Kids Mommy Stuff Personal Persoonlijk

Hoe wordt mijn kind ook ’s nachts zindelijk?

9 augustus 2019
Wanneer je kindje vier is en naar de basisschool gaat, is het erg wenselijk dat hij of zij overdag helemaal zindelijk is. De juf kan natuurlijk niet 25 luiers verschonen. Voor die tijd wil je dat je kind zelfstandig nummer 1 én nummer 2 op de wc kan doen. Nummer 1 lukt meestal wel, maar nummer 2 is (vooral technisch) op deze leeftijd nog vaak een uitdaging. Maar dan ga je naar de volgende stap. Helemaal uit de luiers en ook ’s nachts zindelijk worden. Hoe pak je dat aan en wat doe je als je kind een (hele) diepe slaper is?

Overdag geen luiers meer!

Hier zijn we sinds kort overdag helemaal uit de luiers. WOOHOOOOOO!! Zooooo fijn! Sinds de vakantie gaat het eigenlijk super goed, op af en toe een mindere dag met een ongelukje (of 2,3) na dan. Maar mij hoor je niet klagen hoor, ik ben vooral super trots! Zo fijn en zoveel goedkoper om niet meer zoveel luiers te hoeven kopen!

Omdat het zomervakantie is, hadden we het plan om te starten met plan 2, Lola ’s nachts ook zindelijk krijgen. Ik vond het wel een goed idee, aangezien ze nu alleen maar onder een dun lakentje slaapt. Wanneer het dan mis gaat, is haar bed (hoogslaper) snel verschoond en de volgende ochtend alweer schoon én droog na het wassen (zeker aangezien we geen droger meer hebben).

Teamwork in de nacht

Vol goede moet gingen we er als een team voor. Lola mocht naar bed zonder luier (vondt ze zelf helemaal cool) en we wilden haar rond 22/23 uur wakker maken om even te plassen. Nacht 1 was het meteen feest. Lola was niet wakker te krijgen (het duurde echt een paar minuten voordat we haar uit dromenland kregen), maar ze was wel nat. Jammer. Terwijl ik haar schoonmaakte in de badkamer, verschoonde vriendlief haar bed en sliep Coco rustig verder in het onderste bed. Toch maar een luier aan, net als de wasmachine. Helaas…morgen weer een nieuwe poging.

Nacht 2 was eigenlijk een grote flashback van nacht 1. Opnieuw was ze nat, dus weer alles verschonen en een luier aan. Terwijl ik Lola schoonmaakte, viel ze gewoon bijna weer in slaap. Toen ze nog even moest wachten tot haar bed verschoond was, lag ze te slapen op de mat. Mopje toch.

Nacht 3 & nacht 4….idem dito. Ons plan was zacht gezegd niet heel erg succesvol. Ik wilde nog niet opgeven, maar het leek totaal niet te gaan werken. Dochterlief slaapt gewoon nog veel te vast. Ze merkt het niet eens als ze plast, en wordt zelfs niet wakker wanneer het al gebeurd is. Tja, wat doe je dan? Door blijven gaan? Voor nu even opgeven of een andere tactiek proberen?

Iemand tips?

Omdat ze zo diep slaapt, lijkt het voor nu gewoon even niet haalbaar. Ik heb geen haast, al ben ik natuurlijk wel blij als het wel zou lukken. Coco slaapt een stuk minder diep, het lijkt er op dat we haar sneller ook ’s nachts uit de luiers kunnen krijgen. Voor nu laten we het even zo, maar ik ben toch wel erg benieuwd hoe andere ouders met diepe slapers dit hebben aangepakt. Ik lees zoveel verschillende tips (die ook weer allemaal tegenstrijdig zijn met elkaar). Wat werkt er echt bij alle hele diepe slapers.

Heb jij een diepe slaper in huis waarbij het wel al is gelukt? Deel je tips!

