gezin Persoonlijk Recept Shoptip

HelloFresh Familybox – Kidsproof of toch niet?

7 juni 2019
HelloFresh Familybox - Kidsproof of toch niet?
Regelmatig heb ik op het punt gestaan om HelloFresh te bestellen. Toch kwam het er steeds niet van, tot nu. We probeerden de Familybox uit en aten vijf dagen HelloFresh. Waren de maaltijden uit de Familybox echt zo kidsproof als we hoopten? Wat vonden wij én onze kids nou echt van onze eerste HelloFresh Familybox en willen we hem nog eens bestellen?

‘Dat lust ik niet’

Onze kids zijn eigenlijk altijd wel prima eters geweest. Natuurlijk zitten er fases tussen dat het even wat minder makkelijk gaat en er regelmatig een ‘Dat lust ik niet’ uit hun mondjes komt. De laatste tijd horen we vaak een “ieeewww”, zodra de borden op tafel staan. Toch hebben wij ze geleerd dat hun oogjes soms iets anders vertellen dan hun mondje en moeten ze van ons altijd alles proeven. Dan mogen ze zelf zeggen of het lekker of vies is. Meestal is het dan toch lekker.

Eten is een feestje

Eten is een feestje en willen we graag zo gezellig mogelijk houden. Natuurlijk moet er goed gegeten worden, maar eten is iets leuks. Daarom proberen we het fijn te houden aan tafel. We hebben niet maar één tactiek. Soms belonen we met een toetje, soms is er geen toetje. Soms moet het bordje leeg, maar meestal luisteren we naar ons buikje of hij zegt dat hij vol is. Dit werkt hier vaak het beste.

Kinderen leren eten

Helaas is het niet bij iedereen aan tafel een feest. Ook bij ons lijkt het soms eerder oorlog dan feest. Dat is natuurlijk super vervelend en vermoeiend voor papa en mama, zeker na een lange drukke dag. Je bent moe en wilt gewoon dat je kids eten wat je gemaakt hebt. Ook wanneer het geen pannenkoeken of friet is wat je ze hebt voorgeschoteld. Dat is soms erg lastig en frustrerend. Maar ja, wat kun je hier aan veranderen? Olivia Sauerwein, moeder en foodstyliste bij HelloFresh, deelt drie tips hoe ouders het bord van hun kinderen op een aantrekkelijke manier op kunnen maken.

Geef niet op

‘Dat lust ik niet’ is een veelgehoorde kreet als ouders tafelen met hun jonge kinderen. Maar ‘lusten’ ze het ook echt niet? Het duurt namelijk altijd even voor een kind gewend is aan een nieuw ingrediënt, dus geef na de eerste poging en bijbehorende ‘lust ik niet’-reacties niet meteen op. Het betekent niet dat dit ingrediënt ook meteen is afgeschreven. Er valt bijvoorbeeld veel winst te halen voor de manier waarop het eten wordt gepresenteerd. Kinderen zijn namelijk veel gevoeliger dan ouders voor hoe hun eten eruit ziet en de manier waarop het is bereid.

Tip 1: Speel met kleuren

“Kinderen zijn gek op felle kleuren, iets wat je ook terugziet in hun speelgoed. Kleurrijk eten brengt een gerecht tot leven en dat kan zowel met de ingrediënten zelf als met het bord waarop je het serveert. Speel daarom met kleuren zoals geel (paprika en gele courgette), rood of oranje (tomaten, paprika, pompoen) en groen (komkommer, sla, broccoli)”, aldus Sauerwein. Ze adviseert daarom om creatief om te gaan met kleurcontrasten. “Als een gerecht enigszins egaal van kleur is, zoals pasta met een witte saus, voeg dan voor het contrast wat groen toe, zoals (verse) kruiden of erwten.”

En experimenteer bij simpele gerechten met verrassende kleurcombinaties. “Combineer bekende groente en/of de vlees(vervanger) eens met kleurrijke specerijen, kruiden of sauzen, zoals curry, kurkuma, komijn, basilicum, peterselie of sojasaus”, vervolgt Sauerwein. “Op deze manier leren kinderen stap voor stap nieuwe ingrediënten kennen, zowel op het gebied van smaak als textuur. Een goede vuistregel is hierbij de 80/20 regel: 80 procent van het bord bestaat uit bekende ingrediënten en 20 procent uit nieuwe.”

