Personal Persoonlijk

Momlife – zoveel liefde,maar ook zoveel zorgen

25 juni 2019
Laatst had ik het met mijn collega’s over het hebben van kinderen. Hoe het ouderschap zoveel mooie en bijzondere momenten en gevoelens met zich mee brengt. Maar ook over hoeveel zorgen je erbij krijgt. Iets waar we vooraf misschien niet zoveel bij stil (kunnen?) staan omdat we het gevoel simpelweg pas kunnen voelen wanneer we echt papa of mama zijn. Hadden ze ons dit niet eerder kunnen vertellen?

Het leed dat loslaten heet

Wanneer je denk aan papa of mama worden, denken de meesten aan een baby en alles wat daar bij hoort. Met alle liefde, knuffels en zorgen die daarbij horen. Maar je baby wordt ook ouder. En bij iedere nieuwe mijlpaal komen bijzondere genietmomentjes, waar de trotsheid er vanaf spat. Maar ook de zorgen die er bij komen kijken.

Zo ook het loslaten van je kind en het niet altijd kunnen beschermen tegen al het kwade in de wereld. Je kunt er tenslotte geen glazen stolp overheen zetten. Gelukkig leer je als ouder om stapje voor stapje los te laten. Eerste keer weg zonder baby, eerste keer naar de opvang brengen, eerste schooldag. En dan heb ik het nog niet eens over de eerste zwemles. Allemaal momenten die voor menig ouder stiekem best spannend zijn en die allemaal horen bij het loslaten.

Zoveel ellende in de wereld

Sinds een paar jaar kijk ik geen journaal meer. Zoveel ellende die er is in de wereld, ik word er helemaal niet blij van. Het lijkt ook steeds “dichterbij” te komen. Alle vreselijke gebeurtenissen waar je het liefst je kind(eren) altijd voor wilt beschermen. Zoveel ellende. Dan heb ik nog het geluk dat ik twee gezonde kinderen heb. Dat is natuurlijk ook niet vanzelfsprekend. Ik heb zoveel bewondering voor al die sterke papa’s en mama’s die zo hard strijden voor hun zieke kindjes. Dat lijkt mij zo ontzettend moeilijk.

Alles goed geregeld

Omdat wij, net als alle andere papa’s en mama’s, onze kids het beste willen geven hebben we er voor gezorgd dat we alles wat we zelf in de hand hebben ern kunnen regelen, zo goed mogelijk geregeld hebben voor ze. Zo ook al onze verzekeringen, zoals onze overlijdensrisicoverzekering. Ik moet er niet aan denken dat we hier de komende jaren ons mee bezig hoeven te houden, maar het geeft mij wel rust dat we alles nu al goed geregeld hebben. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Alle ellende die je dan op je bord krijgt, dan wil je gewoon dat je verzekeringen goed zijn geregeld. Zo hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

Soms denk ik weleens, als je vooraf wist hoeveel zorgen je kunt krijgen voor je kid(s)…zou je er dan nog steeds voor gaan? Tja, je krijgt niet echt een vragenlijst toegestuurd voordat je zwanger wilt worden. Om te kijken of het echt is wat je wilt. Dat zou wat zijn.

Gelukkig hebben we naast alle zorgen nog veel meer mooie genietmomentjes en is het ouderschap het mooiste wat er is. Dat maakt alle zorgen een stuk makkelijker en weegt het niet op tegen alle momlife zorgen!

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

 • Daenelia 25 juni 2019 at 16:13

  Waarom jhet niet verstandig is om geen nieuws meer te kijken als je kinderen hebt. Je moet je kinderen toch gaan voorbereiden op de toekomst waar we met z’n allen op afstevenen. Dat hou je bij door je eigen kennis vand e wereld bij te houden.
  Ga asjeblieft weer het nieuws volgen, juist voor je kids. En in plaats van ‘je naar voelen’, onderneem eens actie voor om de toekomst en het heden een betere wereld te maken. Daar hebben jouw kinderen echt veel meer aan dan een moeder die min of meer aan struisvogelpolitiek doet omdat ze zich daar prettiger bij voelt.
  Wil je misschien niet horen. Ik wou dat ik het niet hoefde uit te leggen.

  • Janske 25 juni 2019 at 16:26

   Je snapt natuurlijk ook wel dat ik dagelijks genoeg nieuws voorbij zie komen via social media en daardoor niets mis van wat er gebeurd in de wereld 😜