Mommy Stuff Persoonlijk

Wat als ik er niet meer ben?

6 juli 2018

Sinds ik in 2005 (gisteren precies 13 jaar geleden) een ernstig ongeluk overleefde en zeker nu ik mama ben, leef ik veel bewuster. Ik geniet van de kleine dingen en weet ik dat het zomaar ineens afgelopen kan zijn. Dat zet mij dan weer aan het denken. Wat als ik er niet meer ben? Of als er iets met mijn lief gebeurd? Hoe regel ik alles zo goed mogelijk voor mijn gezin, waar moet ik allemaal aan denken en ben heb ik wel een goede uitvaartverzekering? Zoveel vragen, waar ik het liefst nu alvast antwoord op zou willen hebben. Het kan maar vast geregeld zijn, toch?

Oud, grijs en verrimpeld

Je weet dat het er een keer van zal komen. De dag dat we doodgaan. Hopelijk is deze dag v0or ons allemaal nog heeeeel ver weg en mag ik samen met mijn familie en vrienden nog heeeeeel veel jaren genieten. Tot ik oud,  grijs en verrimpeld ben. Maar je hebt het helaas niet (altijd) in de hand. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Zorgvaart

Daarom is een goede uitvaartverzekering een mooie eerste stap om te regelen. Zeker wanneer je geen geld op je spaarrekening hebt gezet voor een eventuele uitvaart. Een gemiddelde uitvaart kost namelijk al snel tussen de zeven en tienduizend euro. Holy Macaroni! Dat ligt niet zomaar in de oude sok op zolder. Hier in ieder geval niet, helaas! Maar waar begin je dan? Waar je mee kunt beginnen is door op Zorgvaart.nl op een eenvoudige manier te bekijken welke uitvaartverzekering het beste bij je past. Ook kun je bij Zorgvaart een handig overzicht vinden met alle losse kosten. Hier heb je (als het goed is) namelijk totaal geen kaas van gegeten (gelukkig), maar is wel interessant om zo een helder beeld te krijgen van alle kosten.

Mijn persoonlijke wensen

Ik ben zelf regelmatig in gedachten bezig met hoe ik het zelf allemaal zou willen regelen. Wil ik gecremeerd worden of begraven. Welke muziek mag er gedraaid worden en wie komen er allemaal naar mijn uitvaart. Met mijn moeder heb ik het er wel eens over. Over wat onze wensen zijn voor onze uitvaart. Zo weten we dit ook van elkaar, wat wel fijn is om te weten. Meestal “hoef” je hier pas over na te denken als het al “te laat” is. Het lijkt mij gewoon zoveel fijner wanneer je dan al vooraf weet wat je moet doen en wat de wensen zijn.

Praktisch

Waar ik dan ook regelmatig aan denk, is wat als mijn lief er niet meer is. Waar moet ik dan allemaal aan denken? Waar liggen alle belangrijke documenten? Wat zijn al zijn wachtwoorden? Wat moet ik niet vergeten? Ik krijg er al stress van als ik hier alleen al aan denk. Pfffff. Daar wil je toch helemaal niet mee bezig zijn wanneer je net je in een rouwproces zit.

“Uitvaart bespreek date”

Maar waar begin je dan? Ga je samen, tijdens een gezellige lunch brainstormen over een uitvaart of ga je een lijstje met vragen af? Beiden lijken mij wel effectief. Zo kan ik alles wat ik nu al weet op een rijtje zetten om er een overzichtelijk document van te maken (voor als ik later oud ben). Ook voelt het best een beetje vreemd om een afspraak in te plannen om je uitvaart te bespreken, wanneer daar nog geen enkele aanleiding naar is. Maar goed ook en daarom misschien juist wel een verstandig idee om het nu al te doen. Voor je eigen gemoedstoestand.

Heb jij een uitvaartverzekering? Ben jij nu al bezig met jouw uitvaartwensen?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking. 

Spread the love

You Might Also Like

 • Daenelia 6 juli 2018 at 10:11

  Ik heb al sinds jaren, sinds ik in de twintig was, een verzekering bij Dela. Dat neemt ook veel zorgen weg voor de achterblijvers, vind ik. De dood hoort erbij, ik vind het eigenlijk normaal dat je daarmee bezig bent, zodra je op jezelf woont. En zeker voor je kinderen hebt, denk ik zo. Want dan komt er ook zoveel meer bij kijken. Wie wijs je aan als voogd, voor het geval je gelijk met je partner overlijdt (die kans is statistisch vrij groot: je zit toch vaak in dezelfde auto bijvoorbeeld). Ik weet bijvoorbeeld ook wel waar onze hond en katten heen zouden gaan als ons iets gebeurt, en de kans dat ik onze huisdieren overleef is vrij groot.
  Goed om over na te denken, hoor. Regel het zo snel mogelijk.