Tip 2: Wees voorzichtig met texturen

Als een kind aangeeft ‘iets niet te lusten’, kan de reden simpelweg zijn dat de manier waarop het bereid was niet helemaal in de smaak viel. De bereidingswijze heeft natuurlijk invloed op de uiteindelijke textuur en daarmee smaak van een ingrediënt of gerecht. “Observeer hoe kinderen reageren op de texturen van eten en pas de bereidingswijze daarop aan”, zegt Sauerwein. “Als er bijvoorbeeld niet goed wordt gereageerd op gekookte broccoli, probeer het de volgende keer dan eens te bakken of roosteren in de oven. Wellicht staat deze iets meer knapperige bereiding hen wel aan.”

Tip 3: Haal het eten uit elkaar

Vaak willen kinderen direct kunnen zien wat er allemaal op hun bord ligt. Dus als je kind moeite heeft met het eten van gerechten waarbij alles door elkaar gehusseld is, presenteer alle ingrediënten dan eens los van elkaar. Op deze manier kunnen kinderen alle ingrediënten één voor één ontdekken. Wil je het helemaal creatief aanpakken? Leg de ingrediënten dan neer in leuke vormen, zoals dieren en gezichten. “Groente, koolhydraten en vlees(vervangers) los van elkaar op het bord presenteren is een goede manier om kinderen kennis te laten maken met diverse smaken, texturen en bereidingswijzen, maar doe dit alleen als het écht nodig is”, adviseert Sauerwein. “Het is beter om kinderen zo vroeg mogelijk met complete gerechten kennis te laten maken.”

Onze ervaring met de HelloFresh Familybox

Omdat we zo nieuwsgierig waren mochten we de Familybox voor 4 personen uitproberen van HelloFresh. Op zaterdagochtend ontvingen we een doos met daarin drie complete maaltijden met daarbij alle recepten en benodigdheden. Spannend! Zeker omdat wij vooraf niet konden kiezen was het een verrassing welke 3 maaltijden we zouden krijgen.

In onze box zaten de volgende maaltijden:

Drie maaltijden die voor ons allemaal nieuw waren, dus dat was een goede manier om uit te proberen of onze kids (en wij) het lekker zouden vinden. De meiden mochten de eerste maaltijd uitkiezen. Unaniem werd er gekozen voor de wortel-tomatensoep met romige buffelmozzerella. Aan mij de eer om de eerste maaltijd te bereiden.

Hello Fresh Familybox - Kidsproof of toch niet?

Chef Janske

Nou, daar ging ik dan hoor, chef Janske in de keuken, haha. Al snel kwam ik er achter dat er ook basisingrediënten zijn die niet standaard in de box zitten. Deze kun je terugvinden op de site wanneer je een bestelling plaatst en had ik dus gemist omdat ik het vooraf niet wist. Handig om te weten dus. Gelukkig kon ik improviseren. Zonder problemen maakte ik binnen de beschreven tijd een mega pan met soep en waren de broodjes lekker warm gebakken in de oven.

De soep was heerlijk en zelfs de meiden aten hem helemaal op. Met een rietje weliswaar, haha. Hier eten de kids soep met een rietje. Dat knoeit minder snel en vinden ze fantastisch (iets met een feestje aan tafel). Recept 1 was dus een groot succes. Er was zoveel soep over,dat we de volgende dag nog een keer soep aten. Zelfs tijdens de lunch op mijn werk, hmmmm!

Hmmmm, kippenpootjes, jammiieeee!

De volgende dag was chef papa aan de beurt om te koken en stonden de gemarineerde kipdrumsticks met krieltjes op het menu. Voor mij wel een uitdaging omdat ik nooit vlees met botjes er in eet. Dat vind ik dus zooooo “ieeeewww”. Maar ik ben wel mama, dus hielt ik mij groot en liet ik niets merken. “Hmmmm, kippenpootjes, jammiieeee!”, zei ik, terwijl ik (met mes en vork) mijn drumstick at. Het recept verliep niet helemaal vlekkeloos. Ook dit keer misten we een aantal basisingrediënten, zoals azijn en mosterd voor de dressing, dus maakten we een andere lekkere dressing bij. Ook werd chef papa te vroeg gestoord tijdens het koken (omdat we sneller thuiskwamen), waardoor hij besloot om de krieltjes niet meer mee te bakken bij de kip.

