Persoonlijk

Lola’s tandendrama – tandarts update

6 februari 2018
Gisteren kon je hier lezen over Lola’s “kusje” op het schoolplein. Inmiddels is ze teruggegaan naar de tandarts en weten we iets meer over hoe het met haar twee voortanden gaat.

In de ochtend bracht ik alleen Coco naar het kinderdagverblijf omdat Lola later  in de ochtend naar de tandarts terug zou gaan. Ik sprak even met haar leidster en zij had vorige week ook al gezien dat haar tandjes iets aan het verkleuren waren. Het was niet super opvallend, maar genoeg om het verschil met de rest te zien.

Bij de tandarts mocht Lola opnieuw even haar tandjes laten zien. Ook dit keer was ze weer super stoer en liet ze zonder huilen of zeuren trots haar tandjes controleren door de tandarts. Mét een spiegeltje in haar mond. Knappe dame!

Conclusie

Bij Lola’s voortand linksboven is inderdaad de zenuw kapot. Hij is “avitaal”, zoals de tandarts het noemt wanneer er geen leven meer in zit. Hierdoor zal hij verkleuren (we weten nu nog niet hoe donker hij wordt). Het tandje zal er niet uitvallen en hoeft gelukkig ook niet getrokken te worden. De tandarts verwacht dat deze twee melktandjes hierdoor wel wat sneller dan gebruikelijk zullen wisselen (ik hoop het!).  Ook haar voortandje rechtsboven is verkleurd, maar hierbij was niet precies gezegd wat de status was. Daarom heb ik nog even gebeld en de tandarts bevestigde dat hoogstwaarschijnlijk ook dit tandje avitaal zal zijn.

zo zonde 🙁

Ondertussen hebben we (op advies van Ester in de reacties – thanks!) even contact opgenomen met de directie van het kinderdagverblijf zodat we een verslag kunnen krijgen voor de verzekering. (Voor het geval dat Lola in de toekomst door deze val problemen krijgt met haar grote mensen gebit.) Laten we hopen dat het niet nodig is, maar dan kunnen we in ieder geval aantonen dat het ongelukje op het kinderdagverblijf is gebeurd. Alles hiervoor is netjes in gang gezet. Het voelde een beetje raar om zoiets te vragen, maar wellicht in de toekomst wel noodzakelijk.

Wat trouwens wel opvallend was, was dat de tandartskosten niet worden vergoed door de verzekering. Dat had ik niet verwacht.

En nu?

Ondanks dat ik het nog steeds ontzettend zonde vind en vooral heel erg sneu voor Lola, ben ik nog veel blijer dat haar tanden gewoon nog een paar jaar kunnen blijven zitten. Gisteren zei ik nog tegen haar leidster hoe blij ik was dat het alleen haar melktandjes waren. Voor hetzelfde geld was ze anders terechtgekomen en had ze nu een mega groot litteken op haar snoet. Of waren het niet haar melktandjes, maar al  haar grote mensen tanden. Het had zoveel erger kunnen zijn. Laat ik mij daar maar aan vasthouden.

Geluk bij een ongeluk, zullen we maar zeggen…

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Kreanimo 6 februari 2018 at 17:31

  Goh, fijn de update te lezen.

  Het had erger kunnen zijn, inderdaad!

 • Marian Zw
  Twitter:
  6 februari 2018 at 17:53

  Ik dacht ook dat tandarts kosten voor kinderen gewoon vergoed werden. In dit geval dan niet?

 • Wendy 6 februari 2018 at 23:08

  Ik heb zelf vanaf groep 8 al een dode voortand. Ik heb hiervoor een zenuwbehandeling gehad en hij is gebleekt. Maar ondertussen zit hij na 20 jaar nog steeds op z’n plek. En volgens de tandarts blijft hij dat ook of ik moet een ongeluk ermee krijgen. Wel fijn dat het bij Lola haar melktandjes zijn, dan is het voorbij zodra ze gaat wisselen.