About Me afvalrace Diet Battle My Adventures Persoonlijk

Ben ik klaar met (het) afvallen?

22 april 2018
Sinds juli 2017 ben ik bezig met mijn persoonlijke afvalrace. In de eerste maanden viel ik al ontzettend veel af en binnen 5 maanden bereikte ik mijn doel van -18,5 kg. Daarna bleef ik een beetje hangen. Maar waarom eigenlijk? Ben ik misschien klaar met afvallen? Of wil ik nog doorgaan. De laatste weken ben ik daar steeds meer mee bezig. Ik vind dit best lastig, zal je eerlijk verklappen. Ben ik echt klaar met (het) afvallen of niet?
Weight Watchers Flex

Sinds 1 januari ben ik “slechts” zo’n 3 a 4 kg afgevallen en ben ik eigenlijk een stuk minder bezig met “tellen”. Bij Weight watchers heeft namelijk al je eten een bepaald aantal punten, wat je bij elkaar optelt. Zo zijn al je maaltijden een soort puzzel. Hoe gezonder de puzzel, hoe meer stukjes je mag neerleggen in je dag.

Sinds het nieuwe “Flex” programma wat is geïntroduceerd bij Weight Watchers in december, ben ik de draad een beetje kwijt. Het nieuwe systeem stimuleert om gezondere keuzes te maken, waardoor je nog gezonder eet. Zo wordt het afvallen dus nog makkelijker. Hiervoor zijn een aantal voedingsproducten veranderd naar 0 punten, zoals vis en ei. Maar, er is wel een maar…je hebt dus ook minder punten per dag om te besteden.

Ik vond het erg lastig om daar aan te wennen en kwam ik telkens weer op mijn oude (en vertrouwde) dagtotaal uit. Dit was niet echt motiverend en al snel merkte ik dat ik steeds minder mijn voeding aan het tellen was in de App. Ik vergat het gewoon. Ondanks dat het echt niet veel tijd kost.

Een nieuw doel

De laatste 2 maanden blijf ik ook echt hangen rond hetzelfde gewicht. Soms een kilo meer, soms eentje minder. Vlak boven de 80 kg. Mijn doel was al die tijd 85 kg. Daar zit ik inmiddels alweer ruim 5 maanden onder. Omdat het afvallen zo soepel verliep, had ik een nieuw doel voor mijzelf opgesteld. Onder de 80 kg vóór de zomer (en onder de 75 vóór 2019).

Maar wil ik dit eigenlijk wel? Natuurlijk is 80 kg nog geen perfect gewicht, maar ik ben op dit moment ontzettend blij met waar ik nu sta. Trots op mijn “nieuwe” lichaam. Daarom vraag ik mijzelf steeds vaker af…wil ik eigenlijk nog wel meer afvallen?

Dat ben ik niet

Een gezond BMI is bij mijn lengte maximaal (!) 70 kg. Maar ik wil helemaal niet onder de 70 kg wegen. Dan blijft er naar mijn idee namelijk geen Janske meer over. Ik ben trots op mijn vrouwelijke vormen en zou het prettig vinden om deze (tenminste, wat er nog van over is) nog even te behouden. Ik hoef echt niet superslank te zijn. Dat ben ik niet. Dat past niet bij mij. Dat is nooit mijn doel geweest.

Ondanks dat ik de afgelopen maanden dus niet super die hard aan het Weight Watchen ben, (anders was ik inmiddels zéker ergens rond de 75 kg nu) ben ik ook niet aangekomen. Ik weet nu hoe ik er voor moet zorgen dat ik kan genieten zonder helemaal uit de bocht te vliegen en terug te vallen in mijn oude patroon. Eigenlijk ben ik dus nu een echte Weight Watcher, zelfs nu ik niets noteer of afval. Ik ben stabiel en bewust met mijn voeding.

Opgeven?