  • Janske 6 juli 2018 at 12:04

   Dit hebben wij inderdaad allemaal heel goed geregeld. Ook na de geboorte van onze kids hebben we alles goed laten aanpassen, zeker omdat wij niet getrouwd zijn is dit erg belangrijk. Was super ingewikkeld, maar ik ben blij dat het goed geregeld is.

 • Will 6 juli 2018 at 10:28

  Ik heb vanaf kind zijn al een uitvaartverzekering en die heb ik meegenomen in mijn huwelijk.
  Bij mijn eigen dood sta ik soms even stil en denk, wat moet ik allemaal regelen.
  Moet ik nog leren de dvd speler in te stellen ,de tomtom instellen(wat ik ook nog niet kan), programma’s inprogrammeren om op te nemen enz. en meer van dat soort onbenulligheden.
  Heb wel een hele tijd na mijn herseninfarct daar over na gedacht. Had alles op papier gezet, maar werd daar helemaal gek van.
  Nu doe ik dat niet meer, word er zenuwachtig van. Mijn nabestaanden kennen mij goed en weten vast wel hoe het moet gaan op mijn crematie. Daar reken ik maar op. Heb een goede uitvaartverzekering. Ik hoop een beetje dat ik oud word, want mijn familie van moederskant werden allemaal ouder dan 90 jaar. Daar ga ik voor duimen.
  Toen de kinderen nog klein waren hadden we wel geregeld, dat als we er niet meer waren, bij wie de kinderen dan kwamen.
  Dat vond ik wel noodzakelijk. Dat hadden wij goed geregeld.
  Verder hoop ik op een lang leven.

  • Janske 6 juli 2018 at 12:06

   Dat hoop ik ook, lieve Will! Dat je maar lang gezond mag blijven en genieten van het leven ❤️

 • Annemiek 6 juli 2018 at 20:07

  Ik heb een uitvaartverzekering en die mag denk ik wel opgehoogd worden. Voor mijn zoontje wil ik er ook één afsluiten zodat hij hier later geen omkijken naar heeft. De uitvaart van mijn man heb ik 1 december moeten regelen en inderdaad het is een heel gedoe. Welke muziek, wat op de rouwkaart, wat voor rouwkaart, welke kist, welke kleding (wil je houden en mag niet aan) Thuis opbaren of juist niet. Wie is er welkom en zijn er mensen die je om de een of andere reden er toch niet bij wilt hebben. Welke abonnementen moet ik omzetten en van welke rekening moet het betaald worden of gaat alles al van de gezamenlijke rekening. Dat laatste is het handigste anders moet je heel snel alles gaan regelen. Waar komen de inkomens binnen. al die kleine flut dingen die belangrijk zijn. Het blijft belangrijk om alles na te kijken of alles goed is opgezegd om omgezet. Er kunnen zomaar foutjes in sluipen. Als je van te voren aan ziet komen dat je partner komt te overlijden zou je kunnen kijken of je zelf een rouwkaart ontwerpt. Ik heb zelf de bedankkaarten gemaakt met een mooie foto van mijn man.

  • Janske 7 juli 2018 at 08:16

   Jeetje, wat heftig. Bedankt voor al je tips. Het zijn inderdaad veel kleine dingen bij elkaar.

 • Vincent Rondwijk 21 augustus 2020 at 14:20

  Ik vind de achterliggende gedachte van je verhaal en keuzes erg mooi. Na een ernstige gebeurtenis sta je wellicht toch anders in het leven. Mooi om te zien dat jij daarom nu al het een en ander wil laten vastleggen voor een later moment.

 • Marie 23 september 2021 at 17:16

  Mooi dat je dit onderwerp bespreekbaar maakt. Persoonlijke wensen maar ook praktische zaken noteren kan het organiseren van een uitvaart makkelijker maken voor nabestaanden. Ik hoop dat het taboe op dit onderwerp gaat verdwijnen, zodat we elkaars wensen in vervulling kunnen laten gaan.

  • Janske 26 september 2021 at 11:24

   Absoluut! Het is ook zo’n “ongezellig” onderwerp om over te praten, maar wel heel belangrijk.

   Mocht je graag een link willen delen op mijn blog, stuur mij dan even een e-mail voor de mogelijkheden 😉

   Groetjes,
   Janske