afvalrace Personal Persoonlijk

Ik schaam mij zo – tijd voor verandering!

3 januari 2020
Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik de afgelopen jaren al vaker in strijd ben gegaan tegen de kilo’s. Dit ging met vallen en opstaan. Zo lukte het mij zelf steeds niet zonder begeleiding. Daarom begon ik in de zomer van 2017 bij Weight Watchers en viel in korte tijd zo’n 22kg af. Dit bleef er ook lang af, maar sinds een jaar geleden kruipt dat getal op de weegschaal weer (veel te ver) omhoog. Dit kan zo niet langer. Ik schaam mij zo, tijd voor verandering!

Ik was zó trots!

Mijn streefgewicht was al jaren 85 kg en toen ik dit gewicht eindelijk bereikte, wist ik het zeker. Nooit meer zou ik zo dik worden als voorheen ik was. Ik voelde mij eindelijk goed in mijn lichaam en was echt trots op mijzelf. Dit had ik gewoon geflikt. Samen met mijn eigen afvalrace kanjers én met mijn Weight Watchers coach. Ik kon het dus toch!

Inmiddels tikt te weegschaal bijna de 100 kg aan en bleef ik het lange tijd gewoon kei hard negeren. Alsof ik het echt niet zag. Mijn broeken zaten strakker, ik had weinig energie en ook kwam mijn vreselijke rugpijn weer terug. Vanaf september bezocht ik hiervoor de fysiotherapeut. Al snel kwamen we er achter dat de enige oplossing om van de pijn af te komen, was om terug onder de 85 kg te komen. Toen had ik inderdaad nergens last van. Dat was alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Het lukte mij maar niet om mijn mindset te veranderen.

Ik (vr)at alles op

Oude gewoontes zoals veel te veel snacken kwamen terug en ook kon ik totaal niet meer mijn porties onder controle houden. Het was dus én te vaak snacken én veel te veel snacken. Al werd ik er misselijk van, nog steeds (vr)at ik alles wat er in de kast lag. Het was echt alsof op zo’n moment al mijn gedachtes uit stonden en ik totaal niet meer wist dat wat ik deed zo vreselijk verkeerd was. Pas wanneer ik klaar was met (onbewust) eten, werd ik mij bewust van wat ik zojuist allemaal naar binnen had gepropt. Zelfs zonder er echt van te genieten. Zo ontzettend stom!

Alles wat ik mijzelf geleerd had tijdens mijn afvallen, leek verdwenen uit mijn hoofd. Alsof het nu moeilijker was om niet aan te komen, dan af te vallen tijdens mijn afvalrace. Dat koste mij zoveel minder moeite. Raar, maar waar.

Geen pijn meer

En nu, nu is het klaar. Dit is niet wie ik ben of wie ik wil zijn. Niet voor mijzelf en niet voor mijn gezin. Voor de buitenwereld vind ik niet eens zo boeiend. Wat anderen van mij, of van mijn lijf vinden, dat moeten ze zelf weten. Daar kan ik mij inmiddels echt niet meer druk om maken. Ik wil gewoon gezonder leven, geen pijn meer hebben en fitter zijn. Voor mijzelf en voor mijn gezin. De knop moet om.

Daarom heb ik besloten om mijzelf op mijn verjaardag een cadeau te geven. Ik heb mij aangemeld bij Newborn fit Mama, voor het 6 weken afvalplan. Ik merk dat ik toch echt even net dat extra zetje nodig heb, zodat ik het (voor nu) even niet “alleen” hoef te doen. Vanaf gisteren ben ik gestart met het programma en heb ik zelfs mijn yogamatje (wat al een jaar in de verpakking in de hoek van de kamer op mij stond te wachten) gebruikt voor een heuse “billen workout”. Mijn conditie is nog ver te zoeken, dus ik moet echt aan de bak!

Ik ben niet alleen

Ik weet dat ik niet de enige ben die afvalt en vervolgens weer aankomt. Daarom heb ik (na veel te lang ontkennen en uitstellen) mijn persoonlijke verhaal hier nu met jou gedeeld. Gewoon kei hard met mijn billen bloot. Eigen schuld. Maar weet je, ik ben hier niet alleen in en misschien lees je dit nu en denk je…hier herken ik helemaal mijzelf in. Hopelijk kan ik je stimuleren om ook voor jezelf die knop om te zetten en te werken aan een betere ik. Met een gezond(er) lijf en de juiste mindset. Dan is dit voor mij allemaal niet voor niets geweest.