Spread the love

You Might Also Like

 • Marieke 9 augustus 2019 at 06:47

  Ik ben erg benieuwd naar de tips die je zult krijgen. Hier ook twee (6,5 en 5) die diep slapen en niet wakker te krijgen zijn om uit zichzelf te gaan plassen.

 • Marjo 9 augustus 2019 at 07:56

  Hoi janske,
  Ik zou zeggen laat het. Onze 3 kids waren s nachts verschillende leeftijden zindelijk. Ik begon er pas aan als er een paar keer een droger luier was. Onze oudste een zoon was pas s nachts zindelijk met zijn 8ste. Ik heb alles geprobeerd tot aan een plaswekker aan toe. Iedereen werd wakker behalve meneer. Uiteindelijk zij mijn man als hij 16 is zal hij heus geen luier meer dragen, nou dat klopt aardig.
  De middelste dame was binnen een week toen ze 2 jaar en 3 maanden was droog dag en nacht. Ze is nu bijna 8 en maar 1x s nachts een ongelukje gehad.
  OnZe jongste was een totaal ander verhaal. Vlot zindelijk met 2,5 maar die nacht, ze wilde er gewoon niet uit. Toe moe te koud etc. En toen ze 5 werd zei ze nu kan ik s nachts wel zonder luier. Ik heb haar toen nog 2 weken om 22 uur slapend op de wc gezet en het ging goed. Alleen als wij een hele drukke dag gehad hebben en naar een feestje geweest zijn zorg ik dat ze na anderhalf uur nog een x naar de wc gaat. Ze plast dan vaak terwijl ze eigenlijk zit te slapen.

  Dus eigenlijk niet echt een tip alleen kijk hoed naar je kind. Wat kost die ene luier in verhouding met al dat wassen wat je hebt gedaan.

  Oja ik heb nooit speciale nachtluiers gebruikt.

  Succes met je meiden hoor!

  • Janske 9 augustus 2019 at 08:46

   Bedankt voor je reactie. Alle kinderen verschillen inderdaad. Lola is al een tijd lang regelmatig droog in de nacht, daarom wilde zij en wij graag zonder… Maar geen haast inderdaad. Dat werkt toch averechts.

 • Eline 9 augustus 2019 at 09:30

  Hier helaas geen tips, wij zitten er ook mee. Yara is overdag droog, maar s nachts lukt het niet. Ze is net 3,5 maar wel erg groot (1m09 en 20 kilo), dus de grootste luier is haar inmiddels ook al krap. Daarom willen we het toch graag proberen, maar ze slaapt net als Lola erg diep.

  • Janske 9 augustus 2019 at 10:46

   Hier inderdaad ook dikke billen, dus krappe luiers…dus dat zit ook niet zo lekker allemaal. Onder mijn Facebookbericht staan nog meer reacties.

 • Priscilla 9 augustus 2019 at 15:25

  Hier slaapt mijn jongste nu een weekje zonder luier. Blijkbaar was ze er echt aan toe want het gaat eigenlijk vanzelf. Ik laat haar voor het naar bed gaan een keer plassen (al moet ik zeggen zij gaat pas laat slapen, niet voor een uur of negen, meestal later) en houdt het dan droog tot de ochtend. Ik heb wel voor de zekerheid het potje bij haar bed gezet maar dit is nog niet nodig geweest.

  • Janske 9 augustus 2019 at 21:26

   Wat super goed zeg! Hier slapen ze meestal voor 20u al en een potje bij een hoogslaper heeft hier niet veel zin…fijn dat het bij jouw jongste zo goed gaat! 🙂

 • Wendy 10 augustus 2019 at 12:50

  Hier zelf geen problemen gehad met ”s nachts zindelijk worden. Buurjongetje van 10 jaar was nog steeds niet zindelijk ’s nachts. Had er zelf last van dat het niet lukte. Zijn toen met plaswekker begonnen en was binnen korte tijd zindelijk. Dus hier heeft de plaswekker wel geholpen.