Mommy Stuff Papa test Review Shopping

Is een e-bike ook handig voor gezinnen?

20 juli 2018
E-bikes zijn helemaal hot. Vroeger zag je er alleen 65-plussers op rond rijden, maar tegenwoordig zie je alle leeftijden voorbij rijden op hun e-bikes. Zijn ze ook handig voor (jonge) gezinnen? Wij mochten er bij Stella Fietsen in Best (in het e-bike testcenter) een aantal uittesten om zelf te ervaren hoe dat nou voelt om (met twee kids) op een e-bike te rijden.

E-bike testcenter

We liepen al een tijdje te twijfelen, willen we een elektrische fiets, ja of nee? Is dat wel handig en niet veel te duur? Is het wel veilig met twee kinderen er op en wordt je er niet “lui” van? Allemaal vragen waar we vooraf regelmatig over konden kletsen.

Toen ik de mogelijkheid kon krijgen om ze uit te testen bij een van de e-bike testcenters bij ons om de hoek, vond ik dat hét moment om die kans met beide handen aan te nemen. Zo kon ik veel vragen beantwoorden en het allerbelangrijkste, zelf een e-bike uittesten.

Eerste testrit

Op een rustige zaterdagochtend werden we verwelkomd bij het e-bike testcenter van Stella Fietsen in Best. Een grote winkel, vól met allerlei Stella e-bikes. Ook de meiden waren mee, zodat ze met ons mee konden testen. We werden vriendelijk ontvangen en kregen uitleg over verschillende e-bikes. Ook mochten we er twee uittesten, samen met de kids. Lola had er zin in zoals je ziet, haha.

We mochten de Fiore mamafiets uitproberen. Een mooie witte elektrische mamafiets. Eens kijken hoe dat voelt om op een elektrische fiets te rijden. Spannend! De meiden waren er helemaal klaar voor, terwijl mama eerst rustig in slakkentempo wegrijd. Wow, wat een verschil met een gewone mamafiets! Het voelt een beetje alsof je geduwd wordt. Super fijn! Wat ik wel wennen vond, was het feit dat ik niet helemaal de controle meer had. Ik was dus vooral veel aan het remmen. Dit komt ook omdat het mijn eerste (onzekere) ritje was, met twee koters erbij op de fiets. Eenmaal een beetje gewend, kon ik even “gassen” en gingen we als een speer. Zeker voor verdere uitstapjes met je kinderen is dit wel erg handig! Je bent super snel op je bestemming.

Pluspunten:

 • Hij is veilig
 • Je hoeft minder zwaar  te trappen, dus fiets je makkelijker (zeker bij tegenwind)
 • Je bent sneller op je bestemming
 • Hij is veilig – door de ruime en lage instap stap je gemakkelijk op, ook met een kinderzitje aan het stuur
 • Hij heeft stuurblokkering – je kunt het stuur vastzetten, waardoor deze niet omklapt
 • Wegrijden vanuit stilstand is sneller en veel makkelijker
 • Hij kan tot 150 km rijden
Minpunten:
 • Hij is niet goedkoop (De Fiore is verkrijgbaar vanaf €1449,-)
 • Bij voorwielaandrijving krijg je soms het gevoel dat de fiets er vandoor wilt zonder dat je eigenlijk wilde
 • Je moet hem af en toe opladen

Wat vinden wij van de Fiore?

Ik vond het erg leuk om eindelijk zelf eens te ervaren hoe het voelt om te fietsen op een elektrische fiets. Het was even wennen (meer voor mij, dan voor vriendlief) en echt heel hard durfde ik nog niet. Wat ik zelf niet fijn vond was dat je soms het gevoel krijgt dat de fiets er vandoor wilt zonder dat zelf wilt. Het zal zeker ook een kwestie zijn van wennen. Vriendlief was eindelijk zo enthousiast dat hij na onze testrit besloten heeft om een elektrische fiets te kopen. Hij heeft er inmiddels al heel wat kilometers opzitten en is nog steeds erg blij met zijn aankoop. Het is trouwens ook een damesfiets, zodat ook ik er op kan fietsen. Inmiddels voelt het al een stuk vertrouwder en kan ik een elektrische fiets absoluut aanbevelen. Elektrische fietsen zijn de toekomst, super handig en helemaal hip. Ook voor een gezin dus!

Wat voor mamafiets heb jij? Ook een elektrische? 

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met Stella Fietsen.

Spread the love

You Might Also Like

 • wendy 20 juli 2018 at 08:20

  Eerlijk gezegd zou ik zelf geen elektrische fiets kopen op jonge leeftijd. Ik ga regelmatig met de fiets boodschappen doen. En dan gebruik ik de fiets gelijk als een soort sport. Ik zit al zoveel vooral omdat ik een zittende baan heb. En dan vind ik elke vorm van bewegen mooi meegenomen. En van een elektrische fiets kan ik niet echt zeggen dat het nog sport is.

 • Marij 20 juli 2018 at 09:04

  Heerlijk hè een e-bike! Was inderdaad wat wennen in het begin maar wat een verschil met een gewone fiets! Met een kind achterop voelt nu ook minder zwaar. Veel fijne km’s toegewenst!

 • Daenelia 20 juli 2018 at 09:48

  Ik heb geen mamafiets: we hebben een bakfiets. Wel een electrische. Je mist toch één nadeel, wat me met kinderen voor en achter best belangrijk lijkt. Je gaat soms ongemerkt sneller dan je denkt en je raakt daar ook snel aan gewend. Dat is niet altijd beter, want je remweg is daardoor ook langer, zelfs op een fiets. Ik zet de trapondersteuning eigenlijk ook nooit op de hoogste stand, want dan moet ik echt iedereen inhalen en dat levert gevaarlijke situaties op.
  Verder hebben wij geen auto (begint een beetje uit principe te worden) dus de bakfiets is onze vorm van lokale transportatie. Wordt leuk volgende week, met twee katten en een hond in de bakfiets naar de dierenarts 😀 Dit weekend maar even de katten er aan laten wennen.