Ik zal jullie meenemen in mijn nieuwe avontuur, op een open en eerlijke manier, zoals je van mij gewend bent. Mocht je nog vragen hebben of zelf ook af willen vallen, laat het mij weten!

Let’s do this! Onder de 85kg vóór de zomer!

Vind jij afvallen ook zo lastig?

Spread the love

You Might Also Like

 • Annemarie 3 januari 2020 at 15:50

  Herkenbaar, vaak lastig om hardnekkige gewoontes kwijt te raken. Goed om te lezen dat je nu weer gemotiveerd bent. Ik hoop voor je dat het gaat lukken. Veel succes!

  • Janske 3 januari 2020 at 16:07

   Dankjewel Annemarie, dat is het zeker. Die moet ik er eerst uitkrijgen. Dan gaat het zeker lukken.

   • Bastienne 3 januari 2020 at 18:58

    Lieve Jans,
    Hier precies hetzelfde. Februari 2018 tikte ik super trots de 69,9 kg aan. (Kwam van de 91). Nooit maar dan ook echt nooit meer zou ik die 80 zien. En vandaag 3 januari gaf de weegschaal 83,5 kg aan. Precies hetzelfde gaat door mijn hoofd als door het jouwe. Ik begin gewoon weer klein. Niet tussendoor snoepen, geen lekkers op het werk en maar 1x opscheppen met avondeten.

    • Janske 3 januari 2020 at 19:43

     Gek is dat dan toch, dat het ons toch overkomt. Gelukkig weten we hoe het wel moet en hoe we onze doelen opnieuw kunnen behalen. Misschien toch fijn dat we hier niet alleen in zijn. Zet hem op!

 • Leandra 3 januari 2020 at 16:49

  Herkenbaar! Helaas. Ik ga het ook anders doen nu. Weer meer water drinken, minder koffie. Hond uitlaten? Net even een stapje harder lopen. Minder grote porties eten. En elke week basketballen.

  • Janske 3 januari 2020 at 16:56

   Weet je dat het echt juist die kleine aanpassingen zijn, waardoor je gewicht verliest. Misschien niet in een recordtempo, maar het werkt echt. Zet hem op! Let’s do this!

 • Monique Weber 4 januari 2020 at 14:29

  Afvallen is het moeilijkste net als het omgekeerde aankomen bij echt ondergewicht.
  Je lichaam is moeilijk iets ik heb zelf over gewicht van zeker 40 kilo en ben vorig jaar begonnen met een nieuwe poging ik heb een probleem ben rolstoelafhankelijk en door ziekte geen beweging. Ik heb in 6 maanden 10 kilo gewicht verlies. ga maandag weer wene met feestdagen niets gedaan niet gek de ene kant op of de andere kant op en dan gaan we verder.
  Ik heb bij diëtist laten meten wat ik aan calorieën verbruik in rust daar blijf ik net onder zitten, ik gebruik alleen zelfgebakken brood koolhydraat arm en eet in de avond geen aardappels, rijst of pasta of het is koolhydraat arm dus op basis groente. Veel fruit en groente, vlees en vis maar wel de goede dus geen schnitzels met paneer maar blank vlees
  En dan zit ik dus de hele dag stil en na 25 jaar klungelen lukt het me nu dus wel……om de eerste 10 kilo kwijt te zijn en ik geloof dat ik dit jaar er nog eens 10 af wil hebben minstens.
  Ik geef je een tip hou elke week 1 dag voor jezelf die noem je snack dag en die komt te pas en te on pas maar 1 per week, na paar weken zul je merken dat je die vanzelf overslaat, maar is mooi middel als je dagje het niet lukt

  Nou genoeg het gaat je lukken en ik wens je suc6 en hoe dan ook je bent mooi zoals je bent en het is voor iedereen duidelijk, maar mooi zijn komt ook met goed voelen en dat komt dit jaar dus ook bij jou suc6

  • Janske 4 januari 2020 at 15:11

   Dankjewel Monique, wat stoer dat je jouw verhaal hier wilt delen. Extra knap dat je gewoon al 10 (!!!) kilo kwijt bent! Dat is echt veel. Bedankt voor je tip! Die kan ik goed gebruiken 🙂

