DIY Eindhoven Kids Uittip

Uittip in Eindhoven: Spelen met Taal in de bibliotheek (2-8 jaar & gratis!)

30 juli 2018
Voor alle knutselkontjes uit Eindhoven en omgeving heb ik een super leuke (gratis) uittip! Sinds mei 2018 kun je namelijk iedere woensdagochtend en vrijdagmiddag gratis deelnemen aan Spelen met taal in Bibliotheek Eindhoven. Laagdrempelig, creatief en super leuk voor kinderen van 2 tot 8 jaar oud. Perfect te combineren met een bezoekje aan de bibliotheek en het Bibliotheekcafé. Een perfecte uittip in Eindhoven voor alle creatieve kids dus!

Spelen met Taal

Iedere woensdagochtend, tussen 10:30 en 12:00 uur (van 2 tot 4 jaar) en op vrijdagmiddag tussen 15:30 en 17:00 uur (van 4 tot 8 jaar) kun je heerlijk creatief spelen met taal in Bibliotheek Eindhoven. De activiteiten vinden plaats onder begeleiding van een kunstenaar en een vrijwilliger. Als ouder help je altijd je kind(eren) een handje mee.

Spelenderwijs leren

Vaak is de activiteit verbonden aan een verhaal. Onderzoeken, experimenteren en ontdekken staat centraal. De kunstenaar begeleidt de kinderen door ze uit te dagen en zelf te laten ontdekken. Dit kan met allerlei materialen en op verschillende manieren. De invulling wordt door de kunstenaar bedacht en is steeds anders. Kinderen leren op deze manier vanuit hun eigen motivatie en spelenderwijs nieuwe begrippen, waardoor hun woordenschat groeit.

Met Lola en Coco naar Spelen met Taal

Afgelopen maand ben ik twee keer naar de Spelen met Taal activiteit geweest samen met Lola (4) en Coco (bijna 2). De eerste keer was het thema “schaduw, licht en donker”. De kinderen mochten onder andere werken met klei, “diamanten”, draad, zwart papier en een zaklamp. Door je zaklamp te richten op je zelf gemaakte creatie kreeg je mooie schaduwen en lichteffecten op de zwarte achtergrond.

Zelf ontdekken

Het was zo leuk om te zien hoe ieder kind de “opdracht” op zijn of haar eigen manier invulde. Lola wilde in het begin gewoon een ketting rijgen met alle glimmende “kraaltjes”. Toen ik daarna met haar ging kijken wat alle andere kinderen aan het maken waren, werd ze duidelijk geïnspireerd. Al snel wist ze precies wat ze wilde gaan maken. Coco hielp ondertussen met het bij-schijnen van de zaklamp en speelde met alle glitterkraaltjes. Die vermaakte zich prima. Helemaal trots was Lola met het eindresultaat. Ze vond het in het begin wel even spannend, maar toen ze klaar was, zei ze dat ze iedere week opnieuw wilde komen knutselen.

De mooiste vis van de zee

De tweede keer was het thema “onderwaterwereld”. Op de tafel lagen allerlei materialen om de mooiste vissen van de zee te maken. Gekleurd papier, stiften, verf, glitter-plakband en zelfs oogjes. Daar wisten de meiden wel raad mee. Er werd flink geknutseld en vooral de verf en de oogjes waren populair. Super leuk om te zien hoe Lola heel knap de vissen en koraal uit een plaatje van een boek naschilderde en hoe Coco een vis maakte met wel 20 oogjes. Hihi.

Borstvoedigscafé

Naast het knutselen kunnen je kinderen natuurlijk ook de bibliotheek verkennen. Er zijn twee grote banken waarop je boekjes kunt voorlezen, genoeg speelhoekjes en iedere woensdag tussen 10:00 en 12:00 uur is er het Borstvoedingscafé. Hier komen moeders samen met vrijwilligers met een achtergrond in borstvoedingsbegeleiding (lactatiekundigen en leden van borstvoedingorganisaties).

Daarnaast kun je er heerlijk lunchen in het Bibliotheekcafé. Tip: worstenbroodjes 1+1 gratis tussen 12 en 16 uur. Lekker!

Wat vinden wij van Spelen met Taal?

De dames en ik vinden deze activiteit bij Bibliotheek Eindhoven een perfect uitje voor de woensdagochtend of vrijdagmiddag. Laagdrempelig, creatief, gratis en op een leuke locatie waar meer mogelijkheden zijn als extra toevoeging aan je uitje, zoals een lunch of samen boekjes lezen. Toeloop is vrijblijvend, maar aanmelden via de website is gewenst. Zo weten de begeleiders dat je van de partij bent.

Wij gaan binnenkort zeker nog een keertje knutselen met zijn drietjes. De meiden vinden het echt zo leuk. Het is ontspannen en de kinderen kunnen lekker creatief spelen. De begeleiders zijn enthousiast en helpen je waar nodig.

Handige tip: trek je kinderen niet hun allermooiste (witte) outfit aan. Niet alle knutselmaterialen zijn kidsproof, mocht je geen vlekken willen in de favoriete jurk van je dochter.

Handige info:

Spelen met Taal 

waar:

De Bibliotheek Eindhoven, de Witte Dame
Emmasingel 22, 5611 AZ Eindhoven

wanneer:

woensdagochtend, tussen 10:30 en 12:00 uur (voor kleine kinderen van 2 tot 4 jaar)

vrijdagmiddag tussen 15:30 en 17:00 uur (voor kinderen van 4 tot 8 jaar)

kosten:

gratis

Kom jij wel eens in de bibliotheek? Lijkt je dit een leuke uittip voor jouw kid(s)?

Lees hier nog veel meer toffe uittips (in en rondom Eindhoven)!

 

Spread the love

You Might Also Like