Gezond Zomer

10 Tips tegen hooikoorts

14 mei 2018
Een paar jaar geleden kreeg ik zomaar van de ene op de andere dag last van hooikoorts. Pas toen begreep ik hóe ontzettend vervelend dat is. Gelukkig heb ik door de jaren heen verschillende tips uitgeprobeerd waardoor de klachten stukken minder werden. Ik kan weer met een gerust hart naar buiten, zonder gek te worden van die vreselijke hooikoorstklachten. Heb jij ook zo’n last van hooikoorts? Probeer dan eens deze tips!
Wat zijn veel voorkomende klachten bij hooikoorts?
 • Langdurige symptomen van verkoudheid
 • Niezen en jeuk in de neus en ogen
 • Loopneus
 • Prikkelhoest
 • Rode, tranende ogen
Wat gebruik ik zelf tegen mijn hooikoortsklachten?

Sinds een paar jaar slik ik tijdens het lente/zomer (hooikoorts)seizoen, standaard elke dag mijn hooikoortstabletten. Deze zijn gewoon te verkrijgen bij de drogist en hoeven niet perse op recept. Deze pillen voorkomen gelukkig al veel klachten. Mijn grootste klacht is toch wel jeukende ogen. Zeker wanneer je lenzen draagt, is dat zo ontzettend vervelend. Vaak bleef ik zo hard wrijven in mijn ogen dat ze helemaal rood werden. Vreselijk ook, jeuk op een plek waar je niet kunt krabben. In deze periode heb ik daarom standaard oogdruppels in mijn tas. Deze verzachten direct, en verminderen de jeuk. Wat een verademing op zo’n moment.

Wat kun je doen om hooikoortsklachten te voorkomen of verminderen?

1. Hooikoortstabletten

Bij de drogist kun je verschillende soorten hooikoorts/allergietabletten vinden. Let wel op de bijwerkingen en wanneer je veel last hebt van een allergie, is het verstandig om je huisarts om advies te vragen. Er zijn ook veel homeopathische middeltjes tegen hooikoortsklachten.

2. Niet wrijven

Hoe moeilijk het ook is…probeer echt om niet in je jeukende ogen wrijven, omdat je het stuifmeel op je ogen en aan je handen dan alleen maar verder verspreidt. Met een nat washandje kun je je ogen schoon houden.

3. Gebruik oogdruppels

Er zijn ook verlichtende oogdruppels te koop die brandende ogen verzachten. Voordeel is bijvoorbeeld ook dat je deze wel tijdens de zwangerschap kunt gebruiken. Hooikoortstabletten vaak niet, helaas. Uit ervaring weet ik hoe vervelend dat is.

4. Smeer vaseline of kokosolie rond de neus

Het klinkt misschien een beetje gek of vies, maar eigenlijk ook best logisch. Door Vaseline of kokosolie aan de binnenkant van je neus en rondom je ogen de smeren blijft het stuifmeel eraan vast plakken. Zo komt het niet in je neus of ogen.

5. Slaapkamer en jezelf pollenvrij houden

Wat ook goed helpt en waar je zelf misschien niet aan had gedacht is om je slaapkamer zoveel mogelijk pollenvrij te houden door:

 • Je haren te wassen voor het slapen gaan
 • Kleding te wassen na je in aanraking bent geweest met pollen
 • Regelmatig stofzuigen, ramen selectief openen  (waar geen wind op staat) en beddengoed regelmatig wassen
6. Doe een allergietest

Bij je huisarts kun je een uitgebreide allergietest doen zodat je precies weet waar je allergisch voor bent. Een nadeel, zo’n test is niet goedkoop. Daar kwam ik zelf helaas pas achteraf achter.

7. Neusspray

Ook een neusspray kan erg verzachtend werken tegen de jeuk. Ook deze kun je bij de drogist kopen. Lees wel goed de bijsluiter zodat je hem niet te vaak gebruikt.

8. Eet honing van de imker

Deze kende ik zelf nog niet. Maar blijkbaar helpt het al wanneer je dagelijks een paar theelepeltjes verse honing van de imker eet. Soms heeft de imker ook stuifmeelkorrels,dat werkt nóg beter. (theorie hierachter: als je van de allergenen dagelijks een kleine dosis binnenkrijgt, bouw je weerstand op, eigenlijk zoiets als inenten!)

9. Zet ’s ochtends de ramen open

Natuurlijk kun je het beste je ramen dichthouden tijdens het hooikoortsseizoen. Maar wanneer het echt te warm is buiten, kun je het beste ’s ochtends je ramen open zetten. ‘S Ochtends bevinden zich de minste pollen in de lucht. Hang dan ook juist in de ochtend de was buiten en wacht niet tot de middag. Zo neem je minder pollen mee je in huis.

10. Draag een (zonne)bril

Een zonnebril beschermt je ogen tegen pollen. Zeker wanneer de glazen goed op je gezicht aansluiten. Zo kunnen pollen niet meer zo makkelijk in je ogen terecht komen.

Zo. Dat waren 10 handige tips. Ik hoop dat ze ook bij jou helpen om die vreselijke hooikoorts is minder vervelend te maken. Ik weet hoe heftig het kan zijn wanneer je er veel last van hebt.

Heb jij last van hooikoorts? Heb je nog handige tips tegen klachten?

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Andrea 15 mei 2018 at 13:48

  Goede tips! Die van honing kende ik nog niet, maar klinkt logisch. En niet wrijven…. Dat lukt me niet altijd

  • Janske 15 mei 2018 at 13:51

   en als je eenmaal begint met wrijven…dan ben je niet te stoppen….