Mommy Stuff Review

5 x Zo maak je strijken een stuk leuker!

7 augustus 2018
Iedere moeder heeft zo haar huishoudelijke taken waar ze juist géén fan van is. De een haat stofzuigen, de ander doet niet graag de afwas. Strijken is ook zo’n “never-ending-story” taak, waarvoor veel mama’s het liefst wegrennen of gewoon helemaal niet aan beginnen. Ik doe het wel. Het zal nooit mijn favoriete hobby worden, maar echt heel vervelend vind ik het niet. Ik maak het voor mijzelf namelijk best leuk. Hoe dan? Met deze 5 tips!

Wat strijk ik wel/niet?

“Ik strijk helemaal nooit!”, tot “Ik strijk zelfs de onderbroeken van mijn man”, ik heb ze allemaal al eens voorbij horen komen. Ik ben diegene die ben ons in huis de was strijkt (of mijn moeder heeft weer eens een strijkaanval gehad en tijdens het oppassen een metershoge stapel weggestreken). Ik strijk niet vaak en écht niet alles, maar het is wel mijn “taak”. Wat strijk ik dan wel? Overhemden (van vriendlief), broeken, jurkjes. Eigenlijk alles wat er niet mooi uitziet wanneer het niet gestreken is. Wat echt opvalt dus. Een onderbroek, zakdoek of dekbedovertrek zal je mij daarom niet zien strijken.

Eerste indruk

Omdat ik op mijn werk het eerste “gezicht” ben wat iedereen verwelkomd, moet ik er natuurlijk wel representatief uitzien. Gelukkig werk ik wel bij een poppodia, waar iedereen in bandshirts rondloopt, dus ik hoef niet op chique of zo. Maar gestreken kleding is toch wel een goede eerste indruk dacht ik zo.

Wat doe ik dan om het strijken leuker te maken?

1. Opsparen

Ik spaar mijn strijkwas op. Zo hoef ik niet zo vaak te strijken en kan ik alles in één keer doen. Zo sta ik niet dagelijks of wekelijks achter de strijkplank, maar eens per maand ongeveer.

2. Sorteren

Wanneer ik mijn was ga strijken, sorteer ik eerst alle kledingstukken. Ik begin met alle kinderkleding (die zijn ook het leukst om te strijken), op kledingsoort, daarna bijvoorbeeld alle T-Shirts, broeken en overhemden van paps en mams.

3. Goede volgorde

Ik sorteer dus eerst mijn was, waarbij ik meteen alles wat nog niet binnenstebuiten is gedraaid dit alsnog doe. Daarna strijk ik mijn kleding en wanneer alles is gestreken, vouw ik alles pas goed en maak ik stapeltjes voor in de kast. Zo kan ik lekker doorstrijken, zonder telkens tussendoor te moeten stoppen om te vouwen.

4. Entertainment

Ik ga nooit “alleen maar” strijken. Als ik dat zou moeten, dan zou ik echt een mega hekel hebben aan strijken. Ik zorg voor de juiste entertainment, of beter gezegd “afleiding”. Ik kijk mijn favoriete serie op Netflix, vlogs op YouTube, of naar mijn kids die lekker aan het spelen zijn. Zo kan ik mijn gedachten daar op focussen, terwijl ik ondertussen de was “weg” werk. Dit is echt een musthave voor mij en misschien wel de belangrijkste tip om het strijken leuker te maken. Op deze manier strijk ik namelijk op de automatische piloot, en voelt het niet zo saai om te doen.

5. Fijne strijkplank

Zorg voor een fijne strijkplank en strijkijzer. Je moet er tenslotte flink wat was mee wegwerken, dus dan het liefst met fijne hulpmiddelen. Sinds vorige week heb ik de nieuwe Brabantia Limited Edition Orla Kiely strijkplank in huis. Na 12 (!) jaar strijken op mijn tweedehands strijkplank, heb ik eindelijk een echte Brabantia strijkplank! Helemaal in hippe retro Orla Kiely print. Wat een heerlijke strijkplank is dit zeg! Vooral de 100% katoen overtrek met veerkrachtige schuimlaag en het safety-lock tegen ongewenst inklappen vind ik erg fijn. Ook wel handig trouwens, hij is zowel geschikt voor links- als rechtshandigen. Ook is hij niet zo zwaar en door de antislip pootjes, blijft hij toch veilig op zijn plek staan. Het enige waar ik even aan moet wennen, is dat deze geen extra stopcontact met verlengsnoer onderop de plank heeft zitten. Dit had mijn vorige namelijk wel.

Nog een handige tip:

Wanneer ik mijn was doe, hang ik deze zo snel mogelijk uit om te drogen. Ik “klop” er meteen zoveel mogelijk kreukels uit en hang ze het liefst op hangers óf netjes op de waslijn. Met wasknijpers bedoel ik dan, dus niet halverwege over de waslijn (waarna je zo’n “vouw” in je kledingstuk krijgt).

Hoe strijk jij je was? Wat strijk je wel/niet? 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met Brabantia.

Spread the love

You Might Also Like

 • G.T. 7 augustus 2018 at 07:10

  Ik strijk ook alleen datgene wat je opmerkt als het niet gestreken is, maar ik zie op de foto’s al dat we er toch een andere norm op na houden :p
  Ik vind strijken echt een noodzakelijk kwaad. Wat inderdaad ietsje minder erg wordt met Netflix erbij.

 • Wendy 7 augustus 2018 at 14:05

  Haha, fijn dat het zo leuker wordt om te strijken maar ik strijk echt niet. Nooit. Haha. Ik heb wel manieren om een sporadische blouse zo goed als kreukvrij te krijgen (die hang ik in de badkamer als ik ga douchen) maar strijken vind ik zooo zonde van mijn tijd 😉

  • Janske 7 augustus 2018 at 14:27

   Dat doet vriendlief inderdaad ook weleens 🙂 Daarom combineer ik strijken altijd met iets “nuttigs” 😉