About Me Persoonlijk

Project Janske #2 – Uitslag 24-uurs onderzoeken & echo

14 september 2018
Twee weken geleden had ik eindelijk mijn gesprek bij de internist. Samen besproken we mijn klachten van een te hoge bloeddruk en kreeg ik een waslijst met afspraken die ik mocht plannen voor “Project Janske“. Inmiddels zijn we twee weken met allerlei onderzoeken verder en is het tijd voor weer een nieuwe update. Is er al een oorzaak gevonden?

Test, test, test

Vorige week stond er naast mijn echo ook mijn gesprek op de planning over mijn voeding en wilde ik alvast mijn 24-uurs urine test doen zodat ik deze ook kon afvinken van mijn lijstje. Helaas kon ik beiden niet uitvoeren omdat ik voor mijn gesprek eerst een 24-uurs bloeddrukmeting gedaan moest hebben. Die waren we dus vergeten in te plannen. Deze kon ik inplannen voor deze week, samen met het gesprek én de urinetest. Mijn echo kon gelukkig wel gewoon doorgaan. Mijn hele buik werd nagekeken en mijn nieren en blaas zagen er gewoon normaal uit. Goed nieuws dus.

24 uur plassen in een fles

Het werd een drukke woensdag en donderdag. Allereerst moest ik op woensdag beginnen met het opvangen van AL mijn urine in van die mega flessen. Ik kon dus niet buiten huis even vlug naar de wc. Gelukkig had ik maar een paar korte afspraken buiten de deur en kon ik tussendoor vlug even naar huis voor een plasje. Coco vond het niet zo grappig dat de deur die middag op slot moest en mama even geen pottenkijkers erbij wilde hebben. Goh, gek hoor. “Vandaag wil mama graag even alleen een plasje doen, Coco”, ging het, terwijl er aan de andere kant van de deur een peuter aan de klink hing te krijsen.

24 uur automatisch bloeddruk opmeten

Vervolgens was het tijd om naar het ziekenhuis te gaan (met diezelfde peuter), om de automatische bloeddrukmeter op te halen voor die dag. Coco vond het wel interessant dat mama zo’n gekke armband kreeg en een kastje daarbij. Daarna moesten we vlug door naar een volgende afspraak, dus sprongen we terug op de fiets. Onderweg probeerde de meter al een meting te maken van mijn bloeddruk. Al snel kwam ik er achter dat ik mijn arm echt super stil moest houden, anders gaf hij een error en begon hij 3 minuten later weer opnieuw.

16 x wakker gemaakt in mijn slaap

Zo kreeg ik dus 24 uur lang ieder kwartier een nieuwe meting, soms vaker, wanneer hij niet gelukt was. ’s Nachts meette hij “maar” ieder half uur. Dit hield in dat ik die nacht dus zo’n 16 keer wakker ben geworden omdat mijn arm werd afgekneld. Niet echt een lekker nachtje dus. Om nog niet eens te spreken over de snoer en het kastje wat er aan vast zat mijn zo’n draaikont als ik. Gelukkig was vriendlief zo tof om de volgende ochtend de kindjes alleen te “doen”, zodat ik nog iets langer kon “uitrusten”.

De uitslag

Daarna was het alweer tijd voor mijn laatste plas in de fles en kon ik terug naar het ziekenhuis. Urine én bloeddrukmeter inleveren om vervolgens twee uur later weer terug te komen voor de uitslag en mijn opnieuw ingeplande gesprek. De meeste uitslagen waren gelukkig al binnen, dus konden we rustig bespreken of en wat er gevonden was.

Mijn bloeddruk meting was eigenlijk bijna perfect, zelfs eerder aan de lage kant. Dit zou kunnen door de medicijnen (ik slik nu bloeddruk verlagende medicijnen). Misschien is het zelfs beter om binnenkort te stoppen met deze medicatie. Ook mijn urine was perfect, totaal geen bijzonderheden te zien. Alleen de uitslag van de zoutwaarden was nog niet bekend.

