Mommy Stuff Personal school

Vervroegd naar de basisschool, spannend hoor!

20 maart 2018
In mei wordt dochter Lola vier jaar en mag ze “eindelijk” naar de grote school. Samen met haar was ik al begonnen met aftellen naar haar verjaardag én haar eerste schooldag. Tot we vorige week ineens de uitnodiging kregen of Lola al 2,5 weken eerder wil starten in een speciale instroomgroep. Zo begint ze dus al vóór haar vierde verjaardag op de basisschool. Wat vonden Lola en ik hier eigenlijk van?
Iets met los laten

Ik wist wel dat het er aan zat te komen, maar die basisschool vind ik toch wel een dingetje hoor. Ik kijk er naar uit, maar zie er stiekem ook wel tegen op. Toen de uitnodiging van Lola’s “schooltje” in mijn mailbox stond moest ik toch echt even slikken. Een nieuwe fase. Wat een veranderingen allemaal. Op 23 mei mocht mevrouwtje gaan beginnen aan haar nieuwe avontuur en moest mama haar weer een stukje gaan “los laten”. Deze datum kwam steeds dichterbij en het liefst wilde ik hem nog wel even vooruitschuiven, totdat die mail met de aanhef “beste ouders…” ineens in mijn mailbox zat.

Beste ouders,

Of Lola met een instroomgroep eerder wilde beginnen op de basisschool. Het zijn maar 16 dagen, maar toch moest ik even nadenken. Ik zat zelf helemaal in mijn eigen kalender (in mijn hoofd) vast op 23 mei. Nu was het weer even schakelen. Maar na even nadenken wist ik dat het eigenlijk wel dat dit geen probleem zou zijn, maar wat zou Lola hiervan vinden?

Een paar dagen eerder had ik namelijk speciaal voor haar een aftelkalender gemaakt zodat ze een beter overzicht kreeg van wanneer ze nou écht naar de basisschool zou gaan. Samen met haar leidster op het kinderdagverblijf had ik het idee dat Lola het allemaal erg spannend en verwarrend vond. Wanneer er een nieuwe leidster in haar lokaal binnenkwam, kon ze heel heftig en emotioneel reageren omdat ze dacht dat ze opgehaald werd om naar de basisschool te gaan (haar kinderdagverblijf zit namelijk naast de basisschool in hetzelfde spilcentrum). Het was allemaal te verwarrend voor haar en ze had totaal geen idee hoe lang het allemaal nog zou duren.

Aftelkalender

Samen met haar maakte ik een aftelkalender. Deze gaf haar meteen rust en ze was er helemaal enthousiast over. Zo kon ze precies zien hoeveel keer ze nog naar het kinderdagverblijf gaat en leert ze al een beetje hoe de weken er uit zien. Maar ja. Nu klopte mijn aftelkalender niet meer. Nu zou ze niet eerst jarig zijn en dan naar de basisschool gaan. Nu mag ze al naar school vóór haar verjaardag. Ik was erg benieuwd naar hoe ze op dit nieuws zou reageren.

Jippieeeee!

Die avond heb ik haar uitgelegd dat ze eerder op de basisschool mocht beginnen samen met een paar andere kindjes. Wat haar reactie was? “Jipppieeeeeeee!!!!”, schreeuwde ze ontzettend blij door de woonkamer. Ze vond het wel een beetje verwarrend, maar haar reactie was in ieder geval super enthousiast. Ik beloofde haar meteen dat we samen haar aftelkalender aan zouden passen zodat hij weer zou kloppen.

Dit weekend maakte ik samen met Lola haar nieuwe aftelkalender. Ik zette ook meteen de eerste schoolweken er op. Zo kon ze alvast zien hoe vaak ze naar de basisschool gaat iedere week. Dat was best confronterend om te zien. Wat een verschil, van 2 dagen kinderdagverblijf en 5 dagen thuis, naar 5 dagen school en slechts 2 dagen thuis. Lola leek het alleen maar leuk te vinden. Gelukkig maar.

Nu mama nog

Nu moet ik nog even wennen aan het idee. Straks iedere ochtend op tijd uit bed. Ochtendspits en een heus ritme. Pffff….we gaan het mee maken hoor. Op mijn “vrije” dagen hoeft Lola trouwens alleen maar in de ochtenden naar school, dus echt mega veel “vrije tijd” krijg ik helaas niet. Ik ben zo benieuwd naar hoe het zal zijn en hoe Lola het gaat vinden. Volgens mij is ze er helemaal klaar voor! Nu mama nog, hihi.

Hoe vond jij dat toen je kind(eren) bijna naar school gingen? Keek je er naar uit of zag je er tegen op?

Spread the love

You Might Also Like

 • merel 20 maart 2018 at 06:44

  leuke nieuwe fase!!de basisschool is een geweldige periode waar ze zoveel gaat leren en gaat veranderen. hier gaat de oudste naar de middelbare wij gaan ook een nieuwe fase in. wij en vooral kind hebben er veel zin in

 • Mama van Dijk 20 maart 2018 at 06:47

  phoe ik zie dr zo tegenop. gelukkig duurt het nog een jaar. kies je voor een school met vaste dagen? dat continu rooster of niet?