Is het opgeven? Misschien voelt het wel zo. Een beetje als falen. Daarom twijfel ik soms ook. Waarom ga ik niet gewoon nog even door knallen tot onder de 75 kg weeg, zodat ik wat reserves heb. Ik weet dat ik het kan. Maar toch vind ik het lastig. Hoe stom het ook klinkt.

Ik heb dit ook besproken met mijn toffe Weight Watchers coach Marnita. Ik heb nu als doel om onder die 80 kg te komen en daarna te stabiliseren. Ik ben benieuwd of dat goed gaat voelen. We gaan het zien!

Wat zou jij doen? Doorgaan met afvallen, of stoppen?  Heb je nog tips voor mij?

Spread the love

You Might Also Like

 • Jacqueline 22 april 2018 at 09:00

  Ik denk dat het ook al een hele prestatie is om dit gewicht vast te houden, zonder daar al teveel moeite voor te hoeven doen. Je wil toch ook niet de rest van je leven moeten tellen. En ik ben het met je eens dat je niet per se moet focussen op een gezond bmi. Ik voel me het best tussen de 75 en 80 kilo, nog steeds een te hoog bmi, maar goed genoeg voor mij. (Overigens ben ik daar nog lang niet 😄)

  • Janske 24 april 2018 at 10:46

   Dat sowieso…op gewicht blijven is moeilijker dan afvallen. Gelukkig gaat het tot nu toe goed.

 • Christa 22 april 2018 at 09:56

  Lastig! Als je echt die 80 nog wilt halen zou ik doorgaan. Momenteel gaat het bij mij ook niet zo hard, maar het is te verklaren en als ik het bij jou zo lees, is het bij jou ook te verklaren. Misschien toch de mindset weer even “aan” zetten en vol gaan voor de 80 kilo!

  • Janske 24 april 2018 at 10:46

   Is wel een mooie grens om onder te zitten (en blijven zitten). Nu nog even die mindset terugkrijgen.

 • Maaike 22 april 2018 at 11:39

  BMI zegt ook niet alles dus gewoon doen waar je je goed bij voelt. Ik ga in mei weer goed bezig en hoop dan die laatste 5 kg eraf te krijgen. Maar dan zit ik ook niet aan mn maximale bmi. Dat zou voor mijn 55 kg zijn maar zelfs toen ik super bezig was met sporten en op eten letten woog ik nooit onder de 63.

  • Janske 24 april 2018 at 10:48

   Dat had ik op de basisschool al…toen woog ik 63 kg en was ik “te zwaar”…maar qua lichaamsbouw was ik perfect in verhouding…vandaar dat ik niet onder die 75 wil komen. Dat is niet mooi bij mij (weet ik uit ervaring)

 • Daenelia 22 april 2018 at 12:05

  BMI alleen zegt niet zoveel. Hoe hoog is bijvoorbeeld je vetpercentage en je spiermassa? Een te hoog vetpecentage is misschien wel iets ongezonder dan een hoger BMI.
  Ik denk eigenlijk wel dat er voldoende van je overblijft als je op een normaal BMI uitkomt voor je leeftijd en lengte in combinatie met een goed vetpercentage voor je leeftijd. Pas als je echt veel spieropbouw hebt gedaan en misschien net aan de onderrand zit met je vetpercentage, dan zou een iets hoger BMi en gewicht je wat minder ‘vrouwelijk’ (wat dat ook mag betekenen??) uitzien.
  Natuurlijk is het jouw keuze en jouw lijf! Jij bepaalt! Maar laat je ook niet per se afschrikken door het feit dat je nu van vorm veranderd bent en je jezelf niet meteen ‘herkent’. Dat is je uiterlijk en hoe dat verandert, doet niets af aan wie je van binnen bent. En het is geen opgeven 🙂 Het is misschien een bewuste keuze om te stoppen met afvallen, maar het kan ook een tijdelijke pauze zijn. En als je niet weer wilt uitkomen waar je was, zul je toch nog steeds moeten opletten en gezonde keuzes moeten maken met eten. Maar goed, dat doe je ook als je gewicht wilt verliezen. Je geeft dus niks op, je zet gewoon door, ook als je met je huidige gewicht gelukkig bent.

