afvalrace Diet Battle Personal Persoonlijk

Afvalrace 2.0 update #12 – Een jaar later – de uitslag!

3 januari 2019

Eindelijk is het dan zo ver. Onze afvalrace 2.0 is klaar. Twaalf maanden lang hebben we met verschillende kanjers geprobeerd om onze levensstijlen aan te passen en gezonder te leven. Maandelijks deelden we hier op Janske.nl onze verloren (of aangekomen) kilo’s, onze overwinningen en frustraties. 365 dagen vol ups en downs. Vandaag delen een aantal van ons de uitslag van onze persoonlijke afvalrace.

Terug over een half jaar!

Helaas hebben niet alle kanjers hun allerlaatste updates doorgegeven. Dit is jammer, maar ik snap het op zich ook wel. Zo’n laatste update zo vlak na de Feestdagen is natuurlijk niet de meest ideale timing. Dat heb ik zelf ook ervaren. Maar het is en blijft een afvalrace en daarbij horen ups en downs. Om toch te zien hoe het met iedereen is gegaan zal ik over een half jaar een “hoe gaat het nu met onze kanjers” delen. Zo hebben we allemaal wat extra tijd voor onze persoonlijke doelen. Ik ben nu al benieuwd!

Laatste persoonlijke updates (de uitslag!)

Janske

Startgewicht 1/1/2018: 84,3 kg

Gewicht één jaar later: 87,3 kg

In 2018 afgevallen: +3 kg

Ik heb mijn doel(en) wel/niet gehaald omdat: Mijn doel was om onder de 75 kg te wegen. Later stelde ik dit doel bij naar 80 kg omdat dit beter bij mij paste. Ook wilde ik mijn gezonde gewicht behouden en strakker in mijn vel zitten. Dit is helaas niet helemaal gelukt.

Ik weeg nu 3 kg zwaarder dan een jaar geleden. In de eerste helft van het jaar ging het wel goed en bereikte ik bijna de 80 kg. Helaas klom dat getal langzaam steeds hoger sinds mijn bloeddruk problemen. Ik merk dat ik er nu weer voor wil gaan en toe ben om weer onder de 85 kg te komen. Daarnaast wil ik vooral gezond en bewust met mijn voeding bezig zijn en meer sporten.

Dit vond ik het moeilijkst: Om weer terug in mijn juiste mindset te komen. Ondanks dat ik weet hoe makkelijk het eigenlijk is. Zo stom, en waarschijnlijk erg herkenbaar voor alle “afvallers”. Het is en blijft lastig.

Het meest trots ben ik op: Dat ik mij lekker in mijn vel voel en trots ben op mijzelf. Ik voel mij zoveel gelukkiger dan de vele jaren, toen ik nog een stuk zwaarder was.

Mijn doel voor 2019 is: Om mijn mindset weer goed te krijgen zodat ik max 85 kg weeg en gezonder leef. En ik wil meer bewegen, want dat helpt natuurlijk ook.

Boodschap voor mijzelf: Ik kan dit!

Wat ik verder nog kwijt wil: Dankjewel lieve kanjers, voor al jullie enthousiasme. Voor alle lieve aanmoediging voor mij, voor elkaar. Ik ben zo trots op ons allemaal, iedere maand opnieuw met de billen bloot gegaan en al onze persoonlijke ups en downs gedeeld, hier op Janske.nl. We hebben laten zien dat we allemaal onze eigen doelen voor ogen hebben en deze zelf én samen hebben aangevochten. Of we nou geslaagd zijn of niet, ik vind jullie stuk voor stuk kanjers!

Dace

Startgewicht 1/1/2018: 95 denk ik want ik weet het niet meer goed.

Gewicht één jaar later: 90 kg

In 2018 afgevallen: – 5 kg
Ik heb mijn doel(en) niet gehaald omdat: ik er dus niet sterk genoeg voor blijk te zijn. Ik vergaloppeer me gek genoeg op momenten dat het heel goed gaat. Het lijkt alsof de strijd zelf me beter af gaat dan de momenten dat het goed gaat. Verder was november een maand met veel te veel goede voornemens, die op zich prima verliepen. Ik heb er wel nog een paar kunnen behouden. Dat is dan wel weer leuk. Maar dan. Dan komt 1 december. Ik kreeg door mijn maand geen alcohol meteen weer jicht in de week dat ik weer wijn ging drinken. Ik denk dat ik beter wat kan minderen en nooit meer een maand stoppen. 1 glas alcohol per twee dagen is natuurlijk ook geen enorme ramp. Als ik jicht krijg ben ik meteen 2 weken en dit keer zelfs langer uit de letterlijke en figuurlijke running. Dan ben ik zielig door de pijn en beweeg ik erg weinig. Zeg maar niets. Gisteren ben ik weer mijn rondje gaan lopen. Ik schrok vandaag best wel dat ik dan toch wel na een half uur buiten een soort van buiten adem ben! Dus morgen echt weer verder met opbouwen en de goede moed er in houden. Vanmorgen vond de weegschaal me gelukkig best dapper en is de eerste kilo er af.
ik zie het patroon maar wil er ook wat aan gaan doen. En dan op een minder rigoureuze manier. Een beetje vriendelijker zijn voor mezelf kan ik best wel.

