Kids Mommy Stuff Personal

De eerste maand op de basisschool, hoe ging het?

14 juni 2018
Sinds 7 mei zit onze oudste meisje op de basisschool. Inmiddels alweer ruim een maand. Hoe zijn de eerste dagen en weken gegaan. Hoe heeft Lola het ervaren en zijn we al gewend aan onze nieuwe routine. Vandaag kijk ik terug op deze eerste weken naar de basisschool.

De eerste dag

7 mei was het dan zo ver. Na de meivakantie mocht Lola vervroegd starten in een speciaal instroomgroepje. Met maar 12 kindjes in de klas is dit een fijne start. Hoe ik deze dag heb ervaren schreef ik al eerder op mijn blog.

Brokkenpiloot

De eerste dag was een groot succes. De tweede dag daarentegen… Op haar allereerste dag besloot Lola dat ze ook maar meteen zichzelf ging leren fietsen. Ook maar meteen zonder zijwieltjes. Dat ging de eerste dag goed, maar op de tweede dag, ging het goed fout. Mevrouwtje viel tijdens haar pauze keihard met haar keel op het stuur en krijste het hele schoolplein bij elkaar. Zo, wist meteen iedereen dat Lola ook gestart was op school. Natuurlijk was haar juf op dat moment pauze houden en wilde ze alleen door haar “eigen” juf getroost worden. In de lerarenkamer werden de tranen gedroogd en al snel klom ze weer op de fiets. Mijn stoere kanjer. Toen ik haar die middag op ging halen zag ik meteen haar nek…dat zag er echt zoooo pijnlijk uit. Arm kind. Gelukkig had ze er niet zoveel last meer van.

Dagschema

In de dagen daarna viel het gelukkig mee met valpartijen en keek ze ontzettend uit naar school. Ze leerde de routine kennen en hield zich vast aan het bord met picto’s van het dagprogramma. Iedere ochtend begint ze met een “werkje maken”. Dat vind ze super leuk, dus een mooie start van de dag. Ook het buitenspelen en het fruit eten is favoriet. De eerste dagen kwam ze thuis met de mededeling “ik heb al mijn fruit op én mijn flesjes leeg gedronken”.

Nieuwe dingen leren

Wat ik ook zo bijzonder vind, is dat Lola nu al ontzettend veel leert. Ze tekende ze bijvoorbeeld op de eerste dag nog strepen en cirkel, na twee weken tekende ze al poppetjes met gezichtjes. Ze zingt liedjes met de dagen van de week en praat soms alsof ze volwassen is. Dat is best wel gek soms. Ze is sowieso erg pienter en denkt over veel dingen veel verder na dan andere kinderen van haar leeftijd. Dan denk ik wel eens, meisje….rustig aan…je bent net vier!

Eerste playdate

Ze heeft het ontzettend naar haar zin op school en zit ook in een erg leuk klasje. Ze kan goed opschieten met de meeste kindjes en dat is te zien en horen op het schoolplein. “Lolaaaaaa” hoor je dan als we het schoolplein oplopen. Zo fijn om te zien dat ze vriendjes maakt. Ook had ze haar eerste playdate met een klasgenootje. Samen hadden ze een super leuke middag en veel spetterpret met onze nieuwe watertafel. Echt genieten!

Kwijt

Een keer kwam Lola thuis en zag ze dat haar fruitbakje niet meer in haar tas zat. Tranen met tuiten huilde ze en ik kreeg haar met moeite weer stil. Het arme kind was zo verdrietig. Helaas is het fruitbakje niet meer teruggevonden, wat ik dan wel weer frappant vind, maar het is natuurlijk “maar” een fruitbakje.

Vorige week mocht ze haar schoolfoto laten maken. Die dag wilde ze perse haar mooie zebraketting dragen. Dat mocht van mij, op één voorwaarde. Ze zou hem in haar tas stoppen wanneer ze hem af wilde doen. In plaats daarvan heeft mevrouwtje tijdens het spelen op de BSO met haar ketting lopen smijten….dus raakte ze hem kwijt. Van het schooltje, de hele weg naar huis heeft ze kei hard gehuild om haar zebraketting. Ik wist meteen hoe laat het was toen ze thuis aankwam. Gelukkig kwam hij uiteindelijk weer terug, maar Lola heeft haar lesje (hopelijk) wel geleerd.