  • Janske 24 april 2018 at 10:51

   Het gekke met mijn lijf is, dat ik 10 kilo zwaarder kan wegen dan iemand anders en je geen verschil ziet wanneer we naast elkaar staan. Mijn gewicht is altijd hoger geweest dan gemiddeld. Zelfs al toen ik op de basisschool zat. Toen al zat ik boven een gezond BMI, terwijl er geen grammetje vet te veel aan mijn lijf zat…Dat maakt dat BMI zo lastig voor mij. Misschien ben ik wel een uitzondering. Ik woog ooit (na mijn ongelijk) 73 kg en dat was gewoon echt niet mooi. Terwijl het voor sommige een gewicht is om juist af te vallen. Het blijft lastig. Daarom probeer ik mij meer te focussen op hoe ik mij voel en er uit zie, dan het cijfer op de weegschaal.

   • Daenelia 24 april 2018 at 11:01

    Dan heb je misschien gewoon al veel spieren! Gewicht is ook heel persoonlijk, omdat de opbouw van je lichaam heel anders kan zijn dan van een ander met dezelfde lengte, die misschien minder spieren heeft en toch stiekem meer vet (wat je niet altijd ziet aan ‘vetrolletjes’ of zo). Als je tussen de 30 en 34 jaar bent, dan is bijvoorbeeld een vetpercentage tussen de 24 en 31% prima. Ik zou dat eerder als maatstaf aanhouden dan alleen naar gewicht kijken of hoe ik me voel. Hoewel, ik dacht dat ik me ook prima voelde toen ik dikker was. En nu weet ik dat ik me veel beter kon voelen, als ik me eerder beseft had dat ik er echt wat aan moest doen.
    Als je stopt met lijnen, is dat natuurlijk ok. Maar we moeten altijd op blijven letten met wat we eten. De kilo’s kruipen er heel makkelijk weer aan als ik terugval in mijn oude eet- en leefpatroon.
    (Ik weet natuurlijk niks van je ongeluk of wat dan ook. Maar ik kan me ook voorstellen dat een ernstig ongeluk of langdurige ziekte die gewichtsverlies veroorzaakt, op zichzelf al een reden kan zijn waardoor je er ‘niet goed uit ziet’. Dat heeft misschien minder met kilo’s te maken? Ik ben ook maar ‘Devil’s advocate’: je hebt zo hard gewerkt om zover te komen, als je mijn commentaar voor jezelf opzij kan zetten, dan maak je denk ik wel de juiste keuze. Doe het niet om de verkeerde redenen.)

    • Janske 24 april 2018 at 11:11

     Ik denk dat ik mijzelf vast nog beter kan voelen met minder gewicht. Ik ben ook nog niet slank. Dat is een feit 😉
     Bij Weight Watchers “lijn” ik gelukkig ook niet, maar heb ik een nieuwe levensstijl geleerd voor mijzelf. Al die tijd heb ik alles gegeten wat ik lekker vind. Alleen heb ik geleerd hoe ik het op een verantwoorde en gezonde manier kan doen zodat ik niet aankom (maar juist afviel). Als ik zou lijnen zou het ook niet gewerkt hebben voor mij. Dat hou ik niet vol…tenminste niet daarna. Wat je zegt, dan ben ik zo weer terug bij af. Misschien moet ik nu na een korte pauze weer er tegenaan. De twijfel is alleen…wil ik het wel? Met die twijfel in mijn gedachte lukt het mij gewoon niet…dat is eigenlijk het “probleem” nu denk ik.

