Mommy Stuff Persoonlijk

Neeee! Alweer niet door naar het volgende badje!?

13 oktober 2019
Op Lola’s 4e verjaardag begon Lola meteen met haar eerste zwemles. Omdat we al baby en peuterzwemmen hadden gedaan, was ze er al helemaal klaar voor. Alles liep voorspoedig, iedere periode ging ze zonder moeite door naar het volgende badje. Tot het ineens niet meer zo voorspoedig ging…

Badje vier

Iedere periode duurde gemiddeld zo’n 8 lessen, waarin Lola steeds weer zonder twijfel direct door was naar het volgende badje. Tot ze in badje vier zat. Na de eerste periode in dit badje bleef ze “zitten” om nog een periode in badje vier te blijven.

Ik begreep het wel. Badje vier is bij ons namelijk het laatste badje voordat ze naar het diepe bad gaan en ze nergens meer kunnen staan. De allergrootste overgang alle badjes dus. Lola was er inderdaad echt nog niet klaar voor, net als de meerderheid in haar groep. Het was heel normaal dat de meeste kinderen dit badje twee periodes moeten oefenen. Ok, helemaal prima.

De badmeester zal het wel weten toch?

Die A-diploma kon ik doorstrepen voor de zomervakantie, maar dat was prima. Jammer dan. Eerst nog even oefenen. Dan gaan we gewoon naar badje vijf na de vakantie. Helaas lukt het ook dit keer niet om door te mogen naar badje vijf. Lola kon nog niet voldoende op haar buik zwemmen en watertrappelen. Hè, balen zeg, maar als de badmeester het zegt, dan zal het wel zo zijn, toch?

Dus na de vakantie gingen we er weer met volle moed tegenaan. Ik merkte wel op dat Lola de hele les continu op haar rug draaide of ging staan wanneer er iets niet lukte. De badjuf zei hier eigenlijk nooit iets over. Dus het viel mij op dat ze na 45 minuten zwemmen eigenlijk helemaal geen vooruitgang boekte. Vriendlief heeft dit aangegeven bij de badjuf, waarna er steeds meer aandacht was voor Lola en je ook echt verbetering kon zien. Beetje jammer dat we dit zelf aan moesten geven, maar het hielp echt!

Nu gaat het lukken, toch?

Vorige week zaterdag was het dan eindelijk zo ver. Lola’s laatste zwemles voor de herfstvakantie. De laatste van deze periode. Ik zag dat ze echt ontzettend gegroeid was en net als de andere kinderen in het groepje ontzettend vooruit was gegaan. Yes! Ze kon zelfs goed watertrappelen en sprong zonder angst in het diepe bad.

Aan het eind van de les mochten alle kids één voor één naar de juf komen om te horen of ze door waren naar badje vijf. Met een moeder van een ander meisje bij Lola in het groepje hadden we zelf het idee dat 3 van de 4 kids toch zeker wel met vlag en wimpel door waren. Waaronder ook Lola en haar eigen dochter. Inderdaad, haar dochter mocht als eerste naar voren komen en de juf zei meteen dat ze gewoon door was naar badje vijf. Jeej!

22 (!!) lessen in badje vier!

Daarna mocht Lola zich melden bij de badjuf. Ik moest ook even komen. Oh, shit. Het zal toch niet weer hè?! Lola kon nog niet goed genoeg op haar buik en op haar rug (say what???!) zwemmen. Of ik open stond voor een idee. Of ik er voor open stond om Lola de komende tijd ook extra op woensdag te laten zwemmen. Zo kon zij haar goed begeleiden en had ze twee keer in de week les. Extra routine én extra begeleiding bij steeds dezelfde zwemjuf.

Uhm, ok…dat moet dan maar. Als het dan wel lukt. Ik mocht een afspraak gaan maken bij de balie voor extra lessen. Auw. Ik zag dat Lola (net als ik) zichtbaar teleurgesteld was. Voor de eerste keer waren we beiden er van overtuigd dat ze door zou gaan en na 22 ($$!!) lessen in badje vier waren we (zacht uitgedrukt) verrast en best ook wel verdrietig. Maar goed. We moesten toch door.

Extra zwemlessen

Terwijl ik Lola hielp bij het douchen, praatte ik nog even na met de andere moeder en probeerde ik Lola er van te overtuigen dat het wel goed zou komen. Als ze wilde dat ze snel klaar zou zijn met de zwemlessen,dat we dan extra gingen oefenen om sneller dat diploma te behalen.

Na het aankleden ging ik meteen naar de balie voor de extra lessen op de woensdag. Natuurlijk baalde ik hier wel een klein beetje van. Het zou namelijk betekenen dat ik de komende 2 maanden met Coco samen in dat hete zwembad zat bij Lola’s extra zwemles. Maar goed, het was voor een goed doel.

Zwemmen tijdens de herfstvakantie?

Toen kwam ik op het idee om nog even te informeren over de extra zwemlessen tijdens de herfstvakantie. Of dat geen optie was voor Lola. De inschrijvinen waren eigenlijk net gesloten, maar het kon toch! Ok, dan doen we dat!

Deze herfstvakantie gaat onze kanjer dus van ma t/m vr iedere ochtend naar de zwemles, met een badjuf en slechts 1 ander kindje. Vijf dagen achter elkaar zwemmen, zodat ze hopelijk op dag 6 kan starten in badje vijf. Dat kan toch haast niet mislukken, toch?

Go Lola Go!

