Kids Mommy Stuff

Vanaf welke leeftijd geef je een mobiele telefoon aan je kind?

28 februari 2018
Ik zal het niet ontkennen, ik kan niet zonder mijn telefoon. Er komt een moment dat ook mijn kinderen er eentje krijgen en het hele gezin mobiel bereikbaar zal zijn. Hoe pak je zoiets aan? Vanaf welke leeftijd geef je een mobiele telefoon aan je ki en welke afspraken kun je hierover maken?
Niks geen internet, gewoon een mobiel om mee te bellen of sms-en.

Mijn telefoon en ik, wij kunnen niet zonder elkaar. Of beter gezegd, ik kan niet zonder mijn telefoon. Net als veel mensen voel ik mij niet compleet wanneer ik hem (per ongeluk een keer) niet bij mij heb. Dat was vroeger wel anders. Sowieso hadden wij thuis pas heel erg laat überhaupt een telefoon in huis. Op de middelbare school had ik een telefoonkaart en belde je nog vanuit een telefooncel. Na de middelbare school kreeg ik een Sim-Only toestel met 30 gulden beltegoed er op. Niks geen internet, gewoon een mobiel om mee te bellen of sms-en. Meer had ik niet nodig.

Dat is tegenwoordig wel even anders. De meeste telefoons zijn smartphones, welke vaker gebruikt worden voor alles behalve bellen en sms-en. Zo gebruik ik mijn mobiele telefoon zelf ook. Ik heb altijd een minimale bel/sms-bundel gehad omdat ik simpelweg bijna nooit bel of sms.

Heb je er dan nog controle over? 

Over een tijdje zullen ook wij er aan moeten geloven, zodra het bij onze meiden tijd wordt voor de eerste mobieltjes. Hoe maak je hier nou goede afspraken over, bijvoorbeeld over die grote boze online-wereld. Vorige week schreef ik toevallig over wat voor regels wij hebben voor het kijken van televisie en internetten. Wat mag wel en wat niet. Daarbij kun je alles nog vrij goed in de gaten houden. Maar zodra je kind een smartphone heeft zal hij of zij deze ook gebruiken buiten jou toezicht om. Heb je er dan nog genoeg controle over?

Wat voor telefoon kies je?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je kind meteen de allerhipste nieuwe smartphone te geven, met daarop allerlei coole en handige Apps. Of je kiest er voor om een telefoon te kopen waarmee je kunt bellen en sms-en. Eigenlijk precies waarvoor jij wilt dat je kind zijn of haar telefoon gaat gebruiken.

Niet zonder risico’s

Een eigen telefoon voor je kind is namelijk niet helemaal zonder risico’s. Er zijn genoeg dingen die mis kunnen gaan, dus kun je een aantal dingen met je kind(eren) afspreken om dit te voorkomen. Waar kun je allemaal rekening mee houden en op letten? Hier een aantal handige tips.

 • Zet in de telefoon alle handige nummers waarvan jij wilt dat je kind deze personen makkelijk kan bereiken.
 • Spreek af dat je kind niet zomaar zijn of haar telefoonnummer aan vreemden geeft. Je weet namelijk maar nooit waar het dan terecht komt. 
 • Zet er een ICE-contact in, wat gebruikt wordt in geval van nood (In Case of Emergency). Zeker bij een noodgeval kan dit erg handig zijn. 
 • Zet jouw telefoonnummer onder een sneltoets.
 • Kies voor een bundel met een maximaal aantal smsjes/belminuten (en MB’s). Zo maak je geen onverwachte extra hoge kosten.
 • Wil je dat je kind niet zomaar allerlei Apps kan gebruiken, gebruik dan de Smart App Protector. Hiermee kun je met een wachtwoord of patroon toegang verlenen tot bepaalde apps.
 • Kies voor een pre-paid toestel met alleen beltegoed voor noodgevallen om kosten te besparen en internetten te voorkomen.
 • Kies je voor bijvoorbeeld voor Sim Only bij Simyo, dan kun je maandelijks je abonnement aanpassen naar eigen behoefte. Deze zijn vaak een stuk lager dan bij een abonnement.
 • Zorg voor een goed telefoonhoesje en verzekering, want niet ieder kind is even zuinig op zijn of haar telefoon.
Wat kiezen wij?

Ik denk dat wij zullen gaan voor een mobiele telefoon met alleen beltegoed voor noodgevallen. Gewoon, zonder internet. Dat is echt nog niet nodig…toch? Ik heb ook eerlijk gezegd geen flauw idee vanaf welke leeftijd de meeste kids een mobieltje bij zich hebben tegenwoordig. Stiekem hoop ik dat dat nog heel lang duurt, want het is net als de regels voor televisie kijken en internetten toch wel weer een dingetje hoor.

Heb jij hier al mee te maken (gehad)? Vanaf welke leeftijd geef/gaf je een mobiele telefoon aan je kind?

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met Simyo.nl.

 

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Jacqueline 28 februari 2018 at 18:19

  Mijn oudste had in groep 8 een mobieltje, maar mijn jongste zit in groep 7 en heeft er sinds een paar weken één waar ze zelf voor gespaard heeft. Een refurbished Iphone 5, inderdaad alleen met beltegoed, zonder internet. Thuis is er toch al wifi en buiten moet ze maar gewoon lekker spelen. 😉

  • janske 28 februari 2018 at 20:58

   Slim aangepakt!