Conclusie

Na mijn gesprek met de internist twee weken geleden besloot ik per direct te stoppen met de pil. Vooral omdat ik het gevoel had, dat hormonen waarschijnlijk mijn grootste trigger waren en dit blijkbaar vaker voorkomt. In de dagen daarna had ik allerlei verschillende klachten. Waaronder dat ik opnieuw menstrueerde en boem, daar waren alle bloeddruk klachten ineens weer in volle glorie! Ik had mega veel hoofdpijn, was super duizelig en voelde mij vreselijk. Toen het na een paar dagen stopte, verdwenen ook alle klachten gelijk. Dat vond ik geen toeval.

Ik vertelde dit ook aan de arts en die denkt ook dat het goed zou kunnen dat mijn hormonen de boosdoeners zijn…stomme horrormonen toch altijd! Eigenlijk zijn we nu dus nog niet veel verder, behalve dat ik weet wat het niet is en dat ik best gezond ben. Op sommige plaatsen in mijn lijf. Nu nog er achter zien te komen waar het precies door komt zodat we er hopelijk iets aan kunnen doen en ik kan stoppen met de bloeddruk verlagende medicatie.

Volgende afspraken

Binnenkort heb ik opnieuw een gesprek met mijn internist én breng ik een bezoekje aan de oogarts om te kijken of mijn ogen schade hebben opgelopen door mijn hoge bloeddruk. Ik heb zo’n vermoeden van wel. Ondertussen probeer ik bij mijzelf te kijken wanneer ik precies welke klachten heb zodat ik hieruit meer info voor mijzelf kan achterhalen wanneer ik er last van heb.

Ik ben benieuwd hoe het de komende weken zal gaan. Ik hou jullie op de hoogte!

Heb jij wel eens een 24-uur onderzoek gehad?

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Kreanimo 14 september 2018 at 06:55

  Ja, toen ik zwanger was heb ik zo’n urine verzameling moeten aanleggen…

  Veel goede moed!

 • Jacqueline 14 september 2018 at 08:02

  Wat een gedoe dan zeg, met die testen. Ik heb het gelukkig nog nooit hoeven doen. Of ja, weleens al mijn bezigheden in kaart moeten brengen en hoe pijnlijk/vermoeiend die voor me zijn. Maar dat vraagt alleen een beetje discipline, verder niet zulke ongemakken als in flessen moeten plassen of ’s nachts wakker gehouden worden.

 • Kimberley 14 september 2018 at 09:28

  Wat een gedoe zeg! Sterkte nog met de rest van de onderzoeken! Hier nooit een 24uurs onderzoek gehad, maar toen ik aan het bevallen was wel in totaal ongeveer 14 uur (gok ik) zo’n bloeddruk ding om m’n arm gehad. Deed op het laatst echt superzeer, ook omdat ik al opgezet was door megaveel vocht. Dus respect dat je dat kloteding 24 uur om heb gehad zeg!!! Hoop dat er niks engs uit gaat komen voor je 😘

 • Will 14 september 2018 at 10:51

  LIeve Janske, wat een ellende om te weten te komen wat de oorzaak is.
  Hoop voor jouw dat dit allemaal weer goed komt
  Is toch niet niks en wat een gedoe.
  Hormonen, hormonen, je wordt er soms gek van.
  Ik heb nog nooit een 24 uurs onderzoek gehad, maar wel een onderzoek in Groningen om er achter te komen, waarom ik niet zwanger kon worden. Dat onderzoek duurde 6 jaar, voordat ze wisten dat het niet kon.
  Heel veel sterkte van mij.

 • Bregje 15 september 2018 at 07:11

  Gelukkig geen gekke dingen en wel fijn dat het beter gaat nu! Adviseerde de internist om naar andere anticonceptie te kijken? Hopelijk ben je gauw van je klachten af!! Xx