGIS opbergbakken om alle beddengoed etc in op te bergen. Ideaal! Ik kocht ze in de maat 37x54x21 cm. Deze passen namelijk perfect onder het bed. Maximaal 5 bakken naast elkaar.

Ikea KURA stapelbed hack (met instructies!)

KURA vs MYDAL

Achteraf kwamen we er achter dat Ikea ook een soortgelijk stapelbed heeft, genaamd MYDAL. Deze is even duur als één los KURA bed en dus meteen geschikt voor twee personen. Heb je dus geen zin om te klussen en vindt je deze ook leuk, dan zou ik zeker voor deze variant kiezen! Dat scheelt je namelijk een hoop werk, tijd en geld!

Ikea KURA stapelbed hack (met instructies!)
Ikea KURA stapelbed hack (met instructies!)

Zelf ook aan de slag met je Ikea KURA hack?

Wij hebben desondanks nooit spijt gehad van onze keuze. Als we willen, kunnen we er later opnieuw twee bedden van maken, dat is ook wel een fijn idee! We zijn nog steeds super blij met onze Ikea KURA stapelbed hack!

Ik hoop dat wanneer je zelf ook een Ikea KURA bed hack wilt gaan maken, je wat hebt aan mijn instructies in dit artikel! Wanneer je vragen hebt, neem dan gerust even contact met mij op! En mocht je ook zo trots zijn op jouw eindresultaat, deel dan een foto met mij (of tag mij) via Facebook en/of Instagram! Ik kan niet wachten om ook jouw Ikea KURA hack te kunnen zien!

Veel plezier met klussen!

Wat is jouw favoriete Ikea hack?

Ook leuk om te lezen:

Ikea Kura stapelbed hack (met instructies!)
Spread the love

You Might Also Like

 • Mirjam Hart 30 april 2020 at 21:13

  Wat onwijs leuk! Wij hebben ook net een Kura in huis en ik heb er zelf ook een beetje mee geDIY’t. Maar dit is ook een toffe Hack.

  • Janske 30 april 2020 at 23:49

   Ahh super tof dat jullie het ook gedaan hebben!

 • Charlotte 6 juni 2020 at 09:45

  Hoi Janske! Ik ga jouw hack gebruiken om -alleen het onderste bed- te maken voor mijn peuter. Nu vroeg ik me af of je het ‘beschermhekje’ van het onderste bed hebt gemaakt met materialen van het onderste bed of met materialen die je over had van het bovenste bed. Ik hoop maar 1 Kura tenslotte. Alvast bedankt!!

  • Janske 6 juni 2020 at 09:50

   Oh, Dat durf ik niet te zeggen. Maar volgens mij kun je het van het onderste bed maken. Je laat namelijk de onderste balk weg en kunt en van de witte zijkanten gebruiken. Dus het zou moeten lukken met een bed.

   • Charlotte 6 juni 2020 at 09:56

    Thanks!!

 • Janske 6 augustus 2020 at 17:04

  hi Kim, wij hebben er twee MALFORS matrassen van Ikea er in liggen en ze slapen er beiden heerlijk op. Kinderen wegen niet zoveel, dus dat gaat prima. https://www.ikea.com/nl/nl/p/malfors-foammatras-stevig-wit-20272311/