Eerste optreden

Deze week had Lola haar eerste optreden op de basisschool. Optreden voor alle kleuters, kindjes van het kinderdagverblijf én alle ouders en verzorgers. Opa, oma en Coco kwamen ook kijken. Lola mocht samen met haar klasje een lied zingen over de vakantie. Alle kindjes stonden verlegen te kijken op het podium en alleen Lola (en een paar andere kindjes) zongen mee. Lola vertelde mij ’s avonds “ik heb goed gezongen mama, alleen “” zong mee, maar die hoorde je niet”. Agossie. De vorige keer dat ze op het podium stond was het één groot drama. Huilen, huilen, huilen. Wat was dat dit keer anders. Wat wordt ze groot.

Routine

Inmiddels zitten we helemaal in onze nieuwe routine. Alles loopt best gesmeerd en we zijn nog niet te laat gekomen* afkloppen*. Ook Lola krijgt steeds meer duidelijkheid over hoe haar week er uit ziet. Dat is fijn, want ze vind het prettig om te weten waar ze aan toe is. Structuur geeft haar veel houvast. Daarom is school ook zo leuk en fijn voor haar. Een duidelijk schema, duidelijke regels, daar wordt Lola blij van.

Zo fijn dat Lola het zo naar haar zin heeft. Ze gaat huppelend naar school en enthousiast weer naar huis. Natuurlijk is ze wel wat vermoeider na die lange schooldagen, maar verbazingwekkend genoeg heeft ze er niet super veel last van. Het enige verschil wat ik merk is dat ze op moeilijke (huil) momenten soms meer moeite heeft om daar weer uit te komen. Verder gaat het prima.

Schoolreisje

Binnenkort heeft mevrouwtje haar eerste schoolreisje. Weer een spannend momentje voor mama. Het zal vast super goed gaan, maar toch ben ik weer blij als die dag voorbij is en ze weer veilig thuis komt.

Verder ben ik vooral een hele trotse (school)mama! Opgelucht en blij.

Hoe ging de eerste maand op de basisschool bij jouw kind(eren)?

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Joyce 14 juni 2018 at 09:27

  heel herkenbaar 🙂 en fijn een instroomklasje. Had mijn oudste dochtertje ook 🙂

  • Janske 14 juni 2018 at 09:36

   Echt heel fijn inderdaad. Kunnen ze samen wennen.

 • Daenelia 14 juni 2018 at 09:42

  Ik weet zeker dat haar klasgenootjes bijdragen in haar ontwikkeling! Natuurlijk zijn de docenten ook belangrijk, maar op die leeftijd leer je ook heel veel van je klasgenootjes. Bijvoorbeeld met tekenen!
  Heerlijk toch dat ze snel vorderingen maakt? Ook al is ze ‘ maar’ 4, laat haar lekker op haar eigen tempo dingen ontdekken. So what, als ze ‘ voorloopt’ ? Je hebt misschien wel een kleine aanstormende wetenschapper in huis, of de dame die de wereld gaat redden van opwarming! Slimme kinderen worden toch wel vaak slimme mensen die de wereld hard nodig heeft (net als geweldige schrijvers of kunstenaars, trouwens). En als ze niet slim zijn, maar ontzettend sociaal, lief en/of diplomatiek, dan kunnen ze de wereld op elke schaal verbeteren.
  Lekker he 🙂 Kinderen zien groeien.

  • Janske 14 juni 2018 at 09:49

   Het is geweldig om te zien hoe ze ontwikkelen, ik kan daar echt van genieten.

 • Lieke 18 juni 2018 at 21:07

  Aaah fijn om te zien dat ze het zo leuk vindt en dat het goed met haar gaat! Snap dat je trots bent! 😗

  • Janske 18 juni 2018 at 22:47

   Jaaaaa…super trots! 🙂