Persoonlijk

Zoveel verschil per zwemles, dat is toch gek?!

18 februari 2019
Weet je nog, dat ik zo bang was voor de zwemles van Lola. Nachtmerries kreeg ik er zelfs van. Gelukkig leek het eigenlijk allemaal wel mee te vallen en ging het de eerste maand eigenlijk best wel goed. Inmiddels zijn we negen maanden verder. Hoe gaat het nu bij de zwemles en waarom zijn die zwemlessen overal weer anders?

Tegelijk zwemmen

Lola begon met zwemles op haar vierde verjaardag. Dit was toevallig precies de dag dat er een nieuwe periode (van zo’n 8 lessen) van start ging bij ons zwembad. Omdat we er al jaren met de meiden op baby en peuterzwemmen zitten was het ideaal dat de kinderen “tegelijk” konden blijven zwemmen. Op zaterdagochtend mocht Lola op zwemles, terwijl Coco met één van ons ging peuterzwemmen. Lekker praktisch ook!

Inmiddels zijn we negen maanden verder en zit Lola inmiddels in “badje 3” en heeft eind deze week haar laatste les van badje 3. Volgens de badmeester mag ze daarna met alle kindjes door naar badje 4. Dat zou mooi zijn. Dan loopt ze mooi op schema. Ieder badje zie ik haar groeien en mag ze telkens door naar het volgende badje. Zo mooi om te zien hoe de kindjes steeds beter kunnen “zwemmen”.

Badje 4

In badje vier mag ze af en toe ook in het diepe bad. Dat is wel spannend, omdat ze nu gewoon altijd kan staan in het water. Bij Lola’s zwemles zwemmen de kinderen allemaal zonder hulpmiddelen en af en toe met kleren aan. Ik vind dat wel een fijn idee dat ze het zo leren. Alleen is het op sommige plekken zo ondiep, dat ze hierdoor natuurlijk ook sneller de neiging hebben om tussendoor te gaan staan. Hierdoor zwemmen ze steeds maar korte stukjes in plaats van langere afstanden.

Verschillende methodes

Ik vind het zo gek dat er zoveel verschillende manieren zijn van zwemlessen. Het ene zwembad gebruikt geen hulpmiddelen zoals zwembandjes, kurkjes etc, terwijl je bij sommige zwembaden verplicht een zwempak met kurkjes moet aanschaffen om überhaupt mee te mogen zwemmen. Dat het zo verschillend is, dat vind ik toch een beetje gek.

Uiteindelijk leren ze het allemaal en heeft het beiden zijn voor en nadelen natuurlijk, maar dit had ik vooraf niet verwacht. Dat dit bij ieder zwembad zo verschillend is. Lola mocht ook beginnen toen ze 4 was, terwijl je op sommige zwemscholen pas vanaf 5 jaar kunt beginnen omdat ze anders simpelweg niet kunnen staan met hun neus boven water. Dat is ook wel handig natuurlijk.

Maar ook de zwemtijden. Zo zwemt Lola altijd 45 minuten, waarvan ze de laatste 5 vrij mag zwemmen. Maar vaak hoor ik dat ze zwemles slechts 30 minuten duurt. Waarom allemaal zo verschillend?

Een fijne gedachten

Ik ben blij dat Lola het zo leuk vind en dat het haar (tot nu toe) zo goed af gaat. Ik zie haar genieten en iedere les weer een beetje beter worden. Mooi is dat om te zien. Fijn dat ze al zo vertrouwd is in het water, maar wat zal ik blij zijn als ze straks over een tijdje fijn haar eerste diploma heeft. Dat ze zichzelf kan “redden” in het water. Dat is toch wel een fijne gedachten.

Gaat jouw kind ook naar zwemles? Hoe gaat het bij jullie bij de zwemles?

Spread the love

You Might Also Like

 • Kirsten 18 februari 2019 at 06:58

  Heel gek inderdaad. Elfa wil ook graag op zwemles, maar hier in den haag kan het pas in het reguliere zwembad vanaf 6 jaar. Je betaald dan 5,70 per les. Bij een privé les kan je wel starten vanaf 4 of 5 jaar maar dan betaal je ineens veel meer. Het is dan zo’n 15 euro per les. Ik vind het belachelijk veel geld voor een zwemles. Zeker als de reguliere les zoveel goedkoper is. We hebben besloten zelf te gaan oefenen en op haar 6e te starten.

  • Janske 18 februari 2019 at 08:16

   Wat een belachelijke prijzen inderdaad… Maar ook die grens van 6 jaar… Waarom dan pas, zou je denken?.

 • Will 18 februari 2019 at 10:54

  Ja, raar dat er zo’n verschil in zit.
  Trouwens ik vind dat kinderen gratis zwemles moeten krijgen, net zoals vroeger.
  Gewoon schoolzwemmen en dan zo hun diploma’s halen.
  Mijn kleinkinderen zitten/zaten ook op zwemles, daar was mijn dochter meer dan 1.500,00 euro aan kwijt.
  Zij vindt het normaal, maar ik schrok er van.

  • janske 18 februari 2019 at 12:50

   bizar he…zoveel geld! Gewoon gratis, of voor een nette prijs zou inderdaad helemaal top zijn.

 • w 22 februari 2019 at 13:13

  Bij ons mochten ze ook pas met 5 jaar beginnen. Ik heb eens van een fysiotherapeut gehoord dat kinderen pas vanaf een jaar of 5/6 de goede motoriek beheersen om te kunnen zwemmen. Dan zouden ze pas de armen en benen goed tegelijk kurnen bewegen. Dat een privéles duurder is, is ook wel te begrijpen. De badmeester/juf heeft natuurlijk een bepaald uurloon. Als het groepje groter is kun je het tarief lager houden. Bij privéles moet het zwem bad het uurloon van de zwemleraar natuurlijk ook eruit verdienen en als er dan maar 2 of 3 kindjes in zo”n groepje zitten dan moeten deze dat dus samen betalen en wordt het automatisch duurder als dat je met 10 kinderen in een groepje zit. Wat er tegenover staat is dat je in kleinere groepjes meer aandacht krijgt en waarschijnlijk ook minder lessen nodig hebt.
  Gaan bij jullie alle kindjes tegelijk over naar het volgende badje? Dat is toch ook vreemd niet ieder kind is even snel of langzaam. Zo zitten er dus kindjes te lang of te kort in een bepaald groepje. Was bij onze zwemles niet. Zwemles ging bij onu ook in alle vakanties door. Ook in de zomervakantie. Is ook niet overal. Ik vonder het wel fijn. Want als ze 6 weken geen les hebben gehad zijn ze toch weer het een en ander vergeten.

 • Gera 19 maart 2019 at 22:18

  Hier wordt ook meteen zonder bandjes gezwommen. Alleen wel veel eerder in het diepe, na een paar lessen al. Eerst wennen met van de kant springen en dan steeds wat meer.
  Gelukkig is het nu met onze jongste de laatste ronde :D.

  • Janske 19 maart 2019 at 22:24

   gek toch, dat verschil. Fijn dat jullie bijna klaar zijn 😉