Dit vond ik het moeilijkst: toch weer even de moed opbrengen om 1 januari weer op een normale manier te starten. Het erge van alles was dat de gekochte oliebollen helemaal niet lekker waren. Maar ja. als ik er twee mag van mezelf omdat het toch bijna 1 januari is, zijn er 6 kg zo op. en van zielige kijkende appelflappen word ik ook niet vrolijk dus hoppa. Nou ja. ik ben blij dat ik weer op de rit ben, nu wordt bewegen weer belangrijk.

Het meest trots ben ik op: de doorstart! En dat ik de oliebollen gegeten heb. Want ik heb ook een jaar ze allemaal overgeslagen en ben vervolgens het hele jaar bezig geweest dit de oliebollen te compenseren. Dus dat werkt zeker niet. Ik denk toch maar: volgend jaar ze zelf bakken. Ze eten als ze lekker zijn en de appelflappen overslaan.

Mijn doel voor 2019 is: eens wat rust in mijn patroon te krijgen. Weten is belangrijk, maar mijn kennis toepassen nog belangrijker. En volhouden is topsport voor mij.

Boodschap voor mijzelf: mijn enthousiasme bewaren, maar het niet tot valkuil maken. En succes vieren niet met het laten vieren, maar bijv. mijn nagels laten manicuren.
Wat ik verder nog kwijt wil: ik merk dat een traject als dit toch wel solo gaat. Logisch, we zijn uiteindelijk zelf degenen die het moeten gaan doen. Maar bemoedigende woorden werken bij mij altijd wel goed.

Dus ga ik die aan jullie geven: kom op! We zullen deze strijd allemaal aan moeten gaan. Omdat we er beter van worden! We voelen ons trots en zelfverzekerder als we een gewicht halen dat we willen. Dus wat let ons! Lief zijn voor onszelf, en trots als het lukt en als het iet lukt: de knop vinden om te zetten en daar toch weer trots op zijn. Gek eigenlijk. Bij onze kinderen of andermans kinderen hebben we geduld en prijzen we ze en zijn we trots als ze iets onder de knie krijgen. En bij onszelf? Laten we ons eigen lieve en dappere kind en moeder worden. We kunnen het! Dank voor je geduld, je volhouden en je platform!

Astrid

Startgewicht 1/1/2018: 71,8 kg

Gewicht één jaar later: 71,3 kg

In 2018 afgevallen: -0,5 kg

Ik heb mijn doel(en) wel/niet gehaald omdat: mijn doel was om onder de 65kg te komen. Dit heb ik dus niet gehaald maar dat zag ik al aankomen.

Dit vond ik het moeilijkst: toch wel alle verleidingen iedere keer weerstaan van lekker eten etc.

Het meest trots ben ik op: het feit dat ik ondanks alles tijdens de feestperiode niet ben aangekomen.

Mijn doel voor 2019 is: onder de 70kg komen, het liefst richting 65, en daar ook blijven.

Boodschap voor mijzelf: het was lastig maar houd vol!

Maaike

Startgewicht 1/1/2018: Mijn exacte gewicht laat ik even in het midden, veel te veel in ieder geval.

Gewicht één jaar later: -1 kilo

In 2018 afgevallen: Eerst ben ik 8 kilo aangekomen, deels door een verkeerd eetpatroon, maar vooral door een aantal medische problemen waaronder een schildklier die niet werkt en diabetes.

Sinds oktober ben ik echter gestart met echt anders eten inclusief redelijk intensieve coaching zowel op voeding als mentaal en dat heeft er inmiddels voor gezorgd dat ik 9 KILO BEN afgevallen.

Ik heb mijn doel(en) wel/niet gehaald omdat: In eerste instantie heb ik mijn doelen zeker niet gehaald door wat ik net al zei, toch teveel snoepen en een medisch verhaal.