Ik ben zo benieuwd hoe ze het gaat vinden. De zwemles is namelijk al om 08:30 uur in de ochtend. Dat betekend voor Lola (en voor de rest van het gzein) extra vroeg opstaan, de hele vakantie. Ik hoop zo dat ze het vol kan houden en niet met (teveel) tegenzin hoeft te gaan zwemmen. Dat ze kan leren wat ze nog niet goed (genoeg) kan zodat ze vol vertrouwen door kan naar badje vijf.

Dat ze een week kei hard haar best gaat doen zodat we hopelijk aan het eind van de week een feestje kunnen vieren, in badje vijf! Go Lola Go! Je kunt het! Dat weet ik zeker!

Gaat jouw kind ook naar de zwemles? Hoe gaat dat?

Vanaf de eerste zwemles ging het super goed. Tot Lola in badje vier mocht zwemmen....na 22 (!!) lessen kregen we voor de 3e keer te horen dat ze niet door mocht naar badje vijf. Alweer niet?! wat nu?
Spread the love

You Might Also Like

 • Wendy 13 oktober 2019 at 09:11

  Onze kinderen waren in het begin ban voor het water en hebben langer over badje 1 gedaan. Wij zijn wel later gestart. Toen ze 5,5 jaar waren. Ik had gehoord van een fysiotherapeut dat kinderen vaak nog niet goed de arm en beenslag samen kunnen. Als ze heel jong zijn omdat de hersenen daarvoor nog niet rijp genoeg zijn. Vandaar dat we later begonnen zijn. Nadat ze over hun angst heen waren, gingen ze goed vooruit. En hadden ze binnen 1,5 jaar a en daarna binnen 6 weken ook b. Daar hebben we het bij gelaten. Ze hadden geen zin meer in c en van ons hoefden ze niet verder.

  • Janske 14 oktober 2019 at 12:56

   Klinkt inderdaad ook wel logisch. Toch vreemd dat dat hier nooit ter sprake is gekomen…Fijn dat ze het zo snel gehaald hebben 🙂

   • Wendy 15 oktober 2019 at 07:51

    En je moet maar denken .. ook al zou ze misschien te lang in badje 4 zitten.
    En eigenlijk na 4 lessen toch door kunnen wat dan niet gaat. Ze gaat toch door mete leren zwemmen waar ze natuurlijk in de volgende badje ook weer wat aan heeft
    Dus misschien gaat ze in badje 5 dan wel heel snel. En snel door naar het volgende. En ja in ons zwembad zeiden ze ook niet dat je beter wat later kunt starten. Ze willen natuurlijk graag zwemlessen verkopen. Wij hadden toendertijd op de peuterspeelzaal themaavonden. En toen er eens een fysiotherapeut kwam, kwam de vraag uit de zaal op welke leeftijd je het beste kunt beginnen met zwemles. Deze zei toen rond de 5,5 jaar. Maar in het zwembad kon je ook al met 4 beginnen. Dat hebben wij toen dus niet gedaan. Maar uiteindelijk komt het met lola ook goed.

    • Janske 15 oktober 2019 at 08:21

     hier deed ze alles al super knap bij peuterzwemmen, daarom mocht je over. de eerste 3 badjes waren voor haar daarom ook peanuts, want dat kon ze allemaal al.

 • Merel 14 oktober 2019 at 06:18

  Hier ook een tijd in badje 1. Ik begrijp je frustratie maar probeer idd te vertrouwen op wat de badjuf zegt. Uiteindelijk heeft zij ervoor geleerd, hoe goed je kind ook al kan zwemmen. Ik heb bij mn oudste ook vaker gedacht dat ze rijp was voor de overgang naar het volgende bad, tot het écht zover was. En daar bleek telkens toch een verschil in te zitten. Zeg niet dat het bij Lola ook zo is, maar meer mijn ervaring. Wel fijn van de extra zwemlessen, alleen jammer dat het allemaal zo enorm duur is he?

  • Janske 14 oktober 2019 at 12:50

   Dat zei ik inderdaad ook tegen de juf, jij weet hoe het werkt, dus ik vertrouw op jou.

 • G. T. 14 oktober 2019 at 07:19

  Hopelijk vind ze de lessen leuk in de vakantie!
  Die gemiddeldes van doorstromen gelden voor veel kinderen niet. Het zijn altijd de meest gunstige periodes die worden genoemd.
  Ik zou proberen om er iets minder gefocust op te zijn (makkelijker gezegd dan gedaan). Lola voelt anders jouw spanning ook. En goed kunnen zwemmen is uiteindelijk het belangrijkste, toch?
  Ik heb misschien makkelijk praten, hoor, als (vrijwillige) zwemjuf met een kind wat net 8 weken geleden is gestart met zwemles. Maar ik vind het belangrijk dat hij bezig is met lekker bewegen en goed leert zwemmen. Hoe lang dat duurt zien we dan wel. (Maar dan moet je wel vertrouwen hebben in de zwemdocenten)

  • G. T. 14 oktober 2019 at 07:20

   Oeps, erg lang…

   • Janske 14 oktober 2019 at 12:54

    hihi, maakt niets uit hoor 😉

    Ik denk dat het hier vooral komt door te weinig begeleiding. Hierdoor is ze snel afgeleid en leert ze niets nieuws. Nu we er wat van gezegd hebben is de les veeeel beter en gaat ze super goed vooruit. Maar 3x 8 dezelfde lessen en daarna dus nog 8 vind ik wel onnodig veel..in hetzelfde badje.

 • MarjonS 16 oktober 2019 at 20:12

  De week is volop bezig, maar hopelijk gaan de extra lessen goed en mag ze naar badje 5!