Home Sweet Home Persoonlijk

Hoe duurzaam leef ik eigenlijk?

14 oktober 2018
Een week geleden logeerden wij met ons gezin in een inspirerende bungalow op Landal. Een bungalow waarin alles zo duurzaam mogelijk is ingericht om haar gasten te inspireren. Zoveel voorbeelden in één bungalow, met genoeg inspiratie over hoe je jouw eigen huis zelf nóg duurzamer kunt inrichten. Dat werkte absoluut inspirerend en zette mij aan het denken. Hoe duurzaam leef ik eigenlijk?

Best wel duurzaam

Wij zijn in ons huis best wel bezig met duurzaamheid. Op ons dak en op de aanbouw hebben we een heleboel zonnepanelen liggen, we scheiden altijd bewust ons afval en hangt ons huis vol LED-verlichting. Ook hebben we overal dubbel glas en staat we onze verwarming zo geprogrammeerd dat hij niet de hele dag brand op dagen wanneer we niet thuis zijn en is er ook een goede cv-ketel in huis.

Dit wist ik nog niet

Toch leerden we dat er altijd nóg dingen kunnen worden verbeterd. Zo hadden ze in de woonkamer van deze bungalow nieuwe radiatoren met ventilatoren toegepast. Hierdoor was er warmteterugwinning met afzuiging op toilet, badkamer, keuken en inblaas op slaapkamer en woonkamer. Deze haalt de warmte uit lucht en behoudt deze in de woning. Vriendlief was er helemaal enthousiast over. Hij moest mij wel eerst even uitleggen hoe het precies werkte, maar hoe slim is dat! Waarom hebben niet gewoon alle nieuwbouwhuizen dit standaard ingebouwd. Dat scheelt zoveel energieverspilling. Dit wist ik nog helemaal niet.

Duurzame kledingmerken

Niet alleen in huis ben ik bewuster van duurzamer leven. Omdat ik zoveel bezig ben met (kinder-)mode, merk ik dat ik steeds meer duurzame kledingmerken koop. Ook ben ik groot voorstander van tweedehandskleding kopen en verkopen. Zo krijg een kledingstuk opnieuw een tweede of derde leven. Vooral kinderkleding die gemaakt is op een duurzame manier is vaak ook beter en mooier van kwaliteit. Je betaalt er wel iets meer voor, maar het is ook (op verschillende manieren dus) zoveel meer waard.

Steeds bewuster

Ik merk echt dat ik steeds bewuster word van duurzaam en groener leven. Natuurlijk kan ik hierin nog veel winst behalen en nog ontzettend veel leren, maar ik vind het absoluut inspirerend en een uitdaging om hier steeds bewuster mee bezig te zijn.

Ben jij bezig met duurza(a)m(er) leven? Op welke manier? 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking. 

Spread the love

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge