Kids Mommy Stuff school

14 x Voorbereiden voor de basisschool + Handige checklist!

21 april 2018
Afgelopen donderdag mocht Lola (samen met mij) een paar uurtjes komen kennismaken op de basisschool. Over twee weken mag ze namelijk beginnen in haar nieuwe instroomklasje. Lola lijkt er helemaal klaar voor, maar hebben we echt alles al goed voorbereid? Met behulp van deze handige checklist kan ik even kijken of we niets vergeten zijn. Gaat jouw kind binnenkort ook naar de basisschool, hopelijk kan deze lijst jou ook helpen!
Eerste kennismaking

Ik vond het wel even een dingetje hoor. Voor de eerste keer kennismaken op basisschool. Ook Lola keek er enorm naar uit en stond letterlijk te springen van enthousiasme. Deze week mochten Lola en haar nieuwe klasgenootjes kennis komen maken in het nieuwe instroomklasje op haar school. Een inimini klasje voor 11 kindjes met alles er op en er aan. Twee tafels met stoeltjes, een speel-, lees- , computer- en bouwhoekje en allemaal nieuwe materialen. Lola en haar nieuwe klasgenootjes starten na de meivakantie in hun eigen groep 1/2 (of beter gezegd, groep 0). Omdat iedereen in het klasje nieuw is, zijn er verder geen wenmomenten en starten alle kindjes tegelijk.

Een knuffel voor de nieuwe juffen

Het wennen was een groot succes. De kindjes waren super rustig en leuk met elkaar aan het spelen. De juffen waren allebei erg lief met de kindjes. Een goede eerste kennismaking. De juffen kregen zelfs al een knuffel van Lola bij het afscheid. Zo schattig!

Lola lijkt er wel klaar voor dus, maar nu nog even mijn checklist afstrepen, zodat ik zeker weet dat het ook echt zo is. Zodat ik haar straks met een gerust hart voor de eerste keer naar school kan brengen.

Hoe bereid ik mijn kind voor op de basisschool?

Naast het mentaal voorbereiden met bijvoorbeeld een aftelkalender en oefenochtenden kun je nog veel meer voorbereidingen treffen voor een fijne start op de basisschool. Je vindt ze in deze handige checklist!

Checklist basisschool

 • Zelf aan- en uitkleden?
  Het is niet altijd noodzakelijk, maar de juf kan natuurlijk niet alle kids aan en uitkleden. Zelfstandig kunnen aan- en uitkleden is daarom wel wenselijk. Bijvoorbeeld bij het naar de wc gaan of voor en na het gymmen. Daarom is het handig om van te voren met je kind te oefenen zodat hij of zij zelf de jas aan en uit kan en handige schoenen draagt zonder veters. Door dit te oefenen krijgt je kind ook meteen weer extra zelfvertrouwen én scheelt het ’s ochtends met haasten omdat je kind zelf kan aankleden.
 • Is je kind zindelijk?
  Wanneer je kind naar school gaat, is het fijn ook als je kind zindelijk is. De juf kan namelijk niet de hele dag billen afvegen. Soms komt het voor dat je kind nog niet zindelijk is met 4 jaar. Een setje reserve kleertjes in het tasje van je kind is daarom altijd een fijne back-up. Ook het afvegen van de billetjes is handig om alvast vooraf aan je kind te leren. Dit scheelt een hoop viezigheid op school.
 • Nog een middagslaapje nodig
  Vooral in de eerste periode is de basisschool super vermoeiend voor zo’n kleintje. Zeker wanneer je kind normaal gesproken nog een middagdutje doet. Dit kun je aangeven bij de juf en desnoods laat je af en toe je kind een extra middagje thuis. Probeer dit ook af te bouwen voordat je kind naar school gaat, zodat hij of zij gewend is om niet meer overdag te slapen.
 • Gymkleding
  Op sommige scholen heeft je kindje gymkleding en/of gymschoenen nodig. Vaak met klittenband en witte zolen. Zorg ervoor dat je deze op tijd in huis hebt en check even of ze lekker zitten.

 • Broodtrommels en drinkbekers
  Voor alle eet- en drinkmomentjes zijn een handige drinkbeker en broodtrommel een echte musthave. Zorg er ook even voor dat je kind zelf de broodtrommel en drinkbeker voorzichtig kan openen, zonder dat het drinken of de boterhammen daarbij door de lucht vliegen.
 • Lekker en makkelijk eten
  Geef je kind geen eten mee wat hij of zij thuis ook niet lekker vindt, of niet zelf kan open maken. Kies voor eten waarvan je kind het zelf makkelijk kan opeten. Anders wordt het op school vast ook geen succes.
 • Door eten
  Heb jij een enorme treuzelkont tijdens het eten? Misschien is het handig om te oefenen met sneller eten. Op school is er namelijk maar een beperkte tijd om te eten en je wilt niet dat er iedere dag een volle broodtrommel weer mee terug naar huis komt.
 • Soms even extra middag thuis
  Vooral in de eerste periode is de basisschool super vermoeiend voor zo’n kleintje. Zeker wanneer je kind normaal gesproken nog een middagdutje doet. Dit kun je aangeven bij de juf en desnoods laat je af en toe je kind een extra middagje thuis.
 • Naamlabels
  Omdat je kind in een grote nieuwe klas vol met kindjes komt, is het handig om vooraf alvast alle spulletjes van je kind te markeren. Bijvoorbeeld met handige naamlabels. Zo raak je niet zo snel die hippe broodtrommel of gymschoenen kwijt.
 • Voorlezen
  Lees je kind boekjes voor over “naar school gaan”. Zo krijgt hij of zij een beter beeld over wat er allemaal te wachten staat.

 • Leren luisteren & samen spelen
  Leer je kind om te luisteren en samen te spelen met anderen. Ook op school moet je kindje wachten op zijn of haar beurt en samen spelen met andere kindjes. Wanneer je dit thuis al leert, is dit op school geen grote verandering.
 • Opkomen voor jezelf
  Ook het opkomen voor jezelf en naar de juf gaan wanneer er iets is kun je thuis al oefenen. Zeker wanneer er ook nog broertjes of zusjes rondlopen.
 • Opdrachtjes maken
  Thuis al oefenen met puzzelen, knutselen, tekenen en bijvoorbeeld spelletjes als Bambino Loco of leren tellen helpt allemaal al mee met een fijne basis voor naar het schooltje gaan. Zo herkend je kind al veel en is niet alles meer nieuw.
 • Relax
  Het is een nieuwe en spannende fase, zeker ook voor alle papa’s en mama’s. Maar adem in, adem uit. Relax. Geniet samen met je kind van deze nieuwe fase en voor je het weet ben je samen helemaal gewend aan het nieuwe “schoollife”.

Nou, de meeste puntjes kan ik gelukkig wel afvinken. Nu nog even focussen op het laatste puntje en nog even genieten van mijn meisje. Over een tijdje lezen jullie hoe wij de eerste periode op de basisschool hebben weerstaan en of deze checklist goed van pas is gekomen!

Hoe heb jij je kind voorbereid op de basisschool? Heb je nog meer handige tips?

Spread the love

You Might Also Like

 • Kim 22 april 2018 at 20:25

  Spannend! Wij hebben vooral geprobeerd om voor veel rust buiten de schooltijden om te zorgen. Af en toe een middagje thuis houden mag op veel scholen trouwens niet (na de eerste wenperiode).