Kids Zomer

Nu al een zonnebril op?

29 maart 2019
Nu al een zonnebril op?
“Mama, ik heb traantjes!”, roept Coco, terwijl ze achterop mijn fiets zit. Inderdaad, de zon laat haar eerste straaltjes zien en ja hoor, daar zijn de eerste traanoogjes van 2019. Coco draagt het liefst een zonnebril wanneer de zon schijnt. Ze heeft groot gelijk, de zon in je oogjes is ook niet fijn. Maar is een zonnebril nu echt al nodig? Of hoeft dat echt pas in de zomer?

Zo zijn er genoeg vragen over wanneer je wel of niet een zonnebril moet dragen. Zijn het feiten of fabels? Via Specsavers kreeg ik er vijf toegestuurd. Wist jij ze al?


Feit of fabel?

1. Het is belangrijker om een zonnebril te dragen in de zomer dan in de winter

Dat je alleen op zomerse dagen een zonnebril hoeft te dragen is een fabeltje. Toch wordt de zonnebril vaak pas weer opgezet zodra de eerste zonnige, warme dag aanbreekt. Maar zelfs op een bewolkte dag dringt 50 procent van de UV-stralen door het wolkendek heen. Zonkracht hangt dus niet af van de temperatuur, want zonkracht kan op een heldere, koude dag net zo hoog zijn als op een warme, zomerse dag. En wanneer je op de piste staat, is de weerkaatsing van de lichtstralen zelfs nog feller dan normaal. Sneeuw heeft namelijk de functie van een spiegel: het weerkaatst de felle zonnestralen. Tijdens de wintersport is extra bescherming tegen lichtinval dus essentieel.

2. Een dure zonnebril beschermt je ogen beter dan een goedkope

Dat een dure zonnebril betere bescherming biedt dan een goedkope is absoluut een fabel. Het gaat erom dat hij voldoende bescherming biedt tegen UV-straling. Met UV400 ben je er zeker van dat een zonnebril de schadelijke stralen grotendeels blokt. Daarnaast moeten zonnebrillen binnen Europa voldoen aan het CE-keurmerk, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit CE-keurmerk zegt iets over de hoeveelheid licht die een bril doorlaat. Hierbij biedt CE 0 de minste bescherming, geschikt voor bijvoorbeeld bewolkt weer in de stad, en biedt CE 4 bescherming bij extreem hevig licht, zoals in het hooggebergte. Een zonnebril met UV400 en CE 3 is aan te raden voor algemeen gebruik. Een goedkope zonnebril biedt dus dezelfde bescherming als een dure, zolang de UV-filter en het CE-keurmerk maar in orde zijn.

3. Het maakt niet uit welke kleur brilglazen je draagt

Naast een brede diversiteit aan monturen, is er ook keuze uit verschillende kleuren glazen voor zonnebrillen. Maar kijk je ook anders de wereld in als je door andere kleuren glazen kijkt? Zicht wordt hier zeker door beïnvloed en bepaalde kleuren zijn beter geschikt voor verschillende weersomstandigheden of activiteiten. Roze glazen verhogen bijvoorbeeld de zichtbaarheid en het contrast, terwijl bruine glazen geschikt zijn voor wisselende weersomstandigheden en alle buitenactiviteiten.

4. Polariserende glazen bieden een betere bescherming

Dit heeft te maken met de omgeving waar je je bevindt. Alleen wanneer je te maken hebt met ‘horizontale schittering’ – zoals op het water, strand, in de sneeuw, hoog in de bergen of bij laagstaande zon – kijkt een polariserende bril rustiger. Daarnaast zorgen deze glazen voor een veel scherper en contrastrijker beeld. Het is dus niet zo dat polariserende glazen je ogen beter beschermen, want een normale zonnebril met UV-bescherming volstaat ook.

5. Kleine kinderen hebben geen zonnebril nodig

Een fabel, want kinderen moeten absoluut altijd een zonnebril dragen, vooral als zij buiten spelen. De pupillen van kinderen zijn namelijk groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Kinderogen zijn daardoor extra kwetsbaar voor UV-straling. Ook babyogen moeten van meet af aan beschermd worden tegen de zon en hiervoor is een zonnehoedje alleen niet genoeg. Koop voor kinderen daarom nooit (speelgoed)zonnebrillen zonder goede UV-filter, maar ga voor een bril met sterke kunststof glazen. Oogartsen raden aan om kinderen zo snel mogelijk te laten wennen aan een zonnebril, om zo oogschade te voorkomen.

Een echte brillensnoet

Handig om deze feiten te weten, vooral nummer 5, voor de kids. Coco mag dus lekker haar zonnebril nu al buiten dragen. Toevallig heb ik deze week nog twee paar zonnebrillen (met de juiste UV-filter) voor haar gekocht, dus kan ze deze de komende maanden gaan rocken. Ze heeft ook echt zo’n brillen snoet, dus staan ze haar allemaal zo tof!

Zonnebril op sterkte

Ik ga zelf binnenkort ook maar eindelijk eens een zonnebril op sterkte kopen, want in de afgelopen jaren draag ik eigenlijk alleen nog maar mijn brillen in plaats van mijn lenzen. Daarom kan ik niet zomaar een zonnebril opzetten, maar heb ik er eentje op sterkte nodig. Ik merk echt dat ik deze regelmatig mis in de zonnigste maanden van het jaar. Dan zorg ik dat mijn hele gezin een hoedje en zonnebril draagt. Terwijl ik zelf met dichtgeknepen oogjes in de zon zit te kijken. Tijd voor een nieuwe zonnebril dus!

Dragen jouw kinderen nu ook al een zonnebril? Kende jij deze vijf feiten en fabels al?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

 • Will 29 maart 2019 at 13:42

  Ja, ik ken die fabeltjes over zonnebrillen.
  Laat ik langs mijn rug afglijden.
  Ik draag een zonnebril wanneer ik het wil.
  In de zomer en in de winter.
  Het is toch vervelend als de zon in je ogen schijnt?
  Mijn kleinkinderen dragen ook zonnebrillen als het nodig is.
  Ik heb zelf een zonnebril op scherpte, net als mijn bril, wel zo fijn, anders zie ik niets scherp.