     Na mijn ongeluk viel ik inderdaad af omdat ik een paar dagen nuchter was…maar er bleef gewoon geen “Janske” meer over. Overal voelde ik mijn botten, mijn borsten waren kwijt en het was gewoon niet mij, zeg maar. Nu is het natuurlijk ook zo dat ik van een mega cup naar maatje “waar zijn ze gebleven” ben gegaan, en een buik waar twee baby’s in hebben gewoond waar nu niets meer van over is werkt natuurlijk ook niet echt mee 😉 Dat wordt namelijk niet perse mooier als je afvalt.

     Desondanks ben ik super blij met het resultaat hoor 🙂 Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu. Dus dat heb ik maar mooi voor elkaar.

 • Monique 22 april 2018 at 12:51

  Als je je helemaal goed voelt met je huidige gewicht dan denk ik dat er niks mis mee is om nu (of binnenkort) te gaan stabiliseren. Waarschijnlijk ben je daardoor onbewust al wat minder gaan tellen en minder fanatiek bezig met WW. Maar die gezonde keuzes maak je toch wel. Het is straks alleen de kunst om het vol te houden. Om zonder de ‘beloning’ van elke week wat gewicht eraf ook die keuzes te blijven maken en niet te vervallen in oude gewoontes. Maar jij kan dat!

  • Janske 24 april 2018 at 10:52

   Voor mijn gevoel ben ik daar al 4 maanden mee bezig…die beloning van het afvallen is er al lang niet meer 😉 Maar dat maakt niet uit. Het lukt mij om stabiel te blijven. Dat is een goed teken.

 • Natasja 22 april 2018 at 13:04

  Het allerbelangrijkste is dat jij je goed voelt bij jouw lichaam en gewicht. Je hebt de laatste maanden – zoals je ook beschrijft – laten zien dat je het zelf kunt en op gewicht kunt blijven. Je maakt betere keuzes! Super knap! Knap als je nog verder kunt, maar alleen doen als je het zelf wilt. Heel veel succes nog!

  • Janske 24 april 2018 at 10:53

   Dankjewel voor je lieve reactie Nastasja! 🙂

 • Kreanimo 22 april 2018 at 15:05

  Ik begrijp het helemaal.
  Voor een goed BMI zou ik 66 moeten weten, maar dat woog ik al niet toen ik 18 was en ik was toen echt niet te zwaar, eerder vrouwelijk!

  Goed dat je ook dit open trekt, want ik denk dat er velen mee worstelen.

  • Janske 24 april 2018 at 10:53

   Dankjewel.Ik liep hier echt kei hard tegenaan. Is best lastig inderdaad. Fijn dat ik niet de enige ben.

 • Will 23 april 2018 at 11:12

  Het gaat er om: Hoe zwaar wil ik zijn, maar niet hoe zwaar moet ik zijn.
  Als je nu goed in je vel zit en je je er goed bij voelt, moet je zorgen dat je dit gewicht houdt.
  Je bent al ontzettend veel afgevallen en dat voelt toch goed, of niet!
  Op gewicht blijven is ook al een hele toer tegenwoordig.
  Je kunt natuurlijk nog meer proberen af te vallen, maar zoals je nu bent, ben je in mijn ogen mooi.
  Ik wens je nog veel succes, als er nog wat af moet.

  • Janske 24 april 2018 at 10:54

   Dankjewel voor je lieve woorden Will! 🙂

 • Essma 23 april 2018 at 18:31

  Ik ben ook met het programma bezig en worstel met dezelfde vragen. Voor mijn gezonde BMI zou ik tussen de 51-64 kilo moeten wegen. Ondanks dat mijn wensgewicht bijna bereikt is en ik weer in mijn favoriete jeans pas, knaagt nog steeds dat gevoel van ‘kan je niet nog even verder?’ 😅 Ik snap de struggle dus wel!

  • Janske 24 april 2018 at 10:55

   Tja, en volgens mij doe je het echt voor jezelf…niet voor een BMI cijfertje…. Maar toch wil je het beste voor jezelf…maar wat als dat voor jou iets meer is dan het geadviseerde BMI gemiddelde…?