Home Home Sweet Home Mommy Stuff

8 Handige tips voor een opgeruimd huis

5 februari 2019
De laatste weken ben ik bezig met het opruimen van ons huis. Stapje voor stapje zoek ik al mijn spullen uit en ruim ik zoveel mogelijk op. Ik kan je vertellen, het is een flinke klus, maar het voelt zo lekker als je klaar bent. Een opgeruimd huis zorgt namelijk (bij mij tenminste) voor rust in mijn hoofd. Vandaag deel ik daarom 8 handige tips waarmee ook jij makkelijk kunt opruimen en blij wordt van een opgeruimd huis én hoofd.

Dolle vijf minuutjes

Je kunt opruimen én opruimen. Op twee totaal verschillende manieren. Opruimen voor nu, voor even of écht goed opruimen. Ik ruim vaak op, iedere dag opnieuw. Het speelgoed van de kids, de bergen was, het aanrecht en de schoenen in de gang. Stuk voor stuk onderdeel van mijn “least-favorite-never-ending-story”. Telkens weer opnieuw. Dat is ook prima, want zodra ik dit gedaan heb krijg ik direct weer rust in mijn hoofd.

Vriendlief kan zonder enige vorm van irritatie gerust de hele dag in een ontplofte woonkamer leven, hij “ziet” het vaak niet eens. Ik niet. Ik wil op zijn minst zodra de kids in bed liggen vlug even alles opgeruimd hebben. Al is het alleen maar voor het oog. Meestal doe ik dit dus zodra de kinderen in bed liggen in mijn “dolle vijf minuutjes”. Dan ga ik de hele woonkamer door en ruim ik alles op wat niet op de juiste plek ligt. Dit doe ik eigenlijk iedere dag.

8 Handige Opruimtips

Echt opgeruimd is het dan natuurlijk niet. Denk maar niet dat ik al het speelgoed van de kids iedere avond perfect ga zitten uitsorteren. Of dat ik nergens een “to-do-stapeltje” op tafel of op de kast heb liggen. Ook ik heb kastjes, welke je alleen mag openen op eigen risico. Ja, ik weet het, het is heel erg irritant zodra je wél iets uit juist dat kastje moet hebben.

Maar nu ben ik dus begonnen met écht opruimen en dat voelt goed! Niet alleen verplaatsen, maar goed uitzoeken en opruimen. Hoe ik dat doe? Met deze handige tips.

Vaste plek

Zorg dat je spullen een vaste plek in huis hebben, zodat jij (en ook de rest van het gezin) ook weet waar het hoort te liggen. Schoenen en jassen in de gang, kleding in de kast en speelgoed in de speelhoek. Zo creëer je orde in de chaos en raak je minder snel iets kwijt.

Stapje voor stapje

Natuurlijk is het fijn als je hele huis in één dag is helemaal opgeruimd, maar is dat echt realistisch? Neem de tijd en doe het stapje voor stapje. Begin bijvoorbeeld met een kastje of laatje. Loop niet te hard van stapel zodat alles overhoop ligt. Als je het doet, doe het dan goed.

Geef of gooi weg

Heb je spullen in huis die al jaren in dezelfde kast liggen te verstoffen, die je misschien zelfs al vergeten was? Kijk wat je kunt weggeven aan een goed doel. Breng het naar de Kringloopwinkel of doneer het aan wie dan ook. Er zijn altijd mensen erg blij met de spullen waar jij niets meer mee doet.

Verkopen

Vind je het lastig om het weg te gooien of geven, maar wil je het wel verkopen. Plaats een advertentie in een plaatselijke verkoopgroep op Facebook of Marktplaats. Of maak één of meer dozen voor Koningsdag en verzamel alle spulletjes die je voor een paar cent wilt verkopen.

Opbergen

Tegenwoordig kun je de hipste opbergbakken en kratjes kopen voor in huis. Je hebt bijvoorbeeld de hippe opvouwbare Eef Lillemor (Ay-Kasa) kratjes in verschillende mooie kleuren. Deze kun je gebruiken om losse spullen in op te bergen en ze zien er ook nog eens leuk uit ter decoratie. Win win dus!

Mooie prullenbak

Wij hebben in huis niet één prullenbak in onze keuken staan, maar zelfs twee. Eén voor al het plastic en één voor het restafval. Dit zijn twee precies dezelfde ruime en mooie prullenbakken, waar we lekker veel afval in kwijt kunnen. Want opgeruimd staat netjes. Mocht ik trouwens ooit weer nieuwe kopen, dan zou ik dit keer voor dezelfde, maar dan de mooie gele variant gaan. Die zijn zo gaaf! Ook het papier en het glas verzamelen we in de keuken in een kastlade. Zo kan ik mijn afval en de spullen die weg mogen meteen weggooien en blijft het niet slingeren in huis. Ideaal.

Wissel speelgoed af

Kies een gedeelte van het speelgoed uit om mee te spelen voor je kids. Berg de rest op, bijvoorbeeld op zolder. Wissel het regelmatig af. Zo hebben ze telkens “nieuw” speelgoed om mee te spelen en wordt de berg niet veel te groot.

Laat je kids opruimen

Ik leer mijn kids dat ze, zodra ze klaar zijn met spelen, ze eerst moeten opruimen voordat ze het volgende speelgoed uit de kast mogen trekken. Dit kunnen ze heel erg goed, al “vergeten” ze het ook regelmatig. Gelukkig weten ze na een korte herhalingsinstructie al vrij snel weer hoe dat ook alweer moest. Dat scheelt al zoveel, als ze het zelf (of met jou samen) opruimen.

Kortom, genoeg tips om eens goed op te ruimen. Of je nou kiest voor iedere dag “vijf dolle minuutjes” of eens een keer echt goed wilt opruimen. Beiden geven dat goede gevoel van rust in je huis en in je hoofd. Heerlijk!

Krijg je ook rust in je hoofd van een opgeruimd huis? Heb je nog handige opruimtips?

Misschien vindt je het ook leuk om dit artikel te lezen:

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking. 

Spread the love

You Might Also Like

  • Jacqueline 6 februari 2019 at 20:47

    Hier komt om de week de schoonmaakster de benedenverdieping onder handen nemen. Voor ons hèt moment om de boel aan kant te maken.

    • Janske 6 februari 2019 at 20:55

      Een schoonmaakster. Die heb ik eigenlijk ook, soms. Mijn moeder poetst wel eens hier. Zo lief!