Kids Mommy Stuff Persoonlijk

TV kijken & internetten met kleine kinderen

25 februari 2018
“Mamaaaa, mag ik telefisieee kijken?” Ik hoor deze vraag bijna dagelijks voorbij komen uit de mond van dochterlief. Mijn peuter is dol op televisie kijken. Ook video’s op YouTube kijken vindt ze geweldig. Lola mag van mij best televisie kijken, maar ik probeer het wel te beperken. Welke regels heb ik afgesproken voor het televisie kijken en internetten met mijn kinderen?
TV als redmiddel

Tot Lola anderhalf jaar oud was, keek ze eigenlijk nooit televisie. Dat ging niet echt bewust, maar zo lang ze zichzelf prima zonder televisie kon vermaken liet ik hem liever gewoon uit staan. Toen ik zwanger werd van de tweede en een ontzettend zware zwangerschap had, was de TV met digitale televisie van KPN vaak echt een redmiddel. Vanaf zwangerschapsweek 28 zat ik in de ziektewet en moest ik zoveel mogelijk rust nemen. Met een puberpeuter in huis was dat vaak een enorme uitdaging. Feilloos voelde ze aan dat ik ziek, zwak en misselijk was, waardoor ze juist allerlei streken uithaalde.

Op dat soort momenten was de televisie voor mij een perfecte oplossing. Ik zette Lola voor de TV en ik had er geen kind meer aan. Lola vond het één groot feest en voor mij was het even een verademing. Toch voelde het niet altijd even goed. Maar op dat moment had ik simpelweg de energie niet om samen met haar de strijd aan te gaan. Lola maakte kennis met televisie kijken en heeft heel wat uren Bumba, Buurman & Buurman en Dora gekeken.

TV kijken tijdens middagsdutje

Inmiddels zijn we twee jaar verder en staat de TV nog steeds regelmatig aan. Vooral alle kinderprogramma’s van Netflix staan op repeat. De regel die we nu hebben is dat Lola op de momenten wanneer Coco haar middagdutje doet, zelf even rustig televisie mag kijken. Ook voor haar is dit even een rustmomentje en het geeft mij de vrijheid om iets voor mijzelf te doen. Meestal is dit alleen op de woensdag en vrijdagmiddag. Daarnaast mag de televisie tijdens het koken meestal even aan, mits het speelgoed al is opgeruimd. Meestal doen ze hier zo lang over,dat ik al klaar ben met koken voordat de televisie aan staat.

De Zoete Zusjes

Zelf vind ik het erg leuk om vlogs te kijken op YouTube. Een aantal van mijn favoriete YouTube kanalen zijn kidsproof en kijk ik dus ook samen met de meiden. Tijdens de lunch kijken we wel eens samen naar een paar video’s. Het liefst kijken de meiden naar hun eigen favoriet,De Zoete Zusjes. Dit zijn twee jonge zusjes én hun grote broer, die samen erg grappige video’s maken. Super leuk om te kijken en helemaal kindvriendelijk. Ik zie Lola en Coco later ook nog wel dat soort video’s maken. Haha!

Internet

Echt internetten doen mijn kinderen eigenlijk nog niet echt. Lola speelt wel spelletjes op verschillende Apps voor kinderen. Deze heeft papa zorgvuldig uitgezocht en speciaal voor haar op een tablet gezet. Hierop kan ze “zelf” spelen, zonder dat ze echt gaat internetten. Daarvoor is ze nog iets te klein. Zodra de meiden wat ouder zijn zullen we de regels moeten aanpassen. Met een wekker een afgesproken tijd internetten of TV kijken vind ik daarvoor wel een goed idee.

Wat zijn jouw regels voor het televisie kijken en internetten voor je kinderen? 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met KPN.

Spread the love

You Might Also Like

 • G.T.
  Twitter:
  25 februari 2018 at 08:07

  Peuter van bijna 3 mag Netflix kijken tijdens het koken en op zondagochtend. Hij heeft ook een (oude) eigen tablet met kinderapps waar een tijdslimiet van 10 minuten per keer op zit. Dit doet hij denk ik 2x per week. Of ik laat hem dat een half uurtje doen als hij eens een uurtje mee moet naar mijn werk (dat gebeurt niet zo vaak).

 • wendy 25 februari 2018 at 08:16

  Mijn jongens zijn 10 en 12 jaar. Ze mogen ieder 2 uur per week op de computer. Tv kijken mag op zondag ochtend en s avonds na het eten tot ze om 20.30 uur naar bed gaan. Klinkt misschien weinig maar op school zitten ze ook al vaak op tablet of computer. En ik heben graag dat ze na school tot aan het eteniet ook nog andere dingen doen. En ik moet zeggen dat het goed lukt. Ze zijn veel buiten te vinden
  Als mijn oudste volgend jaar naar de middelbare school gaat en een telefoon krijgt zal hij wel vaker op zijn schermpje zitten te turen. Haha

 • Will 25 februari 2018 at 14:26

  Hoe mijn kinderen het precies doen, weet ik natuurlijk niet.
  Maar als ze bij mij zijn, is het alleen mijn kleinzoon, die een half uurtje op de tablet spelletjes doet, maar dan ook alleen de spelletjes. Hij wil dan eigenlijk op internet zitten, maar dat mag niet van ons. De meiden spelen nog gewoon met het speelgoed en talen er “nog” niet naar.
  Wel mogen ze bij ons een dvd kijken van Paw Patrol o.i.d. , maar ook niet de hele middag.
  Ik vind dat ze buiten moeten spelen of binnen, als het te koud is.