gezin Gezond Kids Mommy Stuff

10 Tips & trucs bij moeilijke eters

7 januari 2020
Niet alle kids vinden eten net zo’n feestje als papa en mama. Er zijn veel moeilijke eters. Bij ons mogen we niet klagen, maar ook hier gaat het echt niet altijd even “lekker”. Steeds opnieuw proberen we verschillende manieren uit om de kids met plezier te laten eten. We leren ze proeven en gevarieerd & gezond te eten. De ene avond gaat dat perfect, de volgende avond is het een flinke strijd. Hoe helpen wij onze kids om de eetmomenten leuker te maken, waardoor ze beter en bewuster eten? Dat doen we met deze 10 simpele tips & trucs.

Ontdekken

Wanneer je kind voor de eerste keer vast voedsel gaat eten, is iedere maaltijd weer een nieuwe ontdekking. Wat voor ons zo normaal is, is voor je kind allemaal nog onbekend. Ontdek samen met je kind (opnieuw) de smaken, structuren en laat hem/haar het eten ontdekken. Lekker met de handjes eten is juist een goede manier om zelf te ervaren wat er allemaal op hun bordje ligt.

 © Maljaars Fotografie

Proeven

Kinderen vinden echt niet alle smaken meteen lekker en dat is logisch. Maar het is wel slim en leuk om ze alle nieuwe smaken te laten proeven. Wat wij altijd doen is “lekker of vies”. De kids mogen een klein hapje proeven van iets wat ze nooit eerder hebben gegeten. Dan vragen wij; “is het lekker of vies?” Zij mogen dan beoordelen wat het is. Vaak zeggen de oogjes vooraf dat iets “vies” is, maar verteld het mondje dat het toch lekker is. Zo leren we dat ze de oogjes niet altijd gelijk hebben en iets ondanks dat het er “vies” uit ziet, toch lekker kan zijn.

Bordjes met vakjes

Vanaf het moment dat we hier op vast voedsel zijn overgegaan, eten de kinderen hier (bijna) alle warme maaltijden in vakjesborden. Hierin kunnen we het eten scheiden en ligt niet alles door elkaar. Onze kids vinden dat fijn en overzichtelijk. Ook voor ons is het handig bij het opscheppen. Groenten in het grootste vakje en de lekkere “minder gezonde” dingen in de kleinere vakjes. Zo heb je meteen de juiste verhoudingen.

Bordje hoeft niet leeg

Hier hoeft je bord niet altijd perse leeg gegeten te worden. Zeker omdat wij voor de kinderen opscheppen hoeft het niet zo te zijn dat het precies de juiste hoeveelheid is. Misschien hebben ze niet zoveel honger die dag, dat kan. We leren de meiden te luisteren naar hun buikjes. Dat je soms te snel of te veel kunt eten en je daarna pas voelt dat je vol zit. Leren luisteren naar je lichaam. Dat is best moeilijk, maar wel belangrijk. Als volwassenen wil je ook stoppen wanneer je vol zit en niet daarna nog vier happen naar binnen moeten duwen. Vol = vol.

Wat we dan wel doen, is ervoor zorgen dat de belangrijkste voeding op het bordje wel zoveel mogelijk gegeten wordt. Dat ze bijvoorbeeld wel zoveel mogelijk groenten op moeten eten, maar het stukje vlees mogen laten liggen. Je eet dus goed, maar je bordje hoeft niet altijd perse leeg.

Toetje is geen beloning

Hier hebben we meestal wel een toetje. Dit kan een bakje kwark zijn, een stuk fruit, of bijvoorbeeld een ijsje in de zomer. Lekker gevarieerd en zeker niet altijd vanzelfsprekend. Soms is er gewoon geen toetje. Een toetje hoeft ook geen beloning te zijn. Heb je slecht gegeten, dan krijg je hier soms geen óf alleen een klein toetje. Net hoe het uitkomt. Je moet niet eten omdat je dan je toetje krijgt, je moet genieten van je eten. Je toetje is een extraatje en een feestje.

Lekkers voor laatst bewaren

Wat wij soms doen, is een paar van de favorieten (bijvoorbeeld extra worstjes bij de wortelstampot) achterhand houden en later pas geven als groenten op zijn. Anders weten we vooraf al, dat alle worstjes als eerste op zijn. Zo hebben ze toch een soort lekkere “beloning”, voor het goede groenten eten, terwijl het eigenlijk gewoon een onderdeel van de maaltijd is.

Figuurtjes maken

Eten is een feestje en ook van de maaltijd zelf kun je een klein feestje maken. Maak een gezichtje op het bord en laat de kinderen er mee “spelen”. Zo ziet de maaltijd er meteen een stuk aantrekkelijker uit en wat is er leuker dat een feestje van je bord eten!

Samen koken

Laat je kind meehelpen tijdens het koken. Versier samen die pizza, snij de groentes en bak iets lekkers in de oven. “Kijk, deze pizza heb jij zelf gemaakt, hmmm!” Je kind is super trots en leert meteen wat er eigenlijk allemaal op zijn of haar bordje ligt. En het proeven tijdens het koken niet te vergeten!

Extra vitamines verstoppen

Omdat kinderen niet altijd genoeg vitamines binnenkrijgen is het belangrijk om deze goed aan te vullen. Zeker nu in de winter, wanneer de weerstand al wat minder is, kun je hier als ouder slim mee omgaan. Zo kun je een maaltijd aanvullen met HiPP 4 Junior Combiotik, zodat je kind o.a. extra vitamine D binnen krijgt. Wist je dat om gezond op te groeien heeft een kind namelijk 7x meer vitamine D nodig heeft dan een volwassene? In de winter is het daarom slim om hierbij te helpen. Voeg een schepje HiPP 4 Junior Combiotik toe aan een maaltijd of in het toetje en creëer de ideale boost bite voor je kids! Je krijgen ze in ieder geval genoeg vitamines binnen.

Het moet leuk blijven

Wat het allerbelangrijkst is, eten moet leuk blijven. Wanneer het een strijd is en blijft, kun je beter even stoppen met alle trucjes uit te proberen. Soms heeft het gewoon echt even geen zin om alle trucjes uit de hoed te toveren. Blijf rustig en laat het even los. Morgen weer een nieuwe kans.

Heb jij een moeilijke eter in huis of heb je nog tips?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

  • Daenelia 11 januari 2020 at 14:54

    Ha! Ik was een moeilijke eter, als zou je dat nu niet meer zeggen. Ik denk dat het grootste probleem voor mij was dat ik gewoon te veel eten op mijn bord kreeg. En als je vol zit, dan zit je vol.
    Als kind was ik al gek op spruitjes en bloemkool, maar hield niet van vlees en aardappelen. Achteraf had dat helemaal geen probleem hoeven zijn: aardappelen zijn niet zo belangrijk en ik at voldoende vervanging in de vorm van brood of rijst. En vlees hoeft ook niet elke maaltijd.
    Misschien dat dat voor meer kinderen geld, dat ze gewoon te veel eten krijgen aangeboden op een dag en dan geen zin hebben om nog iets nieuws te proberen.