Iets nieuws op tafel

Het was even spannend met proeven, maar uiteindelijk hebben ze met zijn allen hier zitten kluiven aan de drumsticks, terwijl ik nog wat extra van de salade at en genoot van de overgebleven soep van gisteren. Het was een leuk gezicht, die kleine meiden met die drumsticks, haha. Het was een feestje aan tafel. Leuk om zo iets te eten wat hier normaal gesproken niet zo snel op tafel staat.

Een kidsproof variant

De laatste maaltijd mocht ik maken, Oosters gemarineerde zalmfilet. Deze was eigenlijk best makkelijk om te maken en verliep bijna perfect. Alleen de zalm bakte aan in de eerste minuut, dus vlug er uit om hem alsnog te redden. Helaas dus zalm zonder velletje, maar wel erg lekker. Voor de kids besloot ik om het gerecht iets minder pittig te maken, door voor hen de brocolli neutraal te houden en de vis niet te besprenkelen met teveel rode pepers. Hierdoor hadden ze hetzelfde recept, maar dan de kidsproof variant.

voor de kids

Wat een timing!

Voor ons volgde ik wel het recept en ook dit keer stond het binnen no time op tafel. Papa kwam precies thuis van zijn werk toen alle borden serveert werden. Wat een timing! Ook deze maaltijd smaakte weer erg lekker en was iets wat wij nog nooit eerder zelf gemaakt hadden. De dames aten na een beetje tegenpruttelen uiteindelijk ook bijna hun bordjes leeg.

voor papa en mama

Wat vinden wij van HelloFresh? Wat is onze eerste ervaring?

Wat vonden we nou echt van onze eerste HelloFresh Familybox? Ik zal onze voor en nadelen even op een rijtje zetten.

Voordelen:

 • het is gezond met veel groente
 • je probeerd nieuwe maaltijden uit
 • je kinderen leren nieuwe smaken proeven
 • verse ingrediënten
 • de inhoud is ruim, je hoeft dus niet bang te zijn dat je onvoldoende hebt
 • het is makkelijk te bestellen
 • het wordt thuisgebracht, dus je hoeft niet naar de winkel
 • er is genoeg keuze in maaltijden, gezond, makkelijk, vega, extra groente etc
 • de recepten zijn overzichtelijk uitgewerkt met foto’s en tekst

Nadelen:

 • Je hebt zelf basisingrediënten nodig (deze kun je wel makkelijk vooraf terugvinden)
 • Sommige maaltijden maken kosten veel tijd
 • Daardoor wil je het kopen voor momenten waarop je ook echt de tijd hebt om te koken

Wij hadden nu de Familybox voor 4 personen. Wanneer ik hem nu zelf zou bestellen, zou ik kiezen voor die voor 2 (of 3) personen. Nu hadden we namelijk steeds (minimaal) de helft over. Dus hebben we uiteindelijk 5 dagen er van kunnen eten én zelfs een maaltijd in kunnen vriezen. Ook de meiden hebben verassend goed geproefd en gegeten van de maaltijden. Dat was echt leuk om te zien.

Gaan wij in de toekomst opnieuw een Familybox bestellen en is hij echt kidsproof?

Ik denk het wel! Misschien kiezen we zelfs wel voor een van de andere boxen. Ze spreken mij allemaal wel aan. De Veggiebox, Quick & Easy Box en de Originalbox. Voor €40,95 kunnen we de 2 persoonsboxen bestellen en voor 3 dagen HelloFresh eten. Dat valt best mee voor drie gezonde maaltijden voor een heel gezin, toch? 

Wat we wel doen is het echt inplannen op een moment waarop we genoeg tijd hebben om relaxt in de keuken te staan. Echt even (samen met de kids) rustig de maaltijden bereiden. Dat is nog leuker omdat je dan ziet wat je kookt en het daarna samen op kunt eten. En we zorgen er natuurlijk voor dat we de basisingrediënten in huis hebben!

Dus ja, als het aan ons ligt gaan wij in de toekomst zeker nog een keer HelloFresh bestellen!

 

Heb jij wel eens een HelloFresh box besteld? Welke is jouw favoriet?

HelloFresh Familybox - Kidsproof of toch niet?

Unicorn bananenpannenkoekjes - lekker & simpel recept

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met HelloFresh.

Bestel hier jouw HelloFresh box:

HelloFresh

Spread the love

You Might Also Like