DIY Kids low-budget Mommy Stuff Zomer

Tekenkaart DIY – Zo maak je hem zelf!

27 juli 2018
Een paar weken geleden schreef mijn blogvriendin Charlotte over de tekenkaart. Het veilige(re) alternatief van de tekenpen. Ik was meteen enthousiast en ging zelf ook op zoek naar ook zo’n handige tekenkaart. Maar na lang zoeken kreeg ik een nóg beter idee. Waarom maak ik hem niet gewoon zelf!? Super simpel, gratis én je hebt hem meteen in huis! Hoe dan? Nou, zo dus!

Een tekenwatte???

Nadat ik het artikel van Charlotte had gelezen wist ik het zeker, ik wilde ook zo’n tekenkaart voor in mijn portemonnee. Zo heb er ik altijd eentje bij de hand. Dus ging ik op zoek. Bij de apotheek, bij de drogist, bij nog een apotheek, en nog een en nog een. Zelfs bij de dierenwinkel ging ik langs. De ene verkoopster keek nog verbaasder dan de ander wanneer ik naar de tekenkaart vroeg. Blijkbaar kennen ze deze tekenkaart dus nog bijna nergens. Dat vond ik best wel schokkend eigenlijk. Zeker omdat we momenteel veel last hebben van teken in ons land.

Online bestellen

Je zou verwachten dan een zorgverzekeraar zo’n tekenkaart hem als “cadeautje” naar al zijn klanten toe zou sturen, of dat hij gratis af te halen zou zijn bij de lokale drogist of apotheek. Maar niet dus. Blijkbaar zijn er kortgeleden wel een hele hoop gratis uitgedeeld, maar deze zijn inmiddels op.

Ik maak hem gewoon zelf!

Maar ik dacht, waarom maak ik hem niet gewoon zelf? Hoe moeilijk kan het zijn? We hebben allemaal wel ergens een pasje liggen wat we niet gebruiken (of eentje die nog steeds werkt met een inkerving). Toch? Binnen een minuutje was ik klaar met het maken van mijn originele tekenkaart. Waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht!?

Tekenkaart DIY

Wat heb je nodig?

 • pasje
 • schaar of mesje

Hoe maak je het?

 1. Snij of knip voorzichtig een smalle inkerving in de hoek van het pasje.
 2. Maak er desnoods twee, verschillend van grootte.
 3. Je kunt daarna de hoekjes rond afknippen of snijden zodat deze niet in de huid prikken tijdens het verwijderen van de teek.

Et voila! Klaar!

Check in deze video, hoe simpel het is. (let niet op deze vage gast, haha)

Checken voor gebruik

Check ook even dit filmpje zodat je weet hoe je de tekenkaart moet gebruiken.

Mocht je hem nou liever niet zelf willen maken, dan kun je hem ook gewoon online bestellen via o.a. Stichting tekenbeetziekten (3 voor €12-).

Hoe verwijder je een teek?

 1. Inkerving van de kaart onder de teek schuiven
 2. Schuif de kaart met een rustige, glijdelijke beweging verder
 3. Verwijder de kaart van de huid, samen met de teek
 4. Noteer hierna de datum en plek waar de teek in de houd zat en houd dit goed in de gaten in de periode daarna (tot een paar maanden).

Heb jij al een tekenkaart? Ga je hem ook zelf maken?

Dit artikel is niet gesponsord.

Spread the love

You Might Also Like

 • Daenelia 27 juli 2018 at 08:46

  Ideaal voor de kat! Die zit onder de teken in de zomer (en laat ze ook heel lief verwijderen). Dit moeten we maar eens uitproberen. Wonder boven wonder zijn we zelf nog geen slachtoffer van teken geweest. Alleen die ene kat van ons.

  • Janske 27 juli 2018 at 15:15

   nou, inderdaad! *afkloppen*