Mommy Stuff Papa test

5 x Sparen voor je kids

15 juli 2019
5 x Sparen voor je kids
Sparen voor je kids. (Hoe) doe jij het? Er zijn verschillende manieren, maar wat is nou eigenlijk de beste manier? Wat zijn de voor- en nadelen? Samen met vriendlief zocht ik het voor je uit. Ook vertel ik je hoe wij sparen voor onze kids!

Waarom sparen?

Sparen kan op veel verschillende manieren en echt een beste manier is er niet. Je spaart op de manier die het beste bij jou en je gezin past. Hoe maak je de juiste keuze? Dit kun je doen door jezelf af te vragen;

  • Waarvoor spaar ik precies?
  • Hoeveel heb ik per/voor mijn kind nodig
  • Op welke leeftijd mag/kan mijn kind aan zijn/haar geld
  • Wil ik elke maand een vast bedrag sparen of wil ik liever flexibel sparen?

Hoe sparen voor je kids?

Dit zijn vijf manieren om te sparen, met daarbij enkele voor- en nadelen.

1. Automatisch sparen via de bank

Je kunt sparen via spaarrekeningen of de zogenoemde jeugdspaarplannen waar je geld op vast zet tot je kind 18 jaar is. Eerder opnemen betekent dat je een boete moet betalen. Je kunt hem ook op je eigen rekening of een rekening op naam van je kind afsluiten. Hierbij kun je ook kiezen voor Zilvervloot sparen, waarbij je kind op zijn 18e verjaardag een bonus krijgt. Dit kan oplopen tot 10%.

Voordelen: je spaart automatisch een vast bedrag en hoeft er verder weinig voor te rekenen plus je loopt weinig risico.

Nadelen: Je ontvangt slechts -2,5 % (met beetje geluk compenseert de rente de inflatie).

2. Belastingteruggave / Vakantiegeld

Wanneer je vakantiegeld ontvangt of belastingteruggave, maak je op dat moment (een gedeelte van) het geld over naar een spaarrekening voor je kind(eren).

Voordelen: Je spaart een hoog/hoger bedrag per keer.

Nadelen: Je spaart maar 1 keer per jaar én kunt het geld dan niet meer gebruiken als vakantiegeld.

3. Spaarpot

Je spaart het geld wat je kind krijgt voor verjaardagen en als giften in een spaarpot voor hem of haar.

Voordelen: je kunt er altijd makkelijk bij, al kan dit ook een nadeel zijn.

Nadelen: je ontvangt geen rente en waarschijnlijk zal het bedrag na 18 jaar niet heel erg hoog zijn.

4. Bitcoin

Wat tegenwoordig ook steeds populairder wordt, is de Bitcoin. Je kunt daarom ook sparen voor je kids door (een klein beetje) te investeren in Bitcoin. Hiervoor is het wel belangrijk om jezelf goed in te lezen. Bij Beste Bank bijvoorbeeld. Hier kun je alle handige (beginners-)info lezen over de Bitcoin en Bitcoin exchange. Het vervelende van ons normale geld (Euro / Dollars) is dat de overheid ze eenvoudig kan bijmaken als blijkt dat ze geld te kort komen. Hierdoor wordt ons geld steeds minder waard. Bij een Bitcoin kan dit niet, want er is geen centrale bank of centrale beheerder. Deze digitale munt bestaat al 10 jaar en hoewel de waarde regelmatig 85% kan afnemen, kun je op de lange termijn (enkele jaren) toch veel winst maken. Helaas kunnen we niet in de toekomst kijken en is het daarom beter om niet een te groot risico te nemen. Daarom kun je voor de zekerheid beter een bescheiden bedrag hierin investeren.

Voordelen: Je kunt er veel winst op behalen (let op: meestal wel een meer jaren plan).

Nadelen: Je hebt daarbij wel hoog risico op verlies.

5. Be(sparen)

Je kunt natuurlijk ook sparen door juist te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het letten op de kleintjes en aan het eind van de maand het geld wat nog over is, op de rekening van je kid(s) zetten. Of door bijvoorbeeld zuiniger te leven en bepaalde bewuste keuzes te maken. Zoals zonnepanelen aanschaffen zodat je energiekosten zakken, en je dus meer geld overhoudt aan het eind van de maand, om van te kunnen sparen.

Voordelen: Je leeft bewuster en met een doel.

Nadelen: het kan meer energie en tijd kosten om voor elkaar te krijgen.

Hoe sparen wij voor onze kids?

Wij vinden sparen erg belangrijk voor ons gezin en sparen op 4 verschillende manieren. Onze dochters hebben vanaf hun geboorte beiden een eigen rekening, welke op onze naam staat. Hier storten wij vanaf dag één maandelijks een vast bedrag op. Daarnaast zetten we ook het geld wat ze van anderen ontvangen op verjaardagen altijd netjes op hun spaarrekening. Ze hebben beiden een zilvervloot rekening en als laatste hebben wij ook voor onze kids een kleine symbolische investering van €50,- per kind gedaan in Bitcoin, om te zien wat de toekomst ons brengt.

Genoeg manieren om te sparen voor je kids dus! Denk nu al aan de toekomst en begin vroeg.

(Hoe) spaar jij voor jouw kids?

5 x Sparen voor je kids

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking. 

 

 

 

Spread the love

You Might Also Like