  • janske 20 maart 2018 at 10:46

   Lola gaat op de ma, di en do tot 15 en op wo en vr tot 12.15 uur naar school. Een continurooster inderdaad. Daar ben ik wel blij om!

 • Marjo 20 maart 2018 at 07:29

  Mijn jongste werd in de grote vakantie 4 wat was het voor haar een teleurstelling dat ze allang (21dagen) 5 was en toen school pas open ging. Ze vond het heerlijk om te gaan haar broer en zus gingen ook al. Het is wel stil. Gelukkig de hele woensdag vrij en dat is echt onze dag. Na de zomer gaat de oudste ook op vrijdagmiddag en de jongs te ook op woensdag. Daar zie ik wel tegenop hebben wij nog maar 1.middag helemaal vrij. Maar het hoort erbij.

  • janske 20 maart 2018 at 10:47

   Dat lijkt mij ook echt wennen…je hele “vrijheid” is weg. Maar de woensdag vrij is ook wel lekker!

 • Kreanimo 20 maart 2018 at 08:31

  Hier gaan ze al naar school op 2,5…
  Er wordt nog veel gespeeld, maar toch moeten ze ook al veel dingen kunnen.

  Mijn oudste dochter start in september in het eerste leerjaar, ik vind het super spannend. Zeker na alle miserie die we met de oudste moesten doorlopen de voorbije maanden…

  Veel succes voor Lola! (en mama)

  • janske 20 maart 2018 at 10:48

   Oh wauw, 2,5. Hier leert ze gelukkig wel al veel op het kdv, waar ze ook goed aansluiten op de basisschool (met thema’s etc). Dankjewel! 🙂

 • Marjolein 20 maart 2018 at 08:31

  Bij ons ging het totaal anders. Een maand of 2 voordat Jared 4 werd melde het kdv dat jared niet naar een reguliere school kon. Oplossing was dat hij een half jaar langer zou blijven zodat ik een gepaste school kon vinden. Omdat ik gewoon fulltime moest werken shoot dat niet op. Uiteindelijk moest jared op zijn 4e alsnog weg bij het kdv. Met spoed de reguliere basisschool in mijn wijk ingeschakeld waar jared tijdelijk terecht kon en zij hebben geholpen om in contact te komen met andere instanties. Vanaf zijn 4de tm zijn 9de heeft hij van school naar school gevlogen, geen een die aansloot. Al met al heb ik die school stress heel anders meegemaakt dan zoals jij hem mee maakt 😉.

 • Yolanda 20 maart 2018 at 08:39

  Wel fijn dat ze in een instroom groep mag beginnen. Dat is waarschijnlijk een kleine groepje. De jongste kwam terecht als laatste in een groep van 35 (!!) kindjes. Ik en hij vonden het beide een drama.

  • janske 20 maart 2018 at 10:53

   oh wow! Hier zijn 4 groepen 1/2 van max 25 kinderen geloof ik. Ik ben benieuwd in wat voor soort groepje ze mag instromen. Spannend 🙂
   Ik heb als kind ook de hele basisschool in een klas van 42 kinderen gezeten. Verbazingwikkend genoeg ging dat eigenlijk altijd wel goed.

 • Kimberley 20 maart 2018 at 10:10

  Hij is 4 maanden en ik zie al tegen de basisschool op 🙈. Maar alvast heeeel veel plezier voor lola!

  • janske 20 maart 2018 at 10:53

   Hihi…eerst nog lekker genieten van je mannetje jij! 🙂
   Dankjewel!

 • Judith de voogd 20 maart 2018 at 15:04

  Wauw! Spannend! Nooit van gehoord dat kindjes eerder kunnen komen. Hier begint onze eerste 23 mei met wennen en 29 mei voor het echie! Geen luie aanrommel ochtendjes meer. Maar wel extra tijd voor de beeb enzo. ☺️

 • Nicole 20 maart 2018 at 16:49

  Wow spannend! Ons zoontje gaat begin volgend jaar na de kerstvakantie naar school en dat vind ik nu al heel spannend!

 • Bregje 20 maart 2018 at 17:15

  Oh wat spannend en ook leuk! Go Lola!! ❤ (en ik voel met je mee, Lau gaat 25 mei beginnen volgens mij 😱

 • Roelina 20 maart 2018 at 22:30

  Wat spannend! Soms zijn ze er zo aan toe?! Jouw kleine meid vast ook, merkend aan de reactie. Ons zootnje wordt ook in mei 4 en kan niet wachten. Hij gaat al 2 ochtenden in de week en vindt dat helemaal het einde!

 • Nicole 21 maart 2018 at 06:43

  Hier gaat de dame al naar school en alhoewel ik dit nog steeds wennen vind en zij volgens mij ook is het wel leuk! Alhoewel ze het wel verwarrend vind op welke dagen ze nu brood eet op school etc dus ik ga binnenkort maar een planner maken waarop ze dat kan zien!