   • Monique Weber 4 januari 2020 at 23:27

    Gaat je lukken hoor ja ach ik schaam mij niet voor mijn overgewicht ik was 130 kilo nu 120 kilo en ik wil terug naar 100 minstens ik ben ziek ik drink al jaren geen frisdranken of sapjes, alcohol nooit gedaan, ik snoep niet, geen suiker en zoetigheid kortom mensen kunnen van alles vinden maar als je zelf open bent zijn er geen raakpunten. Daarbij ik zit in rolstoel en bewegen is dus lastig maar ik zal toch terug gaan in gewicht links of rechtsom en nu lukt dat door koolhydraten te beperken. Hoelang en hoeveel uiteindelijk geen idee maar ik blijf er voor gaan met ups en downs

    En Janske je moet je niet schamen je doet wat je kan toch? en ik geloof als je er achter gaat staan dat het lukt

    • Janske 5 januari 2020 at 08:37

     Ik schaam mij dat ik het zo ver heb laten komen. Dat was niet nodig.

 • Brenda 9 januari 2020 at 23:00

  You can do it Janske <3 <3 <3

  • Janske 9 januari 2020 at 23:26

   Thanks lieve Brenda ❤️

 • Daenelia 11 januari 2020 at 14:47

  Tuurlijk kan je dit weer. Je hebt het al eens gedaan, je weet wat de valkuilen zijn en het belangrijkste: je weet hoe fijn het is om je inspanning beloont te zien met kilos kwijt op de weegschaal … en dat je kleren weer ruimer gaan zitten! Om nog maar niet te spreken over dat je rugpijn weer zal verdwijnen.
  Is 85 echt je streefgewicht of zou je, als het haalbaar is, iets lager gaan zitten? Het is maar net wat motiverender voor je werkt. Als je maar beseft dat je met een levenstijl verandering je resultaat vasthoud. Dat kun je ook.
  … Maar ik heb makkelijk praten. Ik ben vrij eenvoudig 20 kilo kwijtgeraakt en ben ze nog steeds kwijt. Okay, daar doe ik ook wel wat voor; ik sport hier en daar (niet overdreven) en ik eet niet meer dan ik nodig heb. Tuurlijk is er ruimte voor chocola en pannekoeken met stroop. En brood of koolhydraten eet ik ook gewoon. Alleen is het niet plus plus plus. Vroeger at ik 6 boterhammen op een dag, plus een avondmaaltijd, plus chips, plus frisdrank, plus suiker en melk in koffie, plus drie bonbons, plus nog maar een koekje of twee, … Je snapt het wel. En ik ben maar een ukkie. Gelukkig kun je (moet je) als je wat langer bent ook wel wat meer eten!
  Bewegen is zo goed! Maar 6 weken lijkt me wat kort. Ik zou je persoonlijk aanraden om iets meer op lange termijn te denken. Nu ik meer spieren heb, merk ik dat ik makkelijker mijn gewicht weer op peil krijg als ik iets te veel kerstschuimpjes heb gegeten. Maar! Begin maar! De rest komt wel op je pad als je het nodig hebt. Komt goed.

  • Janske 11 januari 2020 at 17:17

   85 is wel echt mijn streefgewicht. Ik zat op de 80 en merkte dat ik er niet gelukkiger van werd. Mijn doel is niet voor 6 weken, dat zou onrealistisch en ongezonde zijn. Ik wil het graag voor de zomer (zie laatste zin)… Dat moet lukken.

   • Daenelia 11 januari 2020 at 23:58

    Dat denk ik ook. Maar uit mijn ervaring denk ik dat ik dat 6 weken bootcamp of zo’n sessie oefeningen echt niet voldoende zijn om dat vol te houden. Hopelijk is dat voor jou anders, en misschien een zetje om iets permanenters aan beweging te gaan doen. Lekker het huis uit en even je hoofd uit, voor jezelf bezig zijn met wekelijks een uurtje sporten/yoga/pilates – wat je leuk lijkt! (Of juist niet: ik vind sporten nog steeds niks, maar het resultaat er van dan weer wel.) Maar dat het je gaat lukken voor de zomer: zeker! Je komt dan een eind in de buurt!

 • Nathalie 13 januari 2020 at 20:16

  Het gaat je lukken! Ups & Downs zijn er altijd vrees ik, de vraag is alleen hoelang laat je het toe?
  Helaas hier ook wat aan het aankomen, alleen blijft het hier (gelukkig) beperkt tot 4 kg, nu weer aan de bak….
  Gewoon opletten wat ik in mijn mond stop en sporten 🙂

  • Janske 13 januari 2020 at 22:11

   Ik ga er voor! Precies wat je zegt…er komt een moment waarop het genoeg is….ik werd pas laat “wakker”, dus nu extra hard aan de bak..maar het gaat goed! Thanks voor je lieve bericht!