Personal Persoonlijk

Drie kronen bij de tandarts, een rib uit mijn lijf

25 september 2018
Ja, je leest het goed. Ik “krijg” binnenkort drie kronen bij de tandarts en toch voel ik mij geen koningin. Het gaat mij namelijk hoe dan ook flink wat geld kosten. Dit heeft mij aan het denken gezet. Hoe kan ik dit zo voordelig mogelijk maken en heb ik hiervoor wel de juiste zorgverzekering?

That’s  $3000,-!

In 2007 liep ik een half jaar stage in Amerika. Zeven maanden werken en een opleiding volgen, samen met studenten uit de hele wereld. Wat een avontuur was dat! Helaas brak er halverwege mijn avontuur een stuk van mijn tand af (en bedankt, stomme M&M’s) en zat ik een dag later bij een Amerikaanse tandarts in zijn supersonische tandartsstoel. Hij maakte meteen maar even een uitgebreide scan om mijn hele hoofd heen, waarna ik vervolgens de mededeling kreeg dat ik drie kronen nodig had. Met de kosten van slechts $1000,- per stuk. “I’ll think about it”, zei ik tegen hem, ik betaalde mijn rekening van $80,- voor mijn korte bezoekje en wist niet hoe snel ik daar weg moest komen.

Terug in Nederland

Ik belde mijn tandarts in Nederland om te vragen of ik nog 3 maanden kon wachten tot ik terug was. Zo lang ik geen pijnklachten had, was dat geen probleem. Fjieuw! Ik maakte meteen een afspraak en 3 maanden later vulde hij het gaatje zonder dat ik meteen drie kronen moest. Natuurlijk kon hij ook wel zien dat deze drie kiezen op den duur zeer waarschijnlijk vervangen moesten gaan worden, maar dat er voorlopig nog geen haast bij was. Dus stelden we het nog even uit.

Drie op een rij

Nu, 11 jaar later, merk ik dat ik steeds meer klachten heb van deze “drie-op-een-rij”. Vullingen die er keer op keer uitvallen, een lekkende vulling en alle zenuwen zijn er zo goed als uit. Ze kosten nu eigenlijk meer geld, terwijl het eigenlijk onbegonnen werk lijkt. Ook word ik er onzeker van, omdat ze steeds lelijker worden en omdat ik minder durf te kauwen aan die kant. Ik ben steeds bang dat er weer een stuk afbreekt. Tijd voor verandering dus.

Zorgverzekering vergelijken

Tja, dan vraag je dus een begroting aan voor drie kronen en kom je toch wel op een mega groot bedrag. Dat is wel even slikken. Hoe ga ik dit betalen en hoe kan ik het zo voordelig mogelijk houden? Zo kan ik natuurlijk eerst mijn zorgverzekering vergelijken, om te zien of hier nog een betere keuze voor mij is en wachten tot 2019. Ook kan ik mij aanmelden voor het Zorgpremie Alert, zodat ik op de hoogte wordt gesteld zodra alle zorgpremies van 2019 bekend zijn.

Hopelijk kan ik op die manier mijn drie kronen zo voordelig mogelijk laten zetten, zodat ik weer stralend over straat kan.

Heb jij wel eens een kroon laten zetten? Heb je hierbij in kosten kunnen besparen?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Spread the love

You Might Also Like

 • Jantine 25 september 2018 at 07:07

  kan je het niet verdelen. Mijn man heeft er 1 in de laatste week van dec gezet en in de eerste week van januari. Je verzekering ophogen kan maar beperkt omdat je meteen een dure behandeling nodig hebt.

 • Saskia 25 september 2018 at 07:42

  Ja, inderdaad verdelen dacht ik ook meteen. En anders in ieder geval de rekening verdelen over de twee jaren. Dat heeft mijn tandarts ook een keer gedaan. Behandeling alvast in oktober of zo en dan de rekening in januari.

 • Will 25 september 2018 at 19:29

  Ik heb een zilverkleurige kroon op mijn kies, helemaal achterin mijn mond.
  Die is er 40 jaar geleden in gezet. Dus heel lang geleden. Toen hadden ze nog niet die kronen, die op echte kiezen leken.
  Ik heb er geen last van en je ziet hem niet als ik lach.
  Hij werd toen geloof ik door het ziekenfonds betaald. Toen waren ze nog erg gul.

  Wat een ellende ook altijd met het gebit en ik ben altijd zo bang voor de behandeling.
  Iets anders.
  Mijn dochter heeft toen ze drie jaar was, per ongeluk één van mijn voortanden er uitgeslagen met het ijzeren gedeelte van de gordel, toen we onderweg waren op vakantie naar Luxemburg.
  Wat een ramp, heb de hele vakantie met een gat in mijn gebit gelopen.
  Bij thuiskomst snel naar de tandarts. Die heeft er toen een stift ingezet met een mooie tand.
  Een kroon kon niet.
  Dat was een hele nare behandeling, maar ja toch weer mooi na afloop.

  Ik hoop voor jou dat de zorgverzekering een groot bedrag betaald en dat je het resterende bedrag in termijnen kunt betalen.

  Wij hebben dat al een keertje meegemaakt waarbij dat bij ons wel kon.
  Ik wens je, als het zover is veel sterkte en een paar mooie tanden.

 • Anna 26 september 2018 at 00:13

  Mijn tandarts zei dat een kroon gaat ongeveer 1200-1500 eur totaal kosten.
  In Letland kost een kroon vanaf 300 eur. Vliegticket vanuit Eindhoven – vanaf 15 eur.