Dit vond ik het moeilijkst: Het feit dat ik een ziekte blijk te hebben die chronisch is en direct te wijten is aan overgewicht.

Het meest trots ben ik op: Dat ik de confrontatie met mezelf ben aangegaan en nu echt afval.

Mijn doel voor 2019 is: Gezonder worden en daar hoort onder andere een lager gewicht bij.

Boodschap voor mijzelf: Je bent het waard!

Wat ik verder nog kwijt wil: Ik vind jullie allemaal kanjers. En nu vooral in 2019 vasthouden wat je bereikt hebt.

Mary-Lou

Startgewicht 1/1/2018: 78,8

Gewicht één jaar later: 85,5

In 2018 afgevallen: Niets

Ik heb mijn doel(en) wel/niet gehaald omdat: Ik heb het niet gehaald, maar af en aan goede en veels te veel hele hele hele slechte momenten gehad.

Dit vond ik het moeilijkst: Volhouden.

Het meest trots ben ik op: Dat ik ondanks alles toch steeds weer opnieuw begin.

Mijn doel voor 2019 is: Durf het bijna niet te zeggen, haha. Maar tien kilo er af zou potverdikkie wel heel fijn zijn.

Boodschap voor mijzelf: Ik weet hoe het moet en ik weet hoe het niet moet. Mijn boodschap aan mezelf is toch om voor de betere (langere termijn) keuzes te gaan. Ja, die chocolade is NU heel erg lekker. Maar ook: Ja, morgen heb je er weer spijt van.

Wat ik verder nog kwijt wil: Ik wens Janske, alle overige kanjers en alle lezers van Janske.nl een mooi 2019 waarin alle wensen en dromen mogen uitkomen.

Femke

Vorig jaar begonnen 1 Jan met Weight Watchers. Ik woog toen geloof ik 77.6 kg. Eind april heb ik mijn doel bereikt.
Heel lang rond de 65 kg gebleven en nu stond ik gister op de weegschaal. Oepsie 70 kg.
Dus ik had er meteen een goed voornemen bij. Het is echt van 1 maand. Ik liep eerst ook 3 x in de week een uur, maar doordat het vroeg donker is haal ik het niet.
Zodra over tijdje weer klok verzet is en langer licht, ga ik het wandelen weer oppakken en voor nu de 5 kilo er weer af zien te krijgen. Ik weet hoe het moet dus we gaan ervoor!

Wil je onze vorige updates van onze afvalrace teruglezen? Dat kan hier!

Tot over een half jaar en dankjulliewel voor alle support voor deze kanjers!

Dit vindt je waarschijnlijk ook leuk om te lezen:

  

Spread the love

You Might Also Like

 • Karin 3 januari 2019 at 07:46

  Ben trots op je! 🤗 En wat ook heel knap is dat je al een jaar ongeveer hetzelfde gewicht hebt he! Het eraf krijgen is 1 ding, maar het eraf houden is nog veel knapper! 😊

 • Jacqueline 3 januari 2019 at 11:24

  Natuurlijk had ik het ze allemaal gegund dat die doelen behaald werden, maar toch vind ik het fijn om te lezen dat het niet bij iedereen van een leien dakje gaat. Bij mij loopt het namelijk ook niet zo soepel… ik ben vorig jaar 2 kilo afgevallen, weer 2 kilo aangekomen en weer afgevallen. Sta dus weer op precies hetzelfde punt als een jaar geleden.

 • Daenelia 3 januari 2019 at 21:59

  Mijn tip, kijk eens naar de mogelijkheden dit jaar naar lifestyle coaching die door je verzekering vergoed wordt. Het is niet erg als het je niet lukt, in je uppie. Maar met een professionele coach achter en naast je, heb je nét meer toegang tot goede informatie en kennis, en vooral steun. Dan gaat het vast beter!
  En voor mensen die de chocola echt niet kunnen laten staan: neem dan in ieder geval een klein stukje (10 gram) 85% pure chocola. Dan krijg je echt je cocao hit wel en krijg je stukken minder suiker naar binnen. Laat de melk choco, en de witte choco helemaal, staan.

 • Will 4 januari 2019 at 11:34

  O, wat is afvallen toch moeilijk, vooral in de maand december.
  Gelukkig is die maand weer voorbij en kan iedereen er weer vol goede moed tegenaan.
  Ik ga ook even informeren bij mijn zorgverzekering hoe dat zit met persoonlijke begeleiding bij het afvallen.
  Misschien is dat de stok achter de deur.
  Ik wens iedereen veel succes en